Ghid Halkidiki Kassandra

Cum ajungi?

Aflata in nordul Greciei, in Macedonia, peninsula Halkidiki este una dintre cele mai cautate destinatii de vacanta. Compusa din 3 brate: Kassandra, Sithonia si Athos, peninsula isi atrage turistii prin peisaje impresionante, delicii culinare specifice zonei, monumente istorice, sporturi nautice sau distractii nocturne.

Plajele din Halkidiki sunt renumite pentru nisipul lor fin si apa limpede, de un albastru cristalin.

In ceea ce priveste cazarea in Halkidiki, ofertele sunt variate, potrivindu-se fiecarui buget. Indifent ca veti alege un hotel de 2 sau 4 stele, in Halkidiki veti avea parte de un sejur de vis.

Cele mai frecventate statiuni din peninsula Halkidiki sunt: Hanioti, Nea Moudania, Kalithea, Pefkohori (bratul Kassandra), Vourvourou, Sarti, Neos Marmaras, Kriopigi si Porto Caras (bratul Sithonia).

Cum ajungi:
Aflata la aproximativ 700 km de Romania, accesul in peninsula Halkidiki se face fie prin intermediul avionului (aeroportul din Salonic), cu autocarul sau cu masina personala.

Masina personala
Majoritatea turistilor prefera sa vina in Halkidiki cu masina personala. Distanta Bucuresti– Halkidiki este de 748, iar calatoria dureaza cel mult 12 ore.

Cu autocarul
Agentiile de turism din Romania ofera pachete turistice ce au inclus si autocarul. Calatoria dureaza tot in jur de 12 ore, iar traseul parcus este: Bucuresti – Ruse – Sofia – Promachonas – Halkidiki.

Cu avionul
Aeroportul Salonic este al doilea cel mai mare aeroport din Grecia, dupa Atena. Cunoscut si sub numele de Aeroportul Macedonia, acesta se afla la 15 km de centrul orasului si 87 km de peninsula Halkidiki. Transferul spre insulele de vacanta dureaza in jur de 1 ora si 30 minute.

Cand sa vizitezi?

Halkidiki se afla in partea de nord a Greciei si se bucura de o clima mediteraneana, cu veri insorite si ierni blande. Ploile sunt slabe si apar rar de-a lungul anului, vara fiind cel mai uscat anoptimp. Cele mai multe precipitatii cad in lunile noiembrie si decembrie. In lunile de iarna, temperaturile maxime sunt intre 9 – 11 grade, iar minimele intre 1 – 3 grade Celsius.

Turistii sosesc in Halkidiki spre sfarsitul primaverii, urmand ca numarul lor sa creasca simtitor in iulie si august, cand in Halkidiki incepe sezonul de varf. In aceasta perioada, temperaturile ajung pana la 35 grade Celsius, iar apa marii atinge minim 22 grade.

Odata cu venirea toamnei, temperaturile sunt in continuare ridicate, mai ales in septembrie, cand temperaturile sunt intre 26 – 30 grade Celsius. Numarul mare de turisti care vin aici toamna sunt in cautare de liniste si relaxare.

Unde sa te cazezi?

Hotelul Aristoteles Holiday Resort & 4* Spa se afla la 5 minute de mers de centrul statiunii Ouranoupolis, pe propria plaja privata. Hotelul are 235 camere dotate cu aer condiţionat, baie privata cu uscator de par si articole de toaleta. Toate camerele sunt spatioase si au pardoseala cu gresie, iar cele mai multe au balcon privat cu vedere la mare. Accesul la internet Wi-Fi este gratuit in zonele publice.

Hotelul Nostos 4* este situat pe prima peninsula din Halkidiki, intre pitorescul Afitos si cosmopolitul Kallithea. Hotelul dispune de 54 de camere, toate dotate cu balcon sau terasă, baie proprie, uscător de păr, aer condiţionat, încălzire (atunci când este necesar), TV prin satelit, telefon, seif în cameră şi frigider. 

Hotel Dryades 3* se află la km 2 de bulevardul Siviri-Fourka, din statiunea Kassandra. Situat in mijlocul unui deal acoperit cu pini deasupra marii, hotelul ofera piscina in aer liber si vedere splendida asupra golfului Thermaikos si spre muntele Olimp. Orasul Kassandra se afla la 5 km de hotel, iar animatul oras Kallithea la doar 9 km. Celebra plaja Possidi este la 10 km distanta. Hotelul dispune de parcare gratuita si 18 camere spatioase cu vedere spre mare.

 

Unde sa mananci?

In ceea ce priveste arta culinara, insula Halkidiki ofera turistilor amatori de noutate o multime de surprize placute. Mancarurile din peste si din carne de miel sunt specialitatile zonei. La acestea se aduga numeroase preparate din carne de porc si salate traditionale.

Foarte multe feluri de mancare traditionala si bauturi specifice zonei sunt servite intr-o atmosfera specifica localurilor grecesti, muzica fiind un element nelipsit. In Halkidiki, servirea mesei este un adevarat moment de relaxare care trebuie savurat, mai ales daca optati pentru o terasa cu vedere spre mare.

In insula Halkidiki exista numeroase restaurante ce ofera turistilor si localnicilor diverse preparate: de la souvlaki (fast food), la taverne unde se serveste doar peste si fructe de mare, psistarie (restaurante cu preparate la gratar), restaurante cu mancare traditionale pana la pizzerii. De obicei, terasele cu vedere spre mare au preturi foarte mari, asa ca nu ar strica sa verificati meniul afisat la intrarea in restaurant.

Odata asezati la masa, puteti sa va delectati cu preparatele grecesti. Incepeti cu delicioasele aperitive: salata horiatiki (rosii, castraveti, masline si branza feta), tarama(icre de peste), melitzanosalata (salata de vinete), sadziki (sos facut din iaurt, castraveti si usturoi), saganaki (branza prajita), capari (salata de capere), spanakopita(placinta cu spanac), tiropita (placinta cu branza), kreatopita (placinta cu carne).

Grecia este cunoscuta pentru minunata sa branza. Aici veti gasi numeroase sortimente, insa cea mai populara ramane branza feta. Nu ezitati sa gustati si mizithra, kasseri, kefalotyri (branza sarata folosita la paste) si graviera.

Foarte popular este gyro, saorma greceasca. Foarte gustos, gyro se diferentiaza de saorma prin ingredientele care se gasesc doar in Grecia. Sovlaki (frigarui grecesti) este un alt preparat care se gaseste peste tot in Halkidiki.

Pestele si fructele de mare ocupa un loc privilegiat in bucataria greceasca.

Alte preparate traditionale ce merita incercate sunt: patsa (ciorba din intestine de porc sau vita), stifado (tocanita din carne de iepure sau vita, cu ceapa si sos de rosii),dolmades (sarmale), mousaka (musaca), pastitsio (un fel de lasagna), fricasse(tocanita de miel cu spanac, oua si lamaie) etc.

Grecii sunt mari amatori de dulciuri, de aici si marea varietate de produse: baklava, cataif, yaourti me meli (iaurt cu miere), milopita (placinta cu mere), karydopitas(bomboane cu nuci si migdale), inghetata cu diverse arome.

Ouzo este bautura traditionala greceasca si merge cel mai bine cu fructele de mare, in compania familiei sau a prietenilor apropiati. Ouzo este un lichior de culoare alba, cu aroma de migdale. Metaxa este o alta bautura la fel de populara ca si ouzo, supranumita “elixirul vietii”, “nectarul zeilor” sau “taria binecuvantata”. Grecii au cateva sortimente de bere foarte bune, iar vinul grecesc este recunoscut la nivel mondial pentru aroma sa deosebita.

Restaurantele cele mai renumite din Halkidiki sunt: Pallini (Hanioti, restaurant international), Tropicana (Hanioti, meniu grecesc), Kritikos (Ouranoupoli, meniu grecesc, fructe de mare), 5 Steps on the Sand Tavern (Sithonia, meniu international),Christos (Afitos, restaurant grecesc), Alexander The Great (Sarti, meniu grecesc).

 

Obiective turistice

 Peninsula Halkidiki este binecuvantata cu apa turcuaz si plaje cu nisip fin, 46 dintre ele fiind recompensate cu distinctia Blue Flag pentru curatenie. Kassandra este cel mai popular brat din Halkidiki, iar plajele cele mai frumoase sunt: Hanioti, Sani, Kalithea si Pefkohori. Toate plajele sunt echipate cu sezlonguri, umbrele, terase si sporturi de apa.In Sithonia, plajele sunt detinute de hotelurile mari si sunt inconjurate de natura salbatica. Pe muntele Athos, este interzis din cauza manastirlor. Totusi, resorturile din Ouranopoulos ofera cateva plaje decente, plus cateva taxiuri-barca spre insulita Amouliani.

Muntele Athos este atractia de top din Halkidiki. Aici se afla numeroase manastiri ortodoxe, decorate cu fresce religioase si icoane vechi de zeci de ani. In anul 885, in timpul Imperiului Bizantin, muntele Athos a fost proclamat ca domeniu destinat exclusiv calugarilor. Pe muntele Athos este interzis accesul femeilor. Totusi, din portul Ouranopoulos pleaca zilnic excursii spre muntele Athos, unde atat barbatii, cat si femeile, pot admira muntele de pe apa.

O alta atractie importanta din Halkidiki este pestera Petralona. Aici, aveti ocazia sa admirati 2 km de coridoare decorati cu stalactite si stalacmite impresionante. Pestera Petrolona se afla la scurta distanta de Nea Moudania, in partea de nord a insulei Kassandra.

Vizitati luxosul resort Porto Carras Grand, aflat in partea de vest a insulei Sithonia. Complexul include un teren de golf cu 18 gauri, un centrul SPA sofisticat si un cazino imens.

In suburbiile orasului Salonic se afla parcul acvatic WaterLand. Aici, micutii vor descoperi multe piscine, tobogane si un rau artificial abrupt. Daca vi se face foame, puteti servi un pranz delicios intr-unul din restaurantele si cafenelele aflate aici.

Salonic este al doilea oras ca marime si importanta din Grecia si se afla la 80 km de Halkidiki. Orasul este minunat, un loc potrivit pentru a va rasfata cu o repriza de shopping, o masa delicioasa la un restaurant pe malul marii. Alte atractii din Salonic sunt: bisericile bizantine aflate in patrimoniul UNESCO si Muzeul Arheologic.

Festivaluri si sarbatori

   Cea mai importanta manifestare din Halkidiki este Festivalul Sani. Evenimentul incepe la mijlocul lunii iulie si dureaza pana la inceputul lunii septembrie. In fiecare an, festivalul este impartit in mai multe categorii: jazz, muzica greceasca si muzica internationala.In lunile de vara, in Halkidiki au loc peste 60 de evenimente, cele mai importante dintre ele fiind:Festivalul Ciupercilor (satul de vacanta Taxiarchi), Festivalul Maslinelor (Olynthos) siAgios Mamas (septembrie).

Shopping

Piata de shopping din Halkidiki este deosebita, cu cate ceva pentru fiecare turist, de la magazinele glossy pana la buticurile traditionale. Fiecare statiune are propriile magazine, adevarate comori pentru cei in cautare de obiecte de decor lucrate manual, din lemn de maslin, cu picturi minunate. Sa nu uitam de ceramica frumos lucrata sau de textilele din lana.Un numar mare din bijuteriile din aur si argint au teme religioase sau reprezentari clasice si au preturi acceptabile. De asemenea, nu ezitati sa cumparati miere facuta in Grecia, laudata odinioara de Aristotel pentru puterile sale curative.

Pentru impatimitii shopping-ului, recomandam statiunea Nea Moudania sau orasul Salonic. Cel mai mare centru comercial se afla in statiunea Nea Moudania si aduna laolalta numeroase branduri renumite.

Un alt loc renumit pentru magazinele sale elegante este Sani Marina. Aci veti gasi nenumarata bunatati: de la blanuri, bijuterii, designeri internationali pana la supermarket-uri sau magazine cu jucarii.

Viata de noapte

Halkidiki este o statiune frecentata, in general, de familii si cupluri care sunt in cautarea linistii si a relaxarii. Peninsula este formata din multe sate pitoresti, in care viata de noapte consta intr-o plimbare romantica pe malul marii.Din fericire, grecii din Halkidiki au o statiune,Hanioti, in care viata de noapte este palpitanta, iar petrecerile tin pana la rasaritul soarelui. Va recomandam sa petreceti o seara minunata intr-unul din cluburile: Sunshine Cocktail Bar, Waikiki Bar, Ahoy (cel mai popular club de noapte din Hanioti).

Alte statiuni in care va puteti indrepta pentru o seara reusita sunt: Kalithea si Polygyros.

Catva dintre cluburile din Halkidiki unde distractia este garantata sunt: Aqua Mare Beach Bar, Blue Fish Beach Bar, Navagos, Almyra sau Pounta.

Orasul Salonic, aflat la 80 km de Halkidiki, are cateva cluburi extravagante: Principal Club si Kleio Boat Bar.

Transport intern

Aeroportul Salonic este al doilea cel mai mare aeroport din Grecia, dupa Atena. Cunoscut si sub numele de Aeroportul Macedonia, acesta se afla la 15 km de centrul orasului si 87 km de peninsula Halkidiki. Transferul spre insulele de vacanta dureaza in jur de 1 ora si 30 minute.

Sistemul de transport public din Halkidiki este bine pus la punct. Autobuzele companiei KTEL ofera legaturi intre Halkidiki cu cele 3 brate, Kassandra, Sithonia si Ouranoupoli, si orasele Atena sau Salonic. De asemenea, numeroase autobuze fac curse intre Hanioti si satele din Halkidiki.

Taxiurile pot fi gasite in toate statiunile din Halkidiki si pot fi oprite din strada.

O alta varianta buna de a explora insula pe cont propriu este prin intermediul masinilor inchiriate, a ATV-urilor sau scuterelor.
 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*