Ghid Amsterdam

Cum ajungi?

Orasul Amsterdam exercita o atractie unica asupra vizitatorilor sai. Capitala Olandei este un loc vibrant, o comoara de bogatii artistice, un oras cu 900 de ani de istorie pe parcursul carora a devenit centrul unui imens imperiu. Cu privelisti incantatoare, poduri minunate, case cu acoperisuri in trepte si cafenele imbietoare pe maluri, cei 75 km de canale din Amsterdam trezesc placerea explorarii pline de atractii.

Cu avionul
Cea mai rapida cale de a ajunge la Amsterdam este prin intermediul avionului. Din Bucuresti pleaca saptamanal curse spre capitala Olandei, iar principalele companii care zboara in aceasta directie sunt: Tarom, KLM, Lufthansa, Austrian Airlines, Czech Airlines, Air France si AlItalia.

Adresa aeroportului Schiphol din Amsterdam este Luchthaven Schiphol Evert v/d Beekstraat 202, 1118 CP Schiphol, iar numarul de telefon +31-207940800.

Companiile low cost nu opereaza curse spre Amsterdam.

Cu masina
O alta modalitate de a ajunge la Amsterdam este cu masina personala. De la Bucuresti pana la Amsterdam sunt 2220 km, conform ViaMichelin.com, drum ce poate fi parcurs in 26 ore, cu popasuri pentru cafea. Cel mai bun traseu trece prin Brasov, Ungaria, Austria si Germania.

Cand sa vizitezi?

Amsterdam este un oras superb pe care este recomandat sa il vizitati primavara sau toamna, cand vremea frumoasa va indeamna sa faceti multe plimbari lungi. Daca vizitati orasul vara, asteptati-va la un numar mare de turisti veniti din toate colturile lumii pentru o vacanta libertina.

Unde sa te cazezi?

Turistii care nu vor sa plateasca mai mult de 100 euro pe noapte, se pot orienta spre hotelurile de 3* ce ofera facilitati excelente. Hotelul Sebastians 3* se bucura de review-uri foarte bune pe site-urile specializate. Locatia nemaipomenita, in centrul istoric al orasului, si camerele elegante contribuie la succesul hotelului. Aici veti gasi 26 camere duble, iar pretul unei nopti de cazare porneste de la 100 euro si ajunge pana la 230 euro in sezon de varf.

Hotelul The Bridge 3* este pozitionat in centrul orasului, pe malul raului Amstel, intr-o zona linistita si romantica. Preturile moderate, camerele confortabile si micul dejun copios sunt doar cateva dintre atu-rile acestui hotel. Pretul unei nopti de cazare porneste de la 90 euro si ajunge pana la 200 euro in cazul camerei cvadruple.

Hotelul Jupiter 3* poate fi o alegere excelenta pentru turistii cu buget limitat. Hotelul ofera o atmosfera intima, camere mici, dar curate, dotate cu toate facilitatile necesare unei vacante perfecte. Hotelul Jupiter se afla in inima orasului, la scurta distanta de muzeul Van Gogh si principalele cluburi de noapte din Amsterdam. O noapte de cazare costa 49 euro si ajunge pana la 135 euro in cazul camerelor cvadruple.

*Preturile sunt valabile la data postarii. Va rugam sa verificati personal valabilitatea acestora.

Unde sa mananci?

Indiferent ca este vorba de un restaurant olandez, argentinian sau thailandez, in Amsterdam exista peste 1000 restaurante gata sa satisfaca toate gusturile si bugetele. Spre deosebire de alte orase din Europa, vegetarienii au o mare diversitate de preparate delicioase.

Maatjes haring este un aperitiv care se gaseste la tarabele de pe strada si este hering crud proaspat, cu ceapa tocata sau castraveciori murati. Gerookte paling este o specialitate olandeza delicioasa facuta din anghila afumata si care se serveste cu paine prajita si zeama de lamaie.

Bitterballen sunt niste chiftelute din carne, bine prajite, crocante la exterior si moi in interior. Acestea se servesc cu mustar si sunt populare in baruri si cafenele. Hutspot este o tocanita cu carne de vita inabusita, cartofi piure si morcovi, iar stamppot boerenkool este preparata din cartofi piure, varza impanata cu sunca si carnati afumati. Erwtensoep este o supa crema de mazare foarte apreciata de olandezi, dar ocolita de turisti din cauza consistentei asemanatoare unei clatite. Rijsttafel este o mancare traditionala indoneziana, adoptata de poporul olandez. Mancarea este facuta din carne, peste, legume si sosuri foarte iuti, toate asezate in jurul unui bol cu orez sau cu taitei. Cele mai bune restaurante indoneziene sunt Kantijl en Tijger si Tujuh Maret.

Olandezii sunt mari consumatori de branza, printre cele mai populare aflandu-se Gouda si Edam. Friese nagelkaas, branza cu cuisoare este si ea foare populara printre olandezi.

Cele mai populare dulciuri olandeze sunt clatitele servite cu un sirop gros. Budincile sunt foarte populare, in special slagroom, placinte cu mere servite cu multa frisca.

Cea mai populara bautura este berea, Heineken si Grolsch fiind cele mai populare.Jonge jenever este ginul olandez, cu aroma de ienupar. Oranje bitter este un lichior de portocale care se bea de ziua reginei, pe 30 aprilie.

Unul dintre cele mai apreciate restaurante din Amsterdam este Seasons. Preparatele ingenioase, ingredientele proaspete, preturile moderate si staff-ul bine instruit l-au transformat in unul dintre cele mai cautate restaurante. Seasons este localizat central, pe bulevardul Herenstraat, in cartierul Jordaan.

Daca sunteti in cautarea unei experiente inedite, mergeti la restaurantul De Kas. Locatia este unica, pe malul lacului, intr-o casa de sticla si cu o terasa superba, inconjurata de multa verdeata. Ineditul restaurantului De Kas consta in meniu: nu veti sti ce veti manca deoarece meniul este stabilit dinainte si consta in 5 feluri principale. Preparatele sunt delicioase si sunt pregatite de unul dintre cei mai buni bucatari din Olanda. Preturile sunt acceptabile, iar staff-ul este foarte prietenos.

Golden Temple este unul dintre cele mai bune restaurante vegetariene, cu preturi accesibile. Decorul este intim, in stilul anilor ”70, ducandu-te cu gandul ca aici timpul s-a oprit in loc. Mancarea este delicioasa, dulciurile sunt facute in casa, iar sucurile si ceaiurile sunt proaspat preparate. Restaurantul se afla in centrul orasului, la capatul bulevardului Utrechtsestraat.

Obiective turistice

Canalele Amsterdamului reprezinta una dintre principalele atractii ale orasului. Herengracht este cel mai impozant canal de pe Grachtengordel si este faimos pentru “Curba de Aur”, intindere de case impunatoare construite pentru negustorii bogati. Alte canele importante sunt Keizergracht, Prinsengracht, Entrepotdok si Reguliersgarcht.

Unele dintre cele mai frumoase atractii ale orasului pot fi vazute in plimbarile pe canal:TrezoreriaPodul InchisoriiCel mai lat Pod din Amsterdam si Turnul Lacrimilor.

Cel mai frumos muzeu din Amsterdam este Rijksmuseum, ce a reusit sa adune, de-a lungul timpului, peste 7 milioane de lucrari de arta si tezaur. Din pacate, vizitatorii pot vedea doar o parte din aceasta bogatie culturala.
Muzeul este deschis in fiecare zi, intre orele 09.00 – 18.00. Copiii si studentii sub 18 ani au intrarea gratuita, iar adultii platesc 12.50 euro. Detinatorii de Amsterdam Pass platesc 6.25 euro.

La muzeul Van Gogh din Amsterdam este expusa cea mai cuprinzatoare colectie a lucrarilor artistului. Colectia cuprinde peste 200 de tablouri, 500 de desene, sute de scrisori, stampe japoneze si lucrari ale contemporanilor sai.
Muzeul este deschis in fiecare zi, intre orele 10.00 – 18.00 (vineri pana la ora 22.00), iar pretul unui bilet pentru adulti este de 14 euro. Tinerii pana in 17 ani au intrarea gratuita.

Muzeul Amstelkring contrasteaza puternic cu imprejurimile din cel mai saracacios colt al Felinarului Rosu. In aceasta casa superba construita in secolul XVII veti avea surpriza sa descoperiti biserica Ons” Lieve heer op Solder, un exmplu rar si perfect conservat de biserica clandestina construita dupa Reforma.
Muzeul este deschis zilnic, intre orele 10.00 – 17.00 (luni – sambata), 13.00 – 17.00 (duminica si sarbatori nationale). Muzeul este inchis pe 1 ianuarie si 30 aprilie. Adultii platesc 8 euro, copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani platesc 4 euro, iar micutii ce nu au implinit 5 ani au intrarea gratuita.

Muzeul de Istorie Amsterdam adaposteste o interesanta colectie de obiecte de arta, descoperiri arheologie, haine, bijuterii, harti, picturi si sculpturi.
Muzeul este deschis zilnic, intre orele 10.00 – 17.00 (luni – vineri), iar in weekend intre orele 11.00 – 17.00. Pretul unui bilet pentru adulti valoreaza 10 euro, copiii intre 6 – 18 ani platesc 5 euro, iar copiii cu varsta sub ani au acces liber.

Oude Kerk este cel mai vechi monument al orasului si este prima biserica parohiala din Amsterdam. Biserica este deschisa spre vizitare in fiecare zi, intre orele 11.00 – 17.00 (luni – sambata), 13.00 – 17.00 (duminica). Pretul unui bilet este de 4 euro, iar copiii pana la 6 ani au intrarea gratuita.

Muzeul de Marijuana va prezinta adevarata poveste a marijuanei si a plantelor inrudite, din trecut pana in prezent. Muzeul este deschis zilnic, intre orele 10.00 – 23.00. Pretul unui bilet este de 9 euro, iar copiii au acces gratuit.

Muzeul Van Loon a fost proprietatea familiei Van Loon, cofondatoriiCompaniilor Indiilor de Est. Casa este frumos decoarata cu bunurile care au apartinul familiei de bancheri. Muzeul este deschis zilnic, intre orele 11.00 – 17.00. Exceptie face ziua de marti, 25 decembrie, 1 ianuarie si 30 aprilie. Copiii sub 6 ani au intrarea gratuita, cei cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani platesc 4 euro, studentii achita 6 euro, iar adultii 8 euro.

Muzeul Anne Frankhuis evoca povestea tragica a unei familii de evrei care a stat ascunsa 25 luni intr-o anexa secreta din cladire. In august 1944, acestia au fost tradati si deportati. Numai tatal, Otto, a supravietuit. Jurnalul fiicei sale, Anne, care a murit in martie 1945 in lagarul de la Bergen Belsen la numai 15 ani, a facut din ea una dintre personalitatile secolului XX. Annual, muzeul este vizitat de peste 800.000 persoane.

Muzeul este deschis zilnic, intre orele 09.00 – 19.00 (intre 15 septembrie – 14 martie), iar in lunile iulie si august programul se prelungeste pana la ora 22.00. Adultii platesc 8.50 euro, copiii cu varsta intre 10 – 17 ani achita 4 euro, iar cei sub 9 ani au intrarea gratuita. Posesorii de Amsterdam Pass care nu au implinit 26 ani platesc 4 euro.

Unul dintre cele mai vizitate muzee este Madame Tussaud. De la membrii familiei regale, la presedinti, actori de la Hollywood pana mari sportivi, aici veti gasi o colectie impresionanta de figuri de ceara.

Muzeul este deschis in fiecare zi, intre orele 10.00 – 18.00. Adultii achita 21 euro, copiii intre 5 – 15 ani platesc 16 euro, iar copiii intre 0 – 4 ani au acces gratuit.

Cartierul Felinarul Rosu este una dintre cele mai mari atractii ale orasului, cu prostituate strident imbracate, stand in vitrinele bordeiurilor saun in fata usilor de pe Oudezijds Voorburgwaal. Noaptea, aceste stradute devin paradisul vagabonzilor si al hotilor de buzunare.

Piata Dam este una dintre cele mai importante atractii turistice din Amsterdam. Piata impresioneaza prin minunatele sale cladiri, magazinele cochete si spectacolele de strada.

Koninklij Paleis a fost proiectat ca primarie, dar in 1808 a fost transformat in palat regal de Ludovic Bonaparte. In prezent, familia regala locuieste intr-o alta resedinta, iar Koninklij este folosit pentru evenimente oficiale. Momentan, palatul este inchis vizitatorilor deoarece se fac renovari majore!

Zoo Artis este una dintre cele mai frumoase gradini zoologice din Europa. Fondata in 1838, Zoo Artis are peste 700 de specii de animale si 200 de specii de copaci si plante. Gradina include un acvariu spectaculos si o gradina botanica.

Gradina zoologica este deschisa zilnic, intre orele 09.00 – 18.00. Pretul unui bilet este de 18.50 euro pentru adulti si 15 euro pentru copiii cu varsta intre 3 – 9 ani.

Festivaluri si sarbatori
Cel mai important eveniment din Amsterdam este White Sensation. In fiecare vara, sute de mii de tineri din intreaga lume se imbraca in alb pentru a participa la cea mai lunga petrecere a anului. Cei mai cunoscuti DJ, cele mai bune piese, fete frumoase si multa voie buna – asta va asteapta la White Sensation.

Koninginnerdag este cea mai mare sarbatoare regala. In fiecare an, pe 30 aprilie, orasul Amsterdam se transforma intr-o petrecere stradala, unde localnicii vand suveniruri si se imbraca in oranj.

Bevrijdingsdag este o sarbatoare ce are loc dupa Ziua Memoriei, pe 5 mai si se celebreaza Ziua Eliberarii Olandei de sub ocupatia nazista. Se tin discursuri, concerte sau se organizeaza targuri in aer liber.

In luna iunie, la Amsterdam are loc Festivalul Olandei. Numerosi artisti prestigiosi din intreaga lume participa la spectacolele de teatru, muzica, opera si balet care se desfasoara in cele mai frumoase locatii din oras.

Shopping

Capitala Olandei este orasul perfect pentru a achizitiona antichitati, carti, diamante si tot felul de suveniruri care de care mai ciudate. Reducerile de vara incep pe 1 august si dureaza pana la inceputul lunii septembrie. Iarna, reducerile incep la mijlocul lunii ianuarie si dureaza pana la sfarsitul lunii februarie.

Cele mai renumite strazi sunt Nieuwedijk-KalverstraatKalverstraatDamrakRokin,Muntplein (piata de flori), P.C. Hooftstraat (cele mai exclusiviste magazine), Spiegelgracht siNieuwe Spiegelstraat (magazine de antichitati),Cornelis SchuytstraatUtrechtsestraat(gadget-uri, pantofi, cel mai bun magazin de muzica), Beethovenstraat (haine, magazine de vinuri, ciocolata, cele mai bune restaurante cu sushi din oras), Haarlemmerstraat (cea mai accesibila strada din Amsterdam).

Centrele comerciale din Amsterdam ce merita vizitate sunt: De Bijenkorf (The Bee Hive),Villa Arena, Magna Plaza, Kalvertoren. Aici veti gasi o mare diversitate de magazine, bijuterii, piese de arta, restaurante, cafenele si sali de cinematograf.

Pentru cele mai frumoase flori, mergeti la Bloemenmarkt, legendara piata plutitoare de flori. In functie de asprimea iernii, bulbii sunt disponibili intre iunie si sfarsitul lui decembrie.

Viata de noapte

In apropiere de Piata Dam, se afla cartierul Felinarul Rosu, plin de grupuri de turisti care admira frumoasele fete din celebrele vitrine. In apropiere se afla restaurante cochete si cafenele pline de oameni.

Nieuwezijds Voorburgwal este una dintre cele mai populare zone datorita numarului mare de baruri si cluburi. Getaway bar este un local vesel, cu mancare buna si meniuri fixe ce nu depasesc 10 euro.

Seymour Lounge este un local funky, cu un acvariu fabulos. Muzica live si DJ-ii talentati anima in fiecare seara atmosfera. In apropiere de Seymour Lounge se afla Club NL, unde muzica house rasuna in toata incaperea. Localul este pretentios, asa ca tinuta la 4 ace este obligatorie.

Amsterdam este cel mai prietenos oras gay din lume, asadar exista foarte multe baruri si restaurante pentru ei. Cele mai multe se afla in zona Reguliersdwarsstraat.

In Amsterdam se afla cateva cluburi bune care sunt deschise in fiecare seara. Cele mai faimoase sunt Paradiso si Melkweg. In weekend cel mai cautat club este Escape. DJ-ii renumiti, serile tematice si atmosfera incendiara au contribuit la succesul clubului.

Alte cluburi ce nu trebuie ratate sunt Sinners / Heaven, Panama si Club More.

Transport intern

Aeroportul Schiphol se afla la 10 km de Amsterdam. Trenul este cel mai rapid si ieftin mijloc de transport de la aeroport spre oras. Trenurile ajung in Gara Centrala la fiecare 15 minute, de la oras 6 pana la miezul noptii, apoi la fiecare ora. Durata calatoriei este de 20 minute.

Autobuzul este o alta alternativa pentru a pleca de la aeroport. Acesta opreste in fata intrarii principale si pleaca la fiecare 30 minute, intre orele 6.30 – 20.00.

Tramvaiul este cel mai popular mijloc de transport din Amsterdam. Acesta porneste din Gara Centrala siare statii in toate punctele cheie ale orasului. Prima cursa incepe la ora 06.30 si isi incheie traseul la ora 24.00. Tramvaiul turistic este un tramvai vechi care functioneaza in duminica Pastelui, de sarbatoarea Soarelui Alb si in duminicile dintre iulie si septembrie, intre orele 11.00 – 16.00.

Autobuzele acopera mai multe zone decat tramvaiele si au program si pe timpul noptii, intre orele 00.00 – 04.00. Autobuzele pleaca din Gara Centrala, ajung la cele mai importante atractii turistice si in cartierele marginase ale orasului.

Metroul deserveste zonele mai indepartate ale orasului si are doar 4 linii al caror capat este la Gara Centrala.

Pentru a economisi, cel mai recomandat este sa achizitionati o cartela cu 15 calatorii sau un abonament sezonier. Preturile variaza intre 13 euro si 35 euro, in functie de zona aleasa.

Amsterdam Pass este un abonament in valoare de 31 euro, 41 euro sau 51 euro care ii permite posesorului sa foloseasca gratuit transportul public, sa intre gratuit la multe muzee, sa faca un tur gratuit pe canal si sa obtina reduceri la unele restaurante.

Un alt mod rapid de a va deplasa este bicicleta. Centrele de inchiriere sunt raspandite in tot orasul, iar pretul este accesibil pentru oricine. Furtul bicicletelor este frecvent, asa ca asigurati-va bicicleta cand o parcati.

Hidrobicicletele sunt un mod distractiv de plimbare. Cu 2 sau 4 locuri, ele pot fi inchiriate din centrul orasului. Pretul unei calatorii de o ora costa 7 euro de persoana.

Taxiurile sunt cea mai comoda modalitate de transport. Preturile sunt accesibile, iar cea mai populara companie este Taxicentrale.

Sfaturi utile

Olanda este cu o ora in urma fata de Romania.

“Magazinele de cafea” sunt singurele locuri unde este permisa cumpararea si consumul de mici cantitati de droguri usoare. In alta parte, pe strada sau in baruri si cafenele, fumatul lor este interzis.

Feriti-va de hotii de buzunare in locurile aglomerate ca Gara Centrala, Cartierul Rosu, Damrak si Leidseplein. Nu tineti niciodata banii in buzunarul de la spate si nici nu va lasati bagajul nesupravegheat.

Pentru a evita comisioanele mari, nu apelati la casele de schimb independente, ca cele de pe Leidsestraat, dar alegeti-le pe cele oficiale!

Website oficial: www.iamsterdam.com

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*