Ghid Edinburgh

Cum ajungi?

Edinburgh este capitala Scotiei, si al doilea oras ca marime, dupa Glasgow. Casa pentru Parlamentul Scotian, Edinburgh este un oras plin de cultura, cladiri cu o arhitectura uimitoare si locul in care se afla una dintre cele mai prestigioase universitati din Regatul Unit al Marii Britanii: Universitatea Edinburgh.

Turismul este una dintre principalele activitati din Edinburgh. Popularitatea orasului creste in fiecare an, reusind performanta de a fi cel mai vizitat oras din Marea Britanie, dupa Londra.

La fel ca si Roma, Edinburgh este construit pe 7 coline. Deasupra strazii Princes, principala strada de shopping, se afla una dintre cele mai importante atractii, Castelul Edinburgh, construit in urma cu mai bine de 2.000 de ani. In partea sudica a orasului se afla Orasul Vechi, care se intinde de-a lungul Royal Mile si parcului Holyrood. In partea nordica, intre castel si portul Leith se afla Orasul Nou, cartier ce dateaza din secolul XVIII.

Cu avionul
Avionul este cea mai rapida si confortabila cale de a ajunge in capitala Scotiei. Din pacate, din Bucuresti nu exista cursa directa spre Edinburgh, companiile British Airways, Lufthansa si Air France operand curse saptamanale cu escala la Londra, Munchen sau Frankfurt.

Cu masina
Drumul cu masina pana in Scotia este lung si anevoios. Cu o distanta de peste 3.100 km, cel mai indicat traseu, conform ViaMichelin.com, este: Bucuresti – Pitesti – Ungaria – Szeged – Budapesta – Austria – Linz – Germania – Regensburg – Frankfurt am Main – Olanda – Belgia – Bruxelles – Brugge – Franta – Marea Britanie – Londra – Leeds – Newcastle – Edinburgh.

Cand sa vizitezi?

Edinburgh este un oras ce poate fi vizitat in orice luna a anului, insa pentru a va bucura la maxim de farmecul acestui oras, va recomandam sa va programati vacanta in timpul verii. Ziua este mai lunga, temperaturile sunt placute, ideale pentru plimbari lungi si mese la terase. Tot in aceasta perioada, mai exact in luna august, orasul este plin de turisti care vin sa asiste la festivalurile ce au loc in Edinburgh.

De asemenea, primavara si toamna sunt perioade perfecte pentru o vizita in Edinburgh. Orasul este mai putin aglomerat, iar preturile la cazare si transport scad cu pana la 30%. Revelionul este o alta ocazie perfecta pentru a vizita Scotia. Orasul este impodobit cu mii de lumini colorate, iar centrul orasului devine principala atractie pentru localnici si turisti.

In Scotia, vremea este destul de capricioasa. Cu ploi frecvente, este necesar sa aveti in bagaj o pereche de cizme de ploaie si haine groase. Primavara si toamna, temperaturile maxime nu depasesc 12 grade Celsius, vara ajung pana la 18 grade, iar iarna temperatura se situeaza in jurul valorii de 6 grade Celsius. Septembrie este considerata cea mai calduroasa luna.

Unde sa te cazezi?

Inconjurat de gradini pline de flori, hotelul Duthus Lodge 3* se afla la 2 km de centrul orasului. Construita in 1860, hotelul este condus de o familie primitoare care pune la dispozitia turistilor parcare gratuita, acces internet gratuit si 9 camere sic, confortabile unde va puteti odihni dupa o zi de colindat. Pretul unei nopti de cazare pentru 1 camera dubla este de 110 euro, 170 euro (camera tripla) si 210 euro (camera cvadrupla).

Parliament House Hotel 3* se afla in centrul orasului, la 300 m de gara Waverly si strada de shopping Princess. Hotelul dispune de un lounge elegant, bar, salon pentru micul dejun si 53 camere echipate cu toate facilitatile necesare unui sejur perfect.
Pretul unei nopti de cazare porneste de la 100 euro si ajunge pana la 150 euro, in cazul camerelor de lux.

De review-uri excelente se bucura si cateva hoteluri de 2*: Pollock Halls – Edinburgh First 2* se afla la poalele dealului Arthur’s Seat din parcul regal Holyrood si ofera cazare in camerele campusului universitar. Camerele sunt disponibile doar in vacanta de Paste si de vara a universitatii. Cele 2000 de camere sunt dotate cu telefon, acces internet, TV, filtru de cafea. Baia se afla pe hol.
Pretul unei nopti de cazare porneste de la 30 euro si ajunge pana la 70 euro.

Situat la 800 m de gara Waverly, hotelul Cairn 2* ofera cazare in 51 camere simple, dotate cu facilitati de baza: paturi single sau duble, baie, tv, telefon si uscator de par.
Pretul unei nopti de cazare porneste de la 40 euro si ajunge pana la 120 euro, in cazul camerelor cvadruple.

Unde sa mananci

Bucataria scotiana este bazata pe mancaruri simple, traditionale, cu multe sosuri, dar fara prea multe condimente. Cu numeroase retete transmise din generatie in generatie, bucataria scotiana a fost influentata de cea europeana care si-a pus amprenta si in aceasta zona.

Dintre preparatele traditionale ce trebuie neaparat incercate mentionam: broth (supa crema de miel sau oaie), cullen skink (ciorba de peste afumat cu peste si cartofi), arbroath smokie (eglefin afumat), bannock (paine din fulge de ovaz, preparata la gratar), bridie (placinta cu carne de vita, ceapa si condimente), carnatii lorne,colcannon (tocanita din varza fiarta, cartofi, morcovi si napi), haggis (un amestec de carne tocana din inima, ficat si plamani de oaie, ceapa, condimente, fulgi de ovaz, seu), stovies (mancare de cartofi si legume).

Scotienii sunt mari amatori de peste, acesta facand parte din meniul zilnic al localnicilor.Pestele afumat si legendarii “fish & chips” se numara printre bucatele preferate la pranz sau cina.

Scotia se numara printre putinele tari care se pot lauda cu cele mai fine branzeturi. Preparate din lapte de vaca sau capra, celebritatea branzeturilor scotiene a depasit de multa vreme granitele tarii. Cele mai populare tipuri de branza sunt: cheddar (cascavala din lapte de vaca), crowdie (crema de branza; diminueaza efectele mahmurelii), caboc(branza de vaca, cu o textura moale, folosita la tartine sau biscuiti), blue (branza cu mucegai).

Placintele ocupa un loc special in meniurile scotiene. Din aluaturi crocante sau pufoase, placintele au umpluturi sarate (carne, branza, legume sau peste) si dulci (coacaze, mere, marmelada). Alte dulciuri renumite in Scotia sunt: crema de zahar ars, carrageen moss (budinca dulce din alge marine), clootie (chec cu fructe uscate), cranachan(frisca, whisky, miere, mure si ovaz) si stapag (crema racoritoare facuta din smantana, fulgi de ovaz, fructe, gem si inghetata).

Bautura nationala a scotienilor este whisky, denumita si “apa vietii”. Alte bauturi ce merita incercate sunt: berea scotiana, vinul cu scortisoara, ale (suc acidulat cu scortisoara), drambuie (lichior din miere si ierburi aromate cu 40% alcool), irn bru(bautura racoritoare) si sugarelly (limonada din frunze de lemn dulce).

Pentru a gasi un restaurant bun, nu este nevoie sa cauti foarte mult pentru ca le poti intalni la fiecare colt de strada. Indiferent ca sunteti in cautarea unui local specializat pe fructe de mare si peste sau preparate traditionale, in Edinburgh veti gasi un restaurant care sa se potriveasca bugetului dvs.

Restaurantul The Wedgwood are meniul axat pe preparate traditionale scotiene. Localul este elegant, dispune de 48 locuri si un salon privat. Restaurantul are 2 meniuri, in functie de sezon. Desi preturile nu sunt foarte mici, mancarurile sunt delicioase.

Restaurantul The Spice Pavilion se afla in centrul orasului si serveste cele mai bune preparate indiene. Condimentele cu arome unice, prezentarea ingenioasa si staff-ul prietenos sunt cateva dintre atuurile acestui restaurant.

La restaurantul Wildfire veti gasi un meniu bogat in mancaruri traditionale scotiene: fripturi cu sosuri si umpluturi delicioase, fructe de mare si deserturi pufoase. Restaurantul Wildfire se afla pe strada Rose, in centrul orasului Edinburgh.

In cartierul Cowgate se afla restaurantul traditional scotian The Cellar Door. Bucatarul sef detine numeroase premii pentru bucatele sale, iar meniul, desi pretentios, nu este foarte scump. Restaurantul detine si o patiserie unde puteti gusta deserturi minunate.

Obiective turistice

Castelul Edinburgh este o atractie turistica reprezentativa pentru capitata Scotiei. Castelul, o veche fortareata ridicata pe roca vulcanica a servit drept baza militara in razboiul contra Angliei. Cu o arhitectura simplu, dar fermacatoare, castelul impresioneaza prin marimea sa impunatoare. Piatra Destinului este una dintre cele mai pretioase atractii din castel deoarece aici au fost incoronati regii Scotiei.
Castelul poate fi vizitat intre orele 09.30 – 18.00 (1 aprilie – 30 septembrie) si 09.30 – 17.00 (1 octombrie – 31 martie). Pretul unui bilet este de 14」 (adulti), 8.20」 (copii cu varsta intre 5 – 15 ani), 11.20 (pensionarii de peste 60 ani) si gratuit pentru copiii sub 5 ani.

Galeria Nationala a Scotiei este un loc fascinant pentru iubitorii artei. Aici veti gasi picturi si sculpturi din perioada Renascentista si Post-Impresionista. Cladirea a fost construita in 1850, de Printul Albert, iar din 1859 este deschisa publicului.
Galeria este deschisa in fiecare zi, intre orele 10.00 – 17.00. Accesul este gratuit.

Gradina Botanica Roiala se afla in partea de nord a orasului si este a doua gradina botanica ca vechime din Regatul Britanic. Aici veti descoperi cea mai mare case de palmieri din Marea Britanie, case tropicale cu orhidee exotice si gradina de plante, nufarul roz din India, nufarul alb din America de Sud si multe alte plante exotice.
Accesul este permis zilnic, intre orele 10.00 – 18.00, iar intrarea este gratuita. Exceptie fac Casele din Sticla, unde se plateste o taxa de 3」.

Royal Mile este o punte de legatura intre Castelul Edinburgh si Palatul Holy Roodhouse. De-a lungul drumului se afla case rezidentiale, magazine de lux, muzee, restaurante si puburi.

Catedrala St. Giles este cea mai importanta biserica din Edinburgh. Situata pe Royal Mile, intre castelul Edinburgh si Palatul Holyroodhouse, catedrala a fost construita in secolul 17 si a fost restaurata in secolul 19. Capela Thistle a fost construita in anul 1911, in partea de est a catedralei.
Accesul este permis zilnic, intre orele 09.00 – 19.00 (luni – vineri), 09.00 – 17.00 (weekend). Intrarea este libera, dar se recomanda donarea unei sume modice de 3」.

Podul Forth, cunoscut si sub numele de South Queensferry, se afla in partea de nord a orasului si are o vechime de peste 120 ani. Simbol al istoriei Scotiei, monumentul este apreciat la nivel international. Numeroase hoteluri si restaurante au vedere spre podul Forth.

Palatul Holyroodhouse> se afla pe Royal Mile si este resedinta oficiala a Reginei. Desi o mare parte din atractiile palatului nu sunt disponibile pentru vizitare, exista totusi cateva sectoare ce pot fi vizitate de turisti.
Palatul poate fi vizitat zilnic, intre orele 09:30-18:00 (1 aprilie – 31 octombrie) si 09:30-16:30 (1 noiembrie – 31 martie). Palatul este inchis in timpul vizitelor regale, intre 17 mai – 3 iunie 2011, 24 iunie – 8 iulie 2011, 27 – 31 iulie 2011 si 25 – 26 decembrie 2011.

Royal Yacht Britannia este un vas de croaziera elegant, o atractie turistica foarte cautata si una dintre cele mai incantatoare locatii pentru o noapte in oras.
Vasul de croaziera poate fi vizitat zilnic, intre orele 10.00 – 15.30 (ianuarie, februarie, martie, noiembrie, decembrie), 10.00 – 16.00 (aprilie – iunie, octombrie), 09.30 – 16.30 (iulie – septembrie). Pretul unui bilet este de 11」 (adulti), 9.50」 (seniori peste 60 ani si studenti), gratuit (copii sub 5 ani), 32.50」 (familie formata din 2 copii si 3 copii).

Gradina Zoologica este una dintre cele mai apreciate atractii din Edinburgh. In lunile de vara, gradina este plina de copii care vor sa vada cat mai multe animale salbatice. Printre animalele de la Zoo se numara: lupii salbatici, pinguinii, lei, maimute africane, pitoni, caprioare, flamingo.
Accesul este permis zilnic, intre orele 09.00 – 18.00 (aprilie – septembrie), 09.00 – 17.00 (octombrie – martie), 09.00 – 16.30 (noiembrie – februarie).
Pretul unui bilet este de 15.50」 (adulti), 11」 (copii intre 3-15 ani), 33.70」 (familie 1+2), 43.60」 (familie 1+3), 47.70」 (familie 2+2), 57.60」 (familie 2+3).

Camera Obscura si Lumea Iluziilor se afla in spatele Castelului Edinburgh si este o experienta unica in lumea magica a fotografiei.
Muzeul poate fi vizitat zilnic, intre orele 09.30 – 19.30 (iulie – octombrie, noiembrie – martie), 10.00 – 17.00 (aprilie – iunie). Pretul unui bilet este de 9.95」 (adulti), 7.95」 (studenti), 7.95」 (seniori), 6.95」 (copii intre 5 – 15 ani), gratuit (copii sub 5 ani).

Parlamentul Scotian se afla in centrul orasului, fiind o cladire impozanta, cu o arhitectura deosebita. Ridicarea cladirii a iscat foarte multe controverse: de la locatie, la arhitectura, design, compania constructoare, toate au fost aspru criticate de politicieni, media si poporul scotian. Desi ar fi trebuit sa fie gata in 2001, cladirea a fost inaugurata in 2004, costurile totale ridicandu-se la 414 milioane de lire sterline, desi suma estimata varia intre 10 – 20 milioane de lire sterline.

Festivaluri si sarbatori
Edinburgh este scena unor festivaluri impresionante. August este luna in care strazile orasului sunt pline de turisti dornici sa asiste la manifestarile artistice. De la scenete de teatru, expozitii de pictura, concerte de jazz, opera sau spectacole de dans.

Festivalul din 2011 aduce un tribut culturii fascinante din Asia. In Edinburgh vor sosi artisti din China, India, Japonia, Corea, Taiwan si Vietnam si vor prezenta turistilor si localnicilor show-uri spectaculoase.

Cu 6 saptamani inainte de Craciun, in capitala Scotiei are loc festivalul de iarna,Edinburgh Sparkles. In aceasta perioada veti avea ocazia sa participati la activitati festive, veti putea patina pe patinoarul de langa Castelul Edinburgh sau puteti lua o gustare la casutele amplasate in centrul orasului.

Primavara au loc urmatoarele evenimente: Beltane Fire Festival (se sarbatoreste venirea primaverii), Festivalul International de Teatru pentru copii (luna mai), Festivalul International de Moda, Mary King’s Ghost Fest – Edinburgh Ghost Festival (se sarbatoreste partea misterioasa si mistica a orasului Edinburgh).

Toamna este ceva mai saraca in evenimente: Edinburgh Mela Festival (festivalul are loc in luna septembrie si se sarbatoreste cultura asiatica), Festivalul Scotian International de spus povesti (octombrie – noiembrie).

Shopping

Edinburgh este un loc fascinant de vizitat, de facut cumparaturi si de a va distra de minune. Cu o multime de magazine, Edinburgh ofera cate ceva pentru fiecare buzunar. Aici veti gasi diverse tipuri de magazine: de la mall-uri, la buticuri exclusiviste pana la magazine cu suveniruri. Pentru majoritatea turistilor, Edinburgh este o destinatie scumpa pentru shopping, insa pentru suveniruri indreptati-va spre magazinele din zonele turistice. Principala strada de shopping se afla in partea noua a orasului si se numeste strada Prince.

In Edinburgh veti gasi si unul dintre cele mai vechi magazine vintage, Armstrong”s. Magazinul a fost infiintat in 1840 si ofera clientilor sai bijuterii, genti, palarii, manusi si haine din diverse perioada. Alte magazine renumite pentru piesele sale vintage sunt Greensleeves si Cruise.

Un magazin pe placut copiiilor si al adultilor este Nutcracker Christmas Shop, magazin cu decoratiuni si jucarii specfice Craciunului. Magazinul este deschis tot anul, iar odata intrati in acest paradis, veti fi cuprinsi de atmosfera de sarbatoare, specifica Craciunului.

Si in Edinburgh exista cateva mall-uri: TK Maxx, Princes Mall, Cameron Toll Shopping Centre, Ocean Terminal, St James Shopping si Gyle Shopping Centre.

Reducerile de vara incep pe 1 iulie si dureaza pana la sfarsitul lunii august. Iarna, reducerile incep la sfarsitul lunii ianuarie si dureaza pana la sfarsitul lunii februarie.

Viata de noapte

Edinburgh are o viata de noapte activa, petrecerile de la sfarsitul saptamanii, festivalurile din august si petrecerile stradale ce au loc de Revelion au contribuit la faima orasului.

Cele mai populare zone sunt: zona studenteasca Cowgate, pretentioasa strada George si Lothian Road. De asemenea, in Edinburgh veti gasi si numeroase baruri: de la cele traditionale, la taverne istorice pana la baruri stilate si moderne. In centrul orasului, barurile sunt deschise pana la ora 01.00, iar cluburile pana la ora 03.00. Vara, in timpul festivalurilor, ora de inchidere se prelungeste pana dimineata.

Daca vreti sa beti un pahar de whisky intr-un bar, va recomandam: Bow Bar (Orasul Vechi),Guildford Arms (taverna traditionala), The Canny Man”s (este interzisa folosirea telefoanelor mobile; barul a devenit celebru datorita decorului halucinant si a listei impresionante de marci de whisky) si Oxford Bar (pentru fanii autorului Ian Rankin).

Pentru fanii cluburilor de noapte recomandam: Espionage (club pe 5 nivele, cu diverse genuri de muzica), Opal Lounge (muzica R&B, soul, funk si clasica), Po Na Na (club de lux, cu separeuri VIP; aici se asculta muzica house si disco), Cabaret Voltaire(frecventat de studentii din zona Cowgate), Cas Rock Cafe si La Belle Angel.

Pentru muzica live puteti merge la Sandy Bell (muzica folk), Jazz Bar (muzica jazz) si Whistlebinkies.

Transport intern

Aeroportul Edinburgh este situat la 13 km vest de oras si face legatura cu cele mai importante orase din lume: New York, Londra, Munchen, Roma etc. Pentru a ajunge in oras, puteti opta pentru autobuzele din fata terminalului Sosiri.

Autobuzul Airlink 100 face legatura intre aeroport si podul Waverly, situat in apropiere de strada Princes, gara si statiile de autobuz). Autobuzul soseste la fiecare 10 minute, iar cursa dureaza 25 minute. Pretul unui bilet dus este de 3.50£ si 6£ dus-intors. Alte autobuze care fac legatura cu centrul orasului sunt Service 35 (biletul cu o calatorie costa 1.30£, iar pentru intrega zi 3.20£ si Jet 747 (biletul dus costa 4.60£, iar dus-intors 8.30£).

Autobuzul de noapte N22 circula intre orele 00:47 -04.13 si face legatura cu centrul orasului via South Gyle si Ocean Terminal. Autobuzul soseste la fiecare 30 minute, iar cursa dureaza 28 minute. Pretul unui bilet dus este de 3£.

Tot de la aeroport puteti opta si pentru un taxi: fie optati pentru un taxi privat, prin rezervare din tara, fie alegeti un taxi local, de culoare neagra, care va poate duce la destinatia dorita.

In Edinburgh nu exista metrou, autobuzele fiind singurul mijloc de transport in comun. Acestea fac legatura cu principalele zone turistice, cartierele marginase si cu orasele din apropiere de Edinburgh. Pretul unui bilet cu o calatorie costa 1.30£, iar cardul pentru 1 zi costa 3.20£. Ridacard este un card cu acces nelimitat la transportul public. Pretul unui card pentru 1 luna costa 45£ (adulti), 36£ (studenti) si 25£ (elevi).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*