Toledo – Orasul Regilor Catolici

Din calatoria noastra in Spania, nu avea cum sa lipseasca, vechea capitala, orasul Toledo. Prin urmare am stabilit ca o jumatate de zi ii va fi rezervata acestui minunat oras, aflat la aproximativ 70 de km de Madrid.

Toledo  a fost si ramane unul din cele mai grandioase orase ale Spaniei. Amintind de gloriile apuse, este intesat de atractii memorabile – de aici statutul orasului de Monument National si includerea in Patrimoniul UNESCO – si se bucura de un decor natural incomparabil.

Toledo (din latinul Toletul; în arabă:Tulaytulah; în iudeo-spaniol: Toldoth; în mozarabe: Tolétho) este un oraș care se găsește în centrul Spaniei. Orașul este situat pe marginea dreaptă a râului Tajo, pe o colină de 100 m altitudine  fată de râu.

Vazut de departe, Toledo pare un oras medieval, impenetrabil, asezat pe o  pe stanca, zidurile crenelate  se oglindesc in raul Tajo, care se incapataneaza sa-l inconjoare din trei parti, primele lucruri pe care le observi fiind silueta masiva a Alcazarului si cea dantelata a catedralei.

O plimbare prin Toledo este o incursiune in istoria Spaniei, iar totul aici, de la amfiteatrul si apeductul roman, la fortareata San Servando – marturie a trecerii vizigotilor pe aici – la cele doua moschee cele trei porti maure, sinagogile ornate in stilul mudejar, catedrala gotica, bisericile si manastirile catolice, podurile si fortificatiile orasului – totul  aminteste de coexistenta evreilor, crestinilor si musulmanilor, totul inspira   istorie.

Piata Zocodover

Piata Zocodover

Piata Zocodover este micuta, impobodita cu steaguri  si are cateva terase afara unde poti sa iti bei cafeaua, de asemenea  este un punct bun de plecare in stanga si dreapta catre cartierele si strazile orasului. Tot din Zocodover am luat trenuletul turistic…pentru ca orasul are strazi micute si inguste, cu piatra cubica dar si pentru ca : este mijlocul de transport cel mai bun catre Mirador Del Valle, un loc in afara zidurilor orasului, de partea cealalta a raului, de unde se vede panorama orasului in toata splendoarea ei, asa cum si El Greco a vazut-o si a pictat-o pe la 1600.

Vedere Toledo - Raul Tajo si Alcazarul

Vedere Toledo – Raul Tajo si Alcazarul

Toledo era cunoscut pentru producțiile de otel  și în special de sabii.Vizitatorii orasului Toledo trebuie sa stie ca cele mai cunoscute mestesuguri practicate aici erau ceramica si obtinerea unui smalt negru incrustat cu fire de aur, argint sau arama, deosebit de aspectuos. Cutitele de otel, sabiile si tot felul de arme de lupta, vechi, apartinand unor personaje istorice, pot fi admirate in muzee, iar pasionatii pot achizitiona un astfel de souvenir din mai toate magazinele orasului.

Spania 040

Magazin de suveniruri

Când  Philip al II-lea a mutat curtea regală de la Toledo la Madrid în 1561, vechiul oraș a ajuns la un declin din care nu și-a mai revenit.

Astazi, locuitorii orasului traiesc, in principal din turism.

Palatele Fuensalida si L’Audiencia, Puerta del Sol, Puerta Alcantara, Puerta Nova Bisagra si Antigua Bisagra, Alcazarul (palatul lui Alfons IV) – toate aceste sunt file din istoria Spaniei si constituie zestrea mandrului Toledo.

Era sa uit!!! Nu poti sa pleci din Toledo fara sa mananci martipan (clasic/cu miere/cu migdale)! Tot orasul e plin de ele si e absolut delicios! Au modele extrem de simple pana la diverse varietati delicioase!

 

Spania 105

Puerta del Sol - Toledo

Puerta del Sol – Toledo

 

Catedrala din Toledo

Catedrala din Toledo

Priveliste Toledo

Priveliste Toledo

 

Puerta Nova Bisagra

Puerta Nova Bisagra

 

Spania 048

Cu trenuletul turistic prin Toledo

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*