Ghid turistic Larnaca

Cum ajungi?

Larnaca este al treilea oras ca marime din Cipru, dupa Nicosia si Limassol, cu o populatie de 72.000 locuitori. Larnaca este o importanta destinatie turistica, mii de europeni sosind aici in cursul anului.

Legenda spune ca orasul a fost ridicat de Khittim, fiul cel mare al lui Noe. Datorita pozitiei excelente, Larnaca a fost deseori tinta cotropitorilor. De-a lungul secolelor, Larnaca s-a aflat sub dominatia greaca, persana, egipteana, romana, bizantina, venetiana, turca si engleza.

Plajele linistite, premiate de nenumarate ori cu Blue Flag pentru servicii impecabile de curatenie, palmierii ireal de inalti, apele cristaline sunt ingredientele ideale pentru un sejur relaxant in Larnaca. Cele mai frumoase plaje din Cipru sunt Phinikoudes si McKenzie.

Cu avionul
Aeroportul Henri Coanda  opereaza saptamanal curse spre Larnaca,zborurile apartin companiilor Tarom,Blue Air si Cyprus Airways(din pacate o data cu mutarea curselor pe aeroportul Henri Coanda cei de la Wizzair au scos zborurile spre Larnaca). Cursa dureaza in jur de 2 ore 20 minute.

Aeroportul International Larnaca se afla la 7 km de oras.Daca calatoriti independent, este foarte usor sa ajungeti la destinatia dorita. In fiecare zi, intre orele 06.00 – 23.00, de la aeroport pleaca autobuze sau microbuze spre centrul orasului(biletul costa 1 euro si il luati de la sofer). Daca doriti sa calatoriti in confort, puteti opta pentru taxiurile din fata aeroportului sau inchiriati o masina de la companiile Hertz, Avis, Budget, Europcar, Sixt, Thrifty.

Cand sa vizitezi?

Larnaca are o clima mediteraneana, cu numeroase zile insorite tot anul. Cunoscuta ca fiind o destinatie turistica importanta, Larnaca este plina de vizitatori in orice perioada a anului. Cei mai multi turisti sosesc in Larnaca vara, cand soarele straluceste intens 12 ore pe zi, iar temperaturile ajung pana la 40 grade Celsius. Ploile sunt rare, dar briza marii mai domoleste din caldura toropitoare. Vara incepe in iunie si dureaza pana la sfarsitul lunii septembrie, cand temperaturile ajung pana la 25 grade Celsius(am vizitat Larnaca la mijlocul lui octombrie si erau 26-28 grade Celsius iar apa marii era calda,buna de baie undeva la 20-22 grade). Iulie si august sunt cele mai calduroase luni.

Iernile sunt moderante, cu rafale de ploaie si temperaturi intre 10 – 15 grade. Cea mai rece luna este ianuarie, cand temperaturile sunt scazute, iar ninsoarea isi poate face aparitia (foarte rar).

Odata cu sosirea primaverii, temperaturile cresc, iar soarele isi face din ce in ce mai des aparitia. Temperaturile ajung pana la 20 grade, iar turistii incep sa soseasca in numar mare. Un evenimet popular, ce da startul sezonului estival este Pastele, prilej cu care multi europeni vin aici. Desi vremea nu este foarte potrivita pentru a face plaja, Larnaca are numeroase atractii ce merita sa fie vizitate.

Unde sa te cazezi?

Hotelul Palm Beach Bungalows 4* are o locatie excelenta: golful Larnaca. Din camerele hotelului, 228 la numar, poate fi admirata marea albastra. Hotelul are 5 baruri, 5 restaurante, terasa, gradini, piscina in aer liber, piscina acoperita, sauna, jacuzzi, sala de fitness, loc de joaca pentru copii.

Sunflower Hotel Apartments 3*, situat la o plimbare de 15 minute de centrul oraşului Larnaca, oferă spaţii de cazare în sistem self-catering şi o piscină, cu terasă la soare. În plus, aeroportul internaţional din Larnaca se află la mai puţin de 10 minute cu maşina de hotel si la 5 minute de mers pe jos de Carrefour.

Studiourile şi apartamentele Hotelului Sunflower sunt spaţioase şi au aer condiţionat şi balcon privat, care oferă vedere la Marea Mediterană şi la piscină. Fiecare spaţiu de cazare include chicinetă şi TV prin satelit.

Hotelul Livadhiotis City 3* se afla la numai 100 de m de plaja Phinikoudes, in centrul orasului, fiind inconjurat de cafenele si restarante. Hotelul se afla la o distanta de 10 minute de Aeroportul International Larnaca. Hotelul are 50 camere duble, spatioase si curate. Hotelul este dotat cu restaurant, bar, Internet gratuit, parcare gratuita, room service.

Hotelul Mariandy 2* este situat in zona turistica a orasului, la 200 m de plaja. Hotelul are 30 camere, dotate cu TV satelit, aer conditionat, seif. Toate camerele au vedere la mare, balcon. Hotelul are numeroase facilitati: restaurant, bar, piscina pentru copiii si adulti, sala de aerobic, sala de gimnastica, sauna, jacuzzi, baie cu aburi.

Unde sa mananci?

Preparatele locale sunt delicioase, ele fiind puternic influentate de bucataria greceasca si turceasca. Cele mai savuroase bucate ce trebuie incercate sunt:yalanci dolma (sarmale din frunze de vita-de-vie umplute cu orez si rosii), musaka (tocatura de carne, coapta cu legume si servita cu sos de oua, faina si lapte), sis kebab (miel marinat, prajit pe carbuni), suvlaki (carne de vita, coapta cu ceapa verde), meze (un aperitiv compus din diverse salate calde si reci ce combina verdeturile cu carnea si pestele), frigarui grecesti pe betisoare mici din lemn, spanakopita (placinta cu spanac si branza feta).Preparatele din fructe de mare si pesteproaspat sunt delicioase si nelipsite din restaurantele cipriote.

Plajele din Larnaca sunt pline de restaurante ce servesc preparate din fructe de mare si bucate traditionale. Cea mai buna metoda pentru a alege un restaurant este sa va uitati dupa cele care au ca si clienti ciprioti, nu turisti. Restaurantele hotelurilor de top ofera selectii extraordinare de feluri locale si internationale, la preturi rezonabile.

Obiective turistice

Ruinele orasului antic Kitium(sau Kition) reprezinta cel mai important sit arheologic din Larnaca. Orasul a fost ridicat in secolul XIII I.Hr, iar cele mai remarcabile atractii de aici sunt zidurile ciclopene si complexul de 5 temple.
Situl arheologic poate fi vizitat de luni pana vineri, intre orele 07.30 – 14.30, iar joi intre orele 15.00 – 18.00. In lunile iulie si august, situl este inchis dupa amiaza.

Lacul Sarat se afla in apropiere de aeroportul international Larnaca, iar primavara si vara, apa se evapora, lasand in urma sa o crusta sarata, cu un aspect ireal de frumos.

Salt Lake sau Lacul Sarat este raiul pasarilor flamingo. Peste 10 000 de pasari ajung aici in lunile ianuarie si februarie. In luna iulie, apa din lac se evapora, ramanand o crusta groasa de sare, stralucitoare, cu o grosime de 10 cm. Lacul este format dintr-o retea de lacuri, de diferite marimi ALIKI, ORPHANI, SOROS si SPIRO. Are o suprafata de 2,2 km.

Legenda spune ca suprafata lacului era folosita pentru plantarea vitei de vie. Intr-o zi Sfantul Lazar, patronul spiritual al orasului Larnaca, de sete a cerut si el niste struguri de la stapanul vitei de vie. Acesta a zis ca nu are si atunci Sfantul Lazar suparat, a transformat via intr-un lac de sare.

Hala Sultan Tekke

Langa lac, intr-un peisaj de vis, cu multi palmieri si eucalipti (din frunza lor faci infuzie si scapi de raceala) se afla moscheea HALA SULTAN TEKKE.

In aceasta moschee se afla mormantul lui UMM HARAM, sotia lui bin AL-UBADA SAMIT.

Ea a fost construita in onoarea matusii profetului MAHOMED, care a insotit invadatorii arabi in Cipru. Aici si-a gasit sfarsitul dupa ce a cazut de pe un catar. Altarul sau, al treilea in lumea musulmana, dupa MECCA si MEDINA este astazi un loc important de pelerinaj.

Adresa: Dromolaxia, Larnaka
Orar: Zilnic: 08:00 – 19:30 (iunie – august), orele 08:00 – 18:00 (aprilie – mai, septembrie – octombrie), 08:00 – 17:00 (noiembrie – martie).

Alte doua monumente ce nu trebuie ocolite, mai ales de credinciosi, sunt Biserica Sf. Lazar (unde se presupune ca se gasesc moastele Sf. Lazar; tot aici se afla si Muzeul Bizantin) si Biserica Ayia Phaneromeni (o capela construita in pamant, cu puteri magice de vindecare).

  Palm Tree Promenade este strada pe malul marii flancata de  siruri de palmieri si aranjamente florale ,de asemenea este plina de restaurante,gelaterii(trebuie sa incercati inghetata!-este delicioasa) si magazine de unde puteti achizitiona surveniruri pentru cei dragi sau care sa va aminteasca de vizita pe Insula Afroditei.

Fortul Larnaca se afla pe plaja, langa strada Ankara. Fortul a fost construit in 1625 si a fost folosit ca inchisoare. Astazi, castelul gazduieste un impresionant muzeu arheologic, construit ca un labirint.

In Larnaca exista numeroase muzee care va vor impresiona: Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul District (artefacte din perioada neolitica si romana), Muzeul Arheologic (Eparkhiakó Mouseio), Muzeul Medieval (in incinta Fortului Larnaca).

Shopping

Larnaca nu este o destinatie cunoscuta pentru marea varietate de magazine. Insa, cele existente va ajuta sa va cumparati tot ce aveti nevoie. Din Larnaca va puteti achizitiona dantela lucrata manual, broderii, argintarie, vase de lut, haine de designeri locali si accesorii unice. Un suvenir potrivit ar fi fructele uscate sau zaharisite si dulceata parfumata.

Strada Zenonos Kitieos este cea mai stilata strada de shopping din Larnaca. Aici veti gasi cateva buticuri elegante, magazine de bijuterii si vase din cupru, cunoscute pentru calitatea superioara. Larnaca este un loc potrivit pentru a cumpara ochelari sau lentile. Pe strada Zenonos Kitieos se afla un mgazin Fendi, iar magazinul Joakim Jewerly se gasesc produse de la Roberto Cavalli, Versace, Prada etc.

Strada Ermou este locul in care se afla buticurile de lux ale unor branduri renumite: Roberto Cavalli, Kenzo, Valentino, DKNY, Dolce & Gabbana, Cavalli Class, Pepe, Nolita, Paul Smith, Ed Hardy si Rare. In fiecare duminica, pe strada Ermou, intre orele 10.00 – 13.00 are loc o piata in aer liber. Aici veti gasi numeroase bunuri, la preturi avantajoase: haine, suveniruri, mestesuguri locale, fructe, legume si flori. Piata de pe strada Ermou este cel mai bun loc pentru a cumpara suveniruri pentru cei dragi.

Transport intern

Aeroportul International Larnaca se afla la 7 km de oras. Majoritatea agentiilor de turism din Romania asigura transferul de la aeroport la hotel, insa daca calatoriti independent, este foarte usor sa ajungeti la destinatia dorita. In fiecare zi, intre orele 06.00 – 23.00, de la aeroport pleaca autobuzele Intercity. Daca doriti sa calatoriti in confort, puteti opta pentru taxiurile din fata aeroportului sau inchiriati o masina de la companiile Hertz, Avis, Budget, Europcar, Sixt, Thrifty.

Transportul in comun este eficient si ieftin.Autobuzele circula la intervale regulate si acopera tot orasul Larnaca si statiunile din apropiere: Limassol, Ayia Napa, Nicosia, Paphos. Microbuzele sunt si ele rapide si confortabile. Toate autobuzele si microbuzele au capat de linie in portul de iahturi Marina.

Taxiurile sunt raspandite in tot orasul, iar preturile sunt accesibile. Pretul unei calatorii de la aeroport pana in centrul Larnacai este de 12 – 15 euro.

Sfaturi utile

Limbile oficiale sunt greaca si turca, iar engleza este o limba pe care o vorbesc foarte bine cei care lucreaza in hoteluri, restaurante si magazine.

In Cipru, se circula pe partea stanga a drumului, invers decat in Romania.

In statiunile turistice, restaurantele organizeaza seri grecesti, unde toata lumea danseaza, mananca preparate traditionale si bea cele mai savuroase licori.

Unele restaurante adauga bacsisul pe nota de plata. Daca acest aspect nu este mentionat pe nota de plata, este indicat sa lasati 10% din totalul sumei.

In Cipru, varsta legala pentru a consuma alcool este 17 ani.

Atentie sporita cu locurile de parcare! Daca parcati in locuri nepermise, este posibil sa primiti amenda. In fata magazinelor si a restaurantelor, stationarea este permisa maxim 10 minute.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*