Ghid Dubrovnik

Cum ajungi?

Dubrovnik este una dintre cele mai frumoase statiuni ale Croatiei, fiind cunoscuta si sub numele de “Perla Adriaticii”. Statiunea Dubrovnik este situata in sudul Croatiei si are o istorie fascinanta, ce atrage anual mii de turisti. Turistii care aleg sa isi petreaca sejurul in Dubrovnik sunt incantati de acest orasel ce si-a pastrat intacte monumentele istorice. De asemenea, voia buna, serviciile impecabile de cazare si viata de noapte sunt ingredientele perfecte pentru o vacanta ideala.

Dubrovnik include peninsula Lapad, unde se afla majoritate plajelor si hotelurilor. Cel mai vechi cartier al orasului este centrul vechi, localizat la est de Lapad si la poalele dealului Srd. Cu toate ca este celebra pentru povestile de istorie spuse de cladirile si monumentele din centrul vechi al orasului, statiunea Dubrovnik s-a adaptat usor noilor tendinte de viata, pastrandu-si farmecul din secolele trecute.

Cu avionul
Cea mai rapida modalitate de a ajunge in Dubrovnik este cu avionul. Cursele sunt operate de pe aeroportul Henri Coanda, iar durata calatoriei este de aproximativ 2 ore (6 ore cursa cu escala). Aeroportul International Dubrovnik se afla in Cilipi, la 25 km de centrul vechi al orasului.

Cu masina
Masina este o alternativa mai putin costisitoare, preferata de majoritate romanilor care vor sa exploreze Europa. Distanta dintre Bucuresti – Dubrovnik este de 1085 km, iar cea mai potrivita ruta este Giurgiu – Ruse – Sofia – Serbia – Muntenegru – Bosnia – Croatia – Dubrovnik.

Cu autocarul
Unele agentii de turism ofera pachete ce includ transportul cu autocarul. Desi drumul este obositor si foarte lung, pe traseu veti innopta in diferite orase europene, de regula in Belgrad.

Cand sa vizitezi?

Vara este cel mai potrivit anotimp pentru a vizita orasul Dubrovnik. Apa este calda, iar plajele, desi stancoase, sunt pline. Tot vara are loc si cel mai important eveniment al anului, Dubrovnik Summer Festival ce prezinta turistilor spectacole de opera, concerte de muzica clasica si piese de teatru.

Turistii care nu se dau in vant dupa caldurile toropitoare, pot veni in Dubrovnik in septembrie sau octombrie, cand vremea este foarte placuta si inca se poate inota in mare. Singurul incovenient este “bura”, un vant puternic care poate afecta transportul, in special al avioanelor si al vapoarelor de mici dimensiuni.

Intre lunile noiembrie – aprilie, numarul vizitatorilor este foarte scazut. Daca in Dubrovnik exista hoteluri si restaurante deschise, in statiunile din jur situatie este trista, majoritatea afacerilor fiind inchise in aceasta perioada.

Unde sa te cazezi?

Hotelul Splendid 3* se afla in golful Lapad, la 4 km de centrul statiunii Dubrovnik. In apropiere de hotel se afla o statie de autobuz, restaurante, baruri si un centru comercial. Hotelul are 59 camere duble sau triple, unele dintre ele cu vedere spre mare. Pretul unei nopti de cazare porneste de la 90 euro si ajunge pana la 230 euro in cazul camerele de lux.

Valamar Club Dubrovnik Hotel 3* se bucura de o pozitie privilegiata, pe peninsula Babin Kuk. Hotelul este inconjurat de o gradina foarte frumoasa, plaja Copacabana si terenuri de sport. Hotelul are 338 camere duble, triple sau de familie. Camerele sunt echipate cu TV satelit, minibar, balcon, uscator de par si aer conditionat. Pretul unei nopti de cazare porneste de la 130 euro si ajunge pana la 310 euro in cazul camerele de lux.

Unde sa mananci?

Bucataria croata este extrem de apreciata de turistii straini. Chiar daca se bazeaza pe mancaruri grase, picante, cu ierburi sau diferite tipuri de carne, este un adevarat rasfat culinar ce nu trebuie ratat.

Cele mai bune restaurante si taverne le veti gasi in partea veche a orasului, Stati Grad, unde veti gasi o mare varietate de preparate traditionale. Cele mai populare sunt: aperitivele cu slanina afumata si branza de oaie, burek (o placinta preparata din mai multe straturi de carne sau branza), anistra od bobica (o supa preparata din boabe de fasole uscata si din boabe noi de porumb), struki (gogosi cu branza, prajite in ulei), risotto si paste.

Pentru ca Dubrovnik este un oras-port, preparatele pe baza de peste (caracatita, creveti si scoici), fructe de mare sau crustacee au mare cautare datorita retetelor traditionale. De la mesele imbelsugate ale croatilor nu poate lipsi desertul. Cele mai cunoscut este rozata (o delicioasa crema de caramel). Incercati lichiorul de nuci, o bautura delicioasa ce nu trebuie ratata.

Adio Mare este unul dintre cele mai cunoscute din restaurante din Dubrovnik. Locatia excelenta, mancarea extraordinara si atmosfera de vacanta sunt doar cateva dintre atuurile acestui restaurant.

Restaurantul Teatar isi atrage clientii prin atmosfera intima si decorurile clasice. Meniul abunda in preparate din fructe de mare, fripturi, paste si peste la gratar.

Restaurantul Zoe se afla pe o stanca din peninsula Babin Kuk, la 15 minute de mers pe jos de golful Lapad. Aici veti avea placerea de a gusta preparate traditionale delicioase, peste la gratar, friptura de rata, picioare de broasca sau risotto cu moluste.

Daca sunteti fani pizza, atunci veti fi incantati de Oliva Pizzeria. Restaurantul este mic, nu foarte pretentios, iar preturile sunt medii. Pizza este facuta pe un cuptor cu lemne, iar servirea este ireprosabila.

Vegetarienii vor fi fascinati de restaurantul Nishta. Localizat pe o strada aglomerata din Dubrovnik, aici veti gasi numeroase preparate delicioase. Portiile nu sunt foarte mari, dar sunt satioase. De asemenea, preturile sunt moderate, iar meniul este foarte variat.

Obiective turistice

Plajele din Dubrovnik atrag anual mii de turisti din intreaga lume.Plaja Banje se afla in fata portii de est, Poarta Ploce, la poalele hotelurilor de lux Excelsior si Argentina. De pe plaja se poate admira frumusetea centrului vechi din Dubrovnik.Copacabana este una dintre cele mai renumite plaje si se afla in apropiere de Babin Kuk, in golful Lapad. In apropiere de plaja Uvala se afla cateva hoteluri, restaurante, cafenele, baruri, terenuri de tenis si locuri de joaca pentru copii.

Un loc perfect pentru turistii care vor sa inoate este plaja Lokrum, langa centrul vechi al orasului, pe insula Lokrum. Plaja Sveti Jakov se afla in partea de est a orasului, la 2 km distanta de centrul vechi. Pentru mai multa intimitate, puteti lua feribotul pana la arhipelagul Elaphite, unde se afla plajele Kolocep, Lopud si Sipan.

Orasul Dubrovnik este inconjurat de 2 km de fortificatii, cu numeroase turnuri si bastioane, cel mai cunoscut fiind Turnul Lovrijenac, pozitionat in partea de vest a orasului. Deasupra portii se afla o inscriptie in latina: “Non bene pro toto libertas venditur auro” (Libertatea nu ar trebui vanduta nici macar la pretul aurului).

Pe vremuri, orasul Dubrovnik avea 4 porti de acces in cetate: poarta Pile, poarta Ploče, poarta Peskarija si poarta Gate.

Daca intrati in oras pe la poarta Pile, veti ajunge pe strada Stradun, cea mai lunga si mare strada din Dubrovnik, mandria localnicilor. Cu o lungime de 292 m, strada Stradun este centrul comercial, spiritual si al vietii de noapte, fiind adeseori celebrata in cantece antice si poezii moderne.

Sveti Spas este o frumoasa biserica din perioada Renascentista, despre care se spune ca femeile din oras au carat pietre pentru ridicarea sa, iar mortarul a fost intarit cu albusuri de ou si lapte. In 1667, un cutremu a distrus orasul aproape in totalitate, dar, ca printr-un miracol, biserica a ramas intacta.

In dreapta bisericii se afla o superba fantana, denumita dupa arhitectul care a proiectat-o:Marea Fantana a lui Onofrio. In partea de est a strazii Stradun se afla o a doua fantana: Mica Fantana a lui Onofrio, construita de sculptorul Pietro di Martino in anul 1422.

La stanga portii Pile, se afla unul dintre cele mai importante atractii turistice din Dubrovnik: Manastirea Franciscana. Manastirea a fost construita in secolul XIII si este alcatuita din biserica, muzeu, farmacie (cea mai veche din Europa), galerie si gradina.
Manastirea poate fi vizitata zilnic, intre orele 09.00 – 18.00, iar pretul unui bilet este de 4 euro (adulti) si 2 euro (copii, elevi si studenti).

In partea de est a orasului se afla complexul arhitectural Manastirea Dominicana, construita in secolul XIII. Manastirea face parte din mostenirea culturala a orasului Dubrovnik. In contrast cu Manastirea Franciscana, Manastirea Dominicana seamana foarte mult cu o fortareata si reflecta preocuparea bogatului Ragusa pentru securitate intr-un mediu politic instabil. Cu toate acestea, manastirea a ramas un centru important de filozofie si teologie de la fondarea sa in 1390 pana in secolul XX.
Manastirea poate fi vizitata zilnic, intre orele 09.00 – 18.00 (vara) sau 09.00 – 17.00 (iarna). Pretul unui bilet este de 2 euro.

Toate drumurile din Dubrovnik duc la Palatul Rectorului, una dintre cele mai frumoase atractii din oras. Palatul impresioneaza prin constructiile impunatoare, fresce impresionante, colectii de arta si mobilier clasic.
Palatul poate fi vizitat de luni – sambata, intre orele 09.00 – 14.00. In fiecare duminica, Palatul Rectorului este inchis vizitatorilor. Pretul unui bilet este de 2 euro (adulti) si 1 euro (elevi si studenti).

Biserica Baroca St. Blaise a fost construita intre anii 1705 – 1717. In interiorul bisericii poate fi admirata o statuie din argint care il reprezinta pe patronul spiritual al orasului Dubrovnik.

In varful muntelui Srd a fost deschis recent Muzeul Razboiului de Independenta ce prezinta metodele prin care croatii s-au aparat in timpul razboiului din 1991 – 1995.

In apropiere de poarta Pile se afla cel mai modern muzeu din Dubrovnik: Visia Dubrovnik 5D Theatre. Scopul muzeului este de a oferi turistilor o experienta unica in domeniul tehnologiei: holograme si filme, toate in 5D.
Muzeul este deschis zilnic, intre orele 09.00 – 22.00. Pretul unui bilet este de 10 euro (adulti), 8.80 euro (familii cu 4 membrii).

Turistii care nu vor sa isi petreaca vacanta vizitand muzee pot opta pentru o excursie pe insula Mijet. Aici vor avea ocazia sa viziteze unul dintre cele mai frumoase parcuri din Croatia. Vegetatia impresioneaza prin multitudinea de flori parfumante, in nuante ametitoare.

Festivaluri si sarbatori
Una dintre cele mai potrivite perioade pentru a petrece vacanta in Dubrovnik este spre sfarsitul lunii februarie cand are loc Carnavalul de la Dubrovnik, un festival care si-a pastrat traditiile inca din secolul XIV. Desi februarie nu este o luna potrivita pentru o vacanta la malul marii, Carnavalul de la Dubrovnik reuseste sa adune un numar mare de turisti.
Daca nu sunteti adeptii unei vacante in februarie, intre 10 iulie – 25 august are loc un alt festival, Festivalul de Vara Dubrovnik. Evenimentul se desfasoara din 1950 si cuprinde spectacole de opera, concerte de muzica clasica si piese de teatru.
Un alt eveniment foarte important pentru turistii din Dubrovnik este Festivalul de Film, eveniment ce se desfasoara din luna mai 2003.

Shopping

Desi oferta de magazine nu se ridica la nivelul oraselor europene, Dubrovnik ofera o experinta unica de shopping. Strada Stradun este un loc perfect pentru a incepe: aici veti gasiti magazine elegante sau buticuri cu suveniruri. Cei care adora sa mearga la mall, ar trebui sa dea o raita prin Lapad Shopping Center, casa pentru multe branduri internationale.

Cele mai populare suveniruri sunt: broderiile frumoase lucrate manual, bijuterii lucrate manual, costume traditionale, migdale confiate, branza cu arome de gutui, brandy si vinuri locale, obiecte de artizanat, ulei de masline, sapunuri cu parfum de dafin si rozmarin. Un magazin ce se bucura de un succes greu de ignorat este Ronchi Hat Factory, o fabrica ce confectioneaza cele mai sofisticate modele de palarii.

Viata de noapte

Viata de noapte in Dubrovnik este fascinanta si stralucitoare. Stradun este locul unde se afla cele mai multe baruri si terase, unde tinerii dornici de distractie petrec pana la orele tarzii ale noptii.

Latino Club Fuego este cel mai popular club din Dubrovnik. Aici veti descoperi o scena mare unde va puteti da in spectacol si o atmosfera frumoasa data de muzica latino si de cele mai noi hituri pop.

Eastwest Beach Club este un club renumit printre oamenii bogati care isi doresc sa epateze, sa fie vazuti si sa vada ce se mai intampla in viata mondena a orasului Dubrovnik. Atmosfera este placuta, si, desi, preturile sunt destul de piperate, clubul este mereu plin.

Daca doriti sa ascultati muzica live, atunci va trebui sa vizitati cluburile Troubadour ”Hard Jazz” Café si Lazareti.

Pentru cei care adora sa mearga in baruri, unde pot sta linistiti de vorba cu prietenii la un pahar de bere sau de vin recomandam barurile: Irish Bar, Sky Bar si Nonenina.

Transport intern

Aeroportul International Dubrovnik se afla in Cilipi, la 25 km de centrul vechi al orasului. Toate agentiile de turism din Romania asigura transfer de la aeroport la hotel si retur.

In fata aeroportului se gasesc si autobuze care au ca traseu statiunea Dubrovnik si alte statiuni din imprejurimi. Pretul unui bilet este de aproximativ 5 euro.

In Dubrovnik exista cateva linii de autobuze care acopera toata statiunea, plajele cele mai importante si zonele din imprejurimi. Taxiul este alternativa cea mai rapida si comoda de a va deplasa in statiune.

Telefericul este una dintre cele mai impresionante mijloace de transport din Dubrovnik. Traseul telefericului ajunge in varful muntelui Srd si ofera privelisti spectaculoase asupra orasului. Calatoria dureaza doar 3 minute, iar in varful muntelui puteti lua o gustare la restaurantul aflat in acest loc superb.

Sfaturi utile

Daca doriti sa vizitati mai multe muzee din Dubrovnik, atunci este necesar sa achizitionati Dubrovnik Card. Cardul va ofera acces in mai multe muzee din oras si posibilitatea de a folosi gratuit autobuzele. Pretul unui card pentru 1 zi este 18 euro (130 kunas), iar pentru 1 saptamana 30 euro (220 kunas).

Moneda nationala este kuna.

In Dubrovnik nu exista plaje, acestea fiind inlocuite de pietre si stanci.

Fumatul este permis in locurile publice, in restaurante si cafenele.

Bacsisul nu este inclus in nota de plata. De obicei, se lasa 10% din valoarea notei de plata.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*