Ghid Antalya

Cum ajungi?

Antalya e binecuvantata cu un climat ideal si cu o asezare uimitoare, nisipuri fine si apa cristalina, ceea ce face ca aceasta sa fie destinatia aleasa de foarte multi turisti pentru a-si petrece vacanta. Statiunea Antalya este capitala regiunii mediteraneene, cu 1,5 milioane locuitori si mai mult de 300 zile insorite pe an, la distanta de o ora si 30 minute cu masina de muntii Toros.

Regiunea Antalya este incalzita de soare 300 de zile pe an, fiind un paradis al inotului si plajelor, oferind posibilitatea de a va petrece fie un sejur romantic alaturi de persoana iubita, fie un concediu impreuna cu familia. Antalya are cele mai frumoase statiuni, fiecare cu specificul ei: Kemer, Lara-Kundu, Belek, Alanya, Side.

Cel mai rapid mod de a ajunge in frumoasa statiune turceasca este cu avionul. Agentiile de turism ofera pachete turistice atractive ce includ: avion, cazare si masa, de obicei all inclusive. Cursele charter pleaca saptamanal de pe aeroportul Henri Coanda, iar durata unei calatorii este de aproximativ 2 ore.

Turistii care opteaza pentru transportul cu autocarul vor avea parte de un program special: plecarea se face dimineata, la ora 06.00, din Bucuresti. Cel mai popular traseu este Giurgiu-Ruse-Edirne-Canakkale (de obicei, se doarme peste noapte la un hotel din Canakkale). A doua zi, dupa servirea micului dejun, turistii vor vizita cateva dintre cele mai importante atractii din Turcia: Pamukkale, Colonia antica Troia, Colonia antica Pergama, iar cazarea se face in Pamukkale. In urmatoarea dimineata, turistii se vor indrepta spre insorita statiune Antalya.

Daca doriti sa plecati la drum cu masina personala, veti avea de parcurs 1420 km, distanta ce se parcurge in aproximativ 20 ore. Cea mai potrivita ruta, conform ViaMichelin.com, este Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Harmanli – Hanli – Antalya.

Cand sa vizitezi?

Cu 300 zile insorite, Antalya este destinatia perfecta pentru vacanta mult visata. Sezonul estival incepe devreme, la inceputul lunii mai si dureaza pana toamna tarziu. Cea mai frumoasa periaoda este in timpul verii, din iunie pana august, cand Antalya este impanzita de turisti din toate colturile lumii. Se spune ca Antalya este statiunea cu 3 primaveri si o vara, de aceea in Antalya veti gasi turisti chiar si iarna, cand temperaturile nu coboara sub 15 grade Celsius.In septembrie, temperaturile sunt inca ridicate, in jur de 28 – 30 grade Celsius, iar din octombrie, vantul si ploaia isi fac loc in peisajul Antalyei. Intre lunile noiembrie – martie, ploaia este des intalnita, iar cerul este adeseori innorat. Decembrie, ianuarie si februarie sunt cele mai reci luni, cu temperaturi ce ajung pana la 15 grade Celsius.

Unde sa te cazezi?

Hotelul Camyuva Beach 4* se afla in statiunea Kemer, la 100 m de plaja cu nisip fin si 6 km de centrul statiunii. Hotelul are 179 camere duble dotate cu balcon, podea din marmura, tv satelit, aer conditionat, minibar, telefon in baie, uscator de par si seif. Hotelul dispune de numeroase facilitati, printre care: piscina in aer liber, tobogan, programe de animatie, show-uri cu muzica live, mini-club, sauna, masaj, jacuzzi.
Pretul unui sejur cu bilet de avion, cazare 7 nopti si masa all inclusive porneste de la 400 euro/persoana si ajunge pana la 600 euro.

Hotelul Sava 3* se afla in orasul Antalya, la 150 m de plaja Konyalti, 100 m de centrul statiunii, 2 km de Aqua Park, 5 km de statia de autobuz si 20 km de aeroport. Hotelul este elegant si ofera turistilor cazare in 33 camere duble, cochete echipate cu aer conditionat, tv satelit, baie cu dus sau cada, uscator de par, telefon si balcon. Hotelul are piscina in aer liber, terasa, sauna, baie turceasca si restaurant.
Pretul unui sejur cu bilet de avion, cazare 7 nopti si masa all inclusive porneste de la 300 euro/persoana si ajunge pana la 470 euro.

Unde sa mananci?

Mancarea turceasca este o combinatie inedita intre bucatariile din Asia Centrala si din Orientul Mijlociu. Preparatele traditionale sunt: meze (aperitive din carne, legume sau fructe), kebabdoma(sarmalute din foi de vita sau legume umplute cu nuci de pin sau coacaze), gozmele (un fel de paine, cu diverse umpluturi: spanac, branza, carne de miel, piure de cartofi), kofte (chiftelute din carne tocata si mirodenii, fierte, prajite, puse la cuptor sau pe gratar), humus.

La desert puteti servi baclava sau rahat turcesc. Mai putin cunoscute, dar foarte gustoase sunt lokma (gogosi dulci) si sutlac(bundinca de orez). Foarte buna la gust este si inghetata care este servita alaturi de prajituri sau cheesecake.

Cafeaua turceasca se serveste, de obicei, la desert. Insotita de un pahar cu apa, cafeaua este foarte tare si poate fi indulcita cu un cub de zahar. Raki este o alta bautura alcoolica turceasca, obtinuta din struguri si stafide, aromata cu anason iute. Bautura se serveste langa meze sau langa fructele de mare, cu un pahar de apa alaturi. Una dintre cele mai populare bauturi este ceaiul, servit rece, cu frunze de menta, fiind remediul perfect pentru zilele toride.

Turistii care merg in vacanta in Antalya opteaza, in cele mai multe cazuri, pentru pachetele all inclusive. Insa, daca doriti sa gustati preparate traditionale, va recomandam cateva dintre cele mai renumite restaurante din Antalya.

Cu preturi moderate, intre 4 – 14 euro, restaurantul Vanilla Lounge se afla in Orasul Vechi, Kaleici, la 5 minute de Poarta lui Hadrian. Meniul este stufos si se axeaza pe preparate traditionale turcesti, din bucataria internationala si italiana.

Terasa cu vedere la mare, serviciile ireprosabile, meniul bogat in bucate turcesti, italienesti si internationale recomanda restaurantul Otanik Butik ca o locatie ce nu trebuie ratata. Restaurantul se afla in Kaleici.

Tot in Kaleici se afla si restaurantul Seraser Fine Dining. Meniul este international, iar preturile pot fi usor piperate. Atmosfera este placuta, iar decorul te indeamna la relaxare, in timp ce astepti pranzul sau cina.

Obiective turistice

Statiunea Belek este situata la 30 km de centrul orasului Antalya, fiind o statiunea foarte importanta, nu numai datorita luxoaselor cluburi si hoteluri de 5 stele ce pot fi admirate de-a lungul unei plaje de nisip auriu, ci si pentru ca aici exista Clubul National de Golf. Belek-ul a devenit o destinatie recunoscuta pentru concursurile internationale de golf datorita calitatii terenurilor de golf.

Kemer este o statiune situata la 40 km de orasul Antalya, intr-un frumos decor de munte si mare, fiind cu mare atentie proiectat pentru a combina frumusetile inconjuratoare cu posibilitatile multiple de a petrece o vacanta perfecta. Tot aici exista marina cu multiple facilitati pentru impatimitii de yachting care se pot bucura de superbe croaziere in golfurile salbatice din sudul statiunii. La 15 km de Kemer, se afla Phaselis, portul care in trecut avea rol de centru comercial. Tot in apropiere se afla si Olympos, ansamblu care contine un teatru antic si un templu din Evul Mediu.

Port antic, Side este unul dintre cele mai cunoscute orase clasice din Turcia. Astazi este o frumoasa statiune cu ruine bine conservate si plaje de nisip minunate. Side include hoteluri luxoase, cafenele, restaurante cu vedere spre mare, multe magazine unde se pot gasi articole din piele de o calitate superioara si, bineinteles, frumoasele bijuterii turcesti, care atrag o multime de turisti. Printre atractiile deosebite ale zonei se numara magnificul teatru din Side, care este unul dintre cele mai mari din toata zona Agora si Templul lui Apollo, situat in apropierea marii. Side ofera turistilor o vacanta de vis, combinand intr-un mod placut frumusetea naturii cu latura istorica. Tot aici puteti admira zidurile statiunii, construite in secolul II I.hr, poarta principala de acces, fantana Nymphaeum sau Templul lui Tykhe.

Lara-Kundu este o regiune al carei nume vine de la raul care o inconjoara, aflandu-se la 20 minute de aeroportul Antalya. Zona este renumita pentru frumoasele si intinsele plaje, eucaliptii si palmierii, apa limpede si albastra. In apropiere se afla site-ul antic Perge, care nu trebuie exclus din circuitul turistilor pasionati de cultura si arheologie. Destinat in antichitate luptelor dintre gladiatori, astazi gazduieste spectacole de teatru si concerte de muzica clasica avand invitati faimosi din intreaga lume.

Templul din Apollo este situat in statiunea Side, la 55 km de orasul Antalya. Construit pe o stanca impunatoare, cu vedere spre apa albastra, ruinele templului Apollo fascineaza turistii care il viziteaza. Pentru o priveliste unica, este recomandat sa vizitati templul seara, cand soare apune peste monument. Daca afara este foarte cald, vizavi de templu, se afla o cafenea cu terasa unde va puteti trage sufletul.
Templul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 09.00 – 18.00 (1 mai – 30 septembrie) si 08.00 – 17.00 (1 octombrie – 30 aprilie). Pretul unui bilet este de 3 lire turcesti.

La 12 km de Antalya se afla cascadele Duden, formata de raul Duden, unul dintre cele mai mari rauri din Turcia. Cascada are o cadere de 20 m, oferind un spectacol vizual unic. Pentru a ajunge aici, puteti alege una dintre excursiile oferite de agentiile de turism, prin intermediul transportului public sau al unei masini inchiriate. Alte cascade care merita vizitate sunt: cascada Kursunlu si Manavgat.

Teatrul Aspendos este considerat cel mai bine conservat oras din antichitate. Cu o acustica formidabila, teatrul este folosit si astazi pentru concerte de muzica clasica sau spectacole de teatru. Teatrul se afla la 40 km de Antalya si poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 09.00 – 18.00 (1 mai – 30 septembrie) si 08.00 – 17.00 (1 octombrie – 30 aprilie).

Portul din orasul vechi al statiunii Antalya este unul dintre locurile preferate de promenada al turistilor. Inconjurat de restaurante si cafenele, portul este locul ideal pentru o cina alaturi de prieteni sau pentru un desert savurat la malul marii. Daca pe vremuri, aici ancorau vase cargo, astazi portul este dominat de yachturi de lux si corabii pitoresti, perfecte pentru o excursie in Golful Antalyei.

Antalya Muzesi (Muzeul de Arheologie din Antalya) este unul dintre cele mai mari muzee din Turcia si se afla in statiunea Konyaaltı. Muzeul are 13 sali de expozitie si o galerie in aer liber. Cu o suprafata de 7.000 m2, muzeul are un patrimoniu de 5.000 de piese arta expuse, si peste 30.000 de artefacte ce nu pot fi expuse. In muzeu puteti admira piese preistorice, cu o vechime de 50.000 de ani, zeii mitologiei clasice, morminte cu sculpturi elaborate sau monede din diferite perioade, icoane si mozaicuri, carti, haine, broderii, arme etc.
Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi (cu exceptia zilei de luni), intre orele 08.00 – 17.00, iar pretul unui bilet este de 15 lire turcesti.

Orasul antic Perga se afla la 15 km de Antalya, pe drumul ce duce spre Side. Construit in anul 1000 I.Hr, orasul a fost unul dintre cele mai bogate si frumoase orase din lumea antica, fiind faimos pentru templul lui Artemis.

La 25 km de Kemer se afla orasul antic Myra (Demre). Aici veti gasi cateva monumente foarte importante pentru istoria poporului turc: biserica Sf Nicolae, construita in secolul VI, teatrul roman, rocile mormintelor Lycian si vechiul port Andriake.

Phaselis este un oras antic, situat la 16 km de Kemer si 57 km de Antalya. Teatrul are 1.700 locuri si un singur nivel. Orasul a fost intemeiat in anul 650 I.Hr si este inconjurat de 3 golfuri cu apa cristalina.

Cateva dintre atractiile orasului si ale zonei va vor completa perfect concediul daca veti alege Antalya ca destinatie de vacanta: renumitul port cu yacht-uri, coasta Lara si Konyalti cu plaje si apa cristalina, moschee otomane, turnul cu ceas in Piata Kalekapisi (a facut parte dintre fortificatiile orasului vechi), Parcul National Bey Dagi in Olympos, cascada Upper Duden (14 km de Antalya), Lacul Nilufer (18 km de Antalya).

Festivaluri si sarbatori
In fiecare an, Antalya este gazda pentru numeroase festivaluri: in zona de port, unde se afla multa verdeata si bulevarde largi au loc festivalurile internationale, iar in Orasul Vechi au loc Festivalul International de Balet, de Opera, triatloane, competitii de fotbal sau tenis.

Antalya Golden Orange Film Festival este cel mai vechi festival de film din Turcia. Festivalul are loc in luna septembrie si ofera publicului cele mai noi productii turcesti. Teatrul Aspendos gazduieste, in aceasta perioada, spectacole de teatru si concerte de muzica clasica si traditionala.

Alte festivaluri ce au loc in Antalya sunt: Festivalul de Opera si Balet (iunie),Festivalul de Jazz (iunie), Festivalul de lupta intra camile (ianuarie), Festivalul Finike (sfarsitul lunii iunie), Carnavalul din Kemer (septembrie).

Shopping

Antalya are o zona de shopping foarte bine dezvoltata. Pe strazile din Kaleici se afla cele mai importante magazine de unde puteti achizitiona suveniruri, bijuterii din aur si argint, obiecte de decor lucrate manual, costume traditionale, covoare sau articole din piele naturala. Uunl dintre suvenirurile obligatorii este talismanul din sticla albastra, al carui ochi protejeaza de rele.

Bazarul Antalya este deschis de la primele ore ale zilei si isi inchide obloanele abia dupa miezul noptii, cand turistii se retrag la hotel. Cu peste 700 de magazine, aici veti gasi tot ce va trece prin cap: fructe si legume, condimente, dulciuri traditionale turcesti (halva, baclava, rahat turcesc), incaltaminte, pantofi lucrati manual, imbracaminte etc.

In Antalya exista si cateva centre comerciale: MMM Migros, Setur Marina(echipamente pentru sporturi acvatice), Dogu garaj. Pentru branduri renumite, la preturi mai mici decat in restul Europei, indreptati-va spre strada KonyaaltiAtaturk sau Migros 5M, aflate in Side, langa plaja Konyaalti.

Nu uitati ca turcilor le place sa negocieze, asadar sa nu speriati daca va vor lua de mana pentru a va convinge sa intrati in magazin.

Viata de noapte

In timpul sezonului estival, viata de noapte din Antalya este infloritoare, mai ales in zona portului si a strazilor din apropiere unde se afla o mare varietate de cluburi, baruri si puburi, populare printre localnici si turisti. Chiar si fanii muzicii rock sau live, vor gasi cateva localuri unde vor petrece clipe minunate. Pentru muzica rock de calitate mergeti la barul Jolly Joker.

O alta zona populara zona este Kaleici, unde veti descoperi puburi englezesti, baruri cu muzica folk si taverne tucesti cu meniuri bogate.

Recomandarile noastre sunt: Ally (cel mai cautat club din Antalya), Inferno (un club foarte la moda si aglomerat), club Arma (fostul Club 29, unul dintre cele mai mari cluburi din Antalya, cu o capacitate de 2000 oameni, foarte apreciat in lunile de vara datorita vederii spre portul Antalyei), club Aura, Auditorium (capacitate de 4.000 oameni, popular printre turistii de toate varstele) si Olympos Disco.

Pentru ca multe hoteluri din Antalya sunt situate in afara statiunilor, acestea ofera turistilor numeroase facilitati, printre care si cluburi de noapte, cu decoruri fascinante si muzica perfecta pentru a incinge ringul de dans.

Dansurile din buric, cafeaua turceasca si narghileaua sunt cateva puncte de reper ale vietii de noapte ce nu trebuie ratate.

Transport intern

Aeroportul Antalya se afla la 60 km de orasul Antalya, iar agentiile de turism din Romania asigura transferul cu autocarul la hotelurile alese de turisti.

Transportul public in Antalya este foarte bine pus la punct, tocmai pentru ca turistii sa nu piarda timpul in statiile de autobuz. Aici veti gasi autobuze, tramvaie, microbuze, dolmus. Cel mai folosit mijloc de transport este autobuzul, care acopera toate statiunile din Antalya si cele mai importante atractii turistice. Pretul unui bilet este simbolic, iar punctul terminal este in centrul orasului Antalya.

Pentru a intra mai bine in spiritul vacantei, multi localnici va vor recomanda sa optati pentru dolmus, microbuzele traditionale turcesti. Soferii vorbesc limba engleza si ofera indicatii pretioase turistilor care s-au ratacit. Pretul unui bilet este 1.5 lira turcesti. Avantajul microbuzelor dolmus este ca pot fi oprite in strada si puteti cobori oricand doriti.

Traseul tramvaielor este destul de limitat si acopera, in special, cele mai importante atractii turistice, cum ar fi Muzeul Arheologic. Exista doar 2 tramvaie, care circula la intervale de jumatate de ora, iar programul de lucru este intre orele 07.00 – 21.00.

Taxiurile sunt o alternativa comoda, dar uneori costisitoare. Unii soferi vor incerca sa va incarce nota de plata, asa ca stabiliti de la inceput pretul calatoriei, pentru a evita surprizele neplacute.

Pentru mai multa libertate, puteti inchiria o masina sau un ATV.

Sfaturi utile

Moneda nationala este lira turceasca (1,90 ron).

Negocierea preturilor este un fel de sport national in bazarele si magazinele din Turcia.

In restaurante si cafenele este recomandat sa lasati un bacsis de 10%. Taximetristii nu li se da, de obicei, bacsis.

Se recomanda sa beti apa imbuteliata, deoarece cea de la robinet este plina de clor.

Fumatul este permis in cafenele si restaurante, mai ales ca 80% din populatia turca fumeaza. Tutunul turcesc este bun, iar preturile sunt rezonabile.

Daca cumparati un covor sau alte obiecte cu vechime, este necesar sa aveti un certificat sau o chitanta, deoarece este posibil sa fiti controlati la vama.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*