Cum ajungi?
Copenhaga este capitala Danemarcei si are peste 1 milion de locuitori. Copenhaga este unul dintre cele mai vechi si frumoase orase europene. Capitala Danemarcei abunda de cladiri cu o arhitecura uimitoare, restaurante renumite si numeroase atractii turistice, cu o istorie de invidiat.
Copenhaga ofera vizitatorilor ocazia de a plimba pe canalele sale, de a lua picnicul pe malul lacului sau a admira plaja. Desi este un oras dinamic, plin de viata, Copenhaga a reusit sa isi pastreze sarmul provincil si atmosfera specifica oraselor mici.
Copenhaga este cel mai mare oras din Scandinavia si este cunoscuta ca fiind cea mai ecologista metropola din Europa. Aici, centrul orasului este destinat pietonilor si exista legi stricte impotriva poluarii. Adeseori, in trafic numarul masinilor este depasit de cel al bicicletelor. Casele in culori vii, strazile romantice si intortocheate adauga sarm orasului Copenhaga.
Cu avionul
Avionul este cea mai rapida cale de a ajunge in capitala Danemarcei. Calatoria dureaza aproximativ 4 ore, iar de pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti pleaca saptamanal curse spre Copenhaga.
Aeroportul Copenhaga este principalul aeroport din regiunea scandinava si se afla la 8 km de centrul orasului, in apropiere de orasele Amager, Droger, Sovang si Tamby. Pentru a ajunge in centrul orasului, aveti la dispozitie mai multe mijloace de transport. Cea mai rapida cale este trenul care face legatura intre aeroport si Gara Centrala Copenhaga. Calatoria dureaza 12 minute, iar trenul poate fi luat de la Terminalul 3.
Linia M2 a metroului pleaca de la Terminalul 3 si ajunge in centrul orasului in 14 minute.
Autobuzele 5A, 35 si 36 pleaca de la aeroport spre Copenhaga, iar autobuzul 96N circula in timpul noptii.
Taxiurile se gasesc in fata terminalului Sosiri si Terminalele 1 si 3.
Cu masina
Drumul cu masina este lung si obositor. Distanta Bucuresti – Copenhaga este de 2087 km si poate fi parcursa in aproximativ 25 ore.
Cand sa vizitezi?
Cea mai potrivita perioada pentru a vizita Copenhaga este intre iunie – septembrie. Iulie este ca mai calduroasa luna din Copenhaga, cu temperaturi ce depasesc ocazional 30 grade. Verile nu sunt la fel de calduroase ca in Romania, temperaturile medii fiind de 20 – 22 grade Celsius.
Unde sa te cazezi?
Hotelul Clarion Collection Hotel Mayfair 3* se afla la 5 minute de mers pe jos de Gradinile Tivoli si de gara centrala din Copenhaga. Hotelul are 106 camere, terasa, restaurant, bar cu biblioteca, hol cu semineu cu lemn si calculatoare publice cu conexiune la internet.
Hotelul Absalon 3* este amplasat in animatul cartier Vesterbro din Copenhaga, la 5 minute de mers pe jos de Gara Centrala si de Gradinile Tivoli. Hotelul are 186 camere cu facilitati pentru prepararea ceaiului/cafelei si un TV prin cablu, cu acces la televiziune cu plata. Hotelul dispune de restaurant, bar, seif, internet gratuit.
Hotelul Cabinn City 2* se afla la 5 minute de mers pe jos de Gara Centrala si Gradinile Tivoli. Autobuzele locale opresc in apropiere, iar Muzeul Ny Carlsberg Glyptotek se afla la 350 de metri distanta. Hotelul dispune de Wi-Fi gratuit, 352 camere cu băi private si un mic dejun tip bufet.
Hotelul Wakeup Copenhagen 2* este la mica distanta de atractiile culturale, viata de noapte, strada comerciala Strøget si 15 minute de Gradinile Tivoli. Autobuzele locale au statie chiar langă hotel. Hotelul are 510 camere prevazute cu aer conditionat, TV cu ecran plat si paturi confortabile.
Unde sa mananci?
Danemarca nu este cunoscuta pentru mancarea sa.Frikadeller (chiftelute) si mancarea de varza se numara printre cele mai populare feluri de mancare. Desi exista cateva retete traditionale minunate, danezii sunt atrasi de mancarea fast-food si de cele semi-preparate. Atunci cand ies in oras, danezii se orienteaza spre pølser (hot dogs) sau smørrebrød (foto stanga: tartine din paine neagra, unse cu unt, pate de ficat, carne de vital, sunca, friptura de vaca, somon, crevete, icre de cod, hering marinat, diferite salate sau branza).
Cele mai multe restaurante din Copenhaga servesc mancare internationala. Foarte gustoase sunt meniurile asiatice si frantuzesti.
De o mare popularitate se bucura si meniul simplu, compus din carne (porc, pui sau vita ) si cartofi. Acesta este meniul de baza in restaurante.
Mai puteti incerca: flæskesteg (porc la cuptor), kogt torsk (cod cu sos de mustar si diverse garnituri), boller i karry (chiftelute cu curry, orez si salade de castraveti),bleflæsk (felii de porc servite cu compot de mere, ceapa si bacon).
Pestele si fructele de mare sunt nelipsite de pe mesele danezilor.
Koldt bord este bufetul rece al danezilor si ofera o mare varietate de mancaruri: masa incepe cu peste, de obicei hering marinat in sos dulce, de otet sau curry (foarte popular). Alte tipuri de peste servite la bufetul rece sunt: creveti, tipar afumat, somon cu sos de mustar si marar, cambula de Baltica si somon afumat. La koldt bord se mai servesc: chiftelute (uneori calde), pate de ficat, mørbradbøf (muschi de porc cu ceapa prajita), carnati si bacon si friptura de vita cu muraturi.
Adeseori, supa este o masa in sine. Danezii servesc cel mai des: gule ærter (supa de mazare), hønsekødssuppe (supa de pui) si melboller (supa cu galuste, chiftelute si legume).
La desert va puteti delecta cu o placinta de capsuni (populara vara), placinta de mere, blekage (sarlota de mere), koldskål (lapte cu unt, vanilie si lime, se serveste vara), risalamande (budinca de orez cu frisca, crema de vanilie si migdale).
Danemarca este cunoscuta pentru branza delicioasa. Branza este servita la micul dejun, la pranz, in salate si ca desert, alaturi de vin, struguri si biscuiti sarati. Va recomandam sa incercati: danablu (branza mucegaita), esrom, danbo, mycella, havarti, feta si branza afumata.
Akvavit este cea mai populara bautura din Danemarca. Akvavit seamana la gust cu rachiul, este facut din cartofi si chimen si se bea in pahare mici de shot-uri.
Carlsber si Tuborg sunt berile locale, renumite in intreaga lume.
Foarte populare este si bitter-ul, favoritul danezilor fiind Gammel Dansk.
In Danemarca nu exista productie proprie de vinuri, toate marcile din magazine fiind importate.
In centrul orasului, pe Kjeld Langes Gade, 2 kl, København K, langa magazinul A Pair, se afla cafeneaua romaneasca Cafe A Fair.
Daca doriti sa serviti masa intr-un restaurant de lux, va recomandam: Peder Oxe (se afla in Grabrodretorv, unul dintre cele mai vechi si elegante cartiere din Copenhaga), Khun Juk Oriental (mancare asiatica), Noma (mancare locala), Godt (atmosfera intima) siRistorante Vesuvio.
Pentru turistii cu un buget mai limitat, recomandam: Shark House Deli (mancare frantuzeasca si italieneasca), Puk (atmosfera rustica, preturi mici), Ida Davidsen(faimos pentru legendarele smørrebrød), Pasta Basta (un meniu bogat in paste), Den Grønne Kælder (restaurant organic vegetarian) si Barock (elegant, dar ieftin, mancare traditionala).
Obiective turistice
Rosenborg Slot este resedinta familiei regala a Danemarcei. Cunoscut si sub numele de Palatul Regal, acesta se afla in centrul orasului Copenhaga si a fost dat in folosinta in 1630. Fatada palatului a fost modelata dupa stilul traditional renascentist si gazduieste pretioasele bijuterii ale coroanei daneze. Rosenborg Slot este un important simbol al orasului si este inconjurat de superbe gradini de trandafiri.
Palatul poate fi vizitat intre orele 11.00 – 14.00, marti – duminica.
Pretul unui bilet este de 75 DKK. Copiii au acces gratuit.
Amalienborg Slot este resedinta de iarna a monarhilor danezi si este format din 4 palate separate care inconjoara o piateta spatioasa. Fiecare dintre cele 4 palate (Brockdorfske, Levetzaus, Moltkes si Schackske) sunt cladiri impresionante, toate construite in secolul XVIII. Palatele au devenit resedinta familiei regale cand actuala locuinta, castelul Christiansborg, a fost grav avariata de foc. In apropiere de palate se afla Frederikskirken Copenhaga, o frumoasa biserica construita din marmura.
Palatul poate fi vizitat intre orele 10.00 – 17.00 (luni, marti si joi), 10.00 – 18.00 (miercuri) si 12.00 – 17.00 (vineri si sambata).
Pretul unui bilet este de 60 DKK. Copiii au acces gratuit.
Christiansborg Slot este unul dintre simbolurile de marca din Copenhaga. Castelul este casa Curtii Supereme si a Parlamentului Danez. Arhitectura castelului a fost influentata de diferite stiluri si a fost remodelata dupa incendiile de la sfarsitul secolelor 18 si 19. In fata castelului se afla o fantana, piata Christiansborg si o spirala inalta de 100 m. Castelul Christiansborg este locul in care regina isi primeste invitatii oficiali.
Pretul unui bilet este de 70 DKK, intre orele 10.00 – 17.00
Mica Sirena (Den Lille Havfrue) este unul dintre cele mai cunoscute personaje din basmele legendarului scriitor danez Hans Christian Andersen. Statuia Mica Sirena se afla in parcul Churchill si a fost instalata pe stanca in urma cu 100 de ani.
Kastellet (Citadela Frederikshavn) se afla in apropiere de parcul Langelinie si este o fortareata istorica, construita in forma de stea. Citadela a fost construita in secolul XVII si si-a pastrat forma intacta pana in prezent. Fortareata ofera privelisti fantastice asupra portului si a orasului. Odata ajunsi in fortareata, sunteti liberi sa explorati comorile militare.
Fortareata este deschisa in fiecare zi, intre orele 09.00 – 19.00.
Kobenhavns Radhus, primaria orasului, este o cladire emblematica a orasului si se domina Piata Primariei. Cladirea a fost completata in 1905 si are un aspect deosebit datorita turnului cu ceas, inalt de 105 metri. Constructia primariei orasului a fost inspirata de planurile celei din Siena, Italia. Cand intrati, admirati Verdensur, un ceas istoric, astronomic, ce contine mai mult de 14.000 de parti.
Primaria Kobenhavns Radhus poate fi vizitata intre orele 10.00 – 15.00, iar intrarea este gratuita.
Tivoli este unul dintre cele mai apreciate parcuri de distractie din Europa. Tivoli este un mix bizar de natural cu artificial si a fost deschis in 1843, cu un carusel din lemn si un rollercoaster. In prezent, Tivoli are 25 de atractii, plus jocuri, arcade, 2 teatre, o scena in aer liber si un muzeu. Unul dintre rollercoaster, Rutschebanen, este cel mai vechi (1914), dar si cel mai popular. Aglomerat, scump si kitschos, Tivoli este una dintre atractiile de top din Copenhaga.
Parcul este deschis de duminica – joi: 11.00 – 23.00, vineri: 11.00 – 00.30, sambata: 11.00 – 24.00 (aprilie – iunie, august – septembrie); duminica – joi: 11.00 – 24.00, vineri, sambata: 11.00 – 00.30 (15 iunie – 15 august).
Pretul unui bilet porneste de la 95 DKK si poate ajunge pana la 1.200 DKK, in functie de distractiile alese.
Kobenhavns Zoo a fost deschisa in urma cu 150 de ani si este un loc important pentru familii, copii si adolescenti. Gradina Zoologica din Copenhaga are peste 3.000 de animale, din 250 de specii. Dintre acestea amintim de elefant, rinoceri, zebre, ursi, camile, pinguini si maimute.
Zoo este deschisa zilnic, intre orele 09.00 – 16.00 (iarna) si 09.00 – 18.00 (vara).
Adultii platesc 140 DKK (martie – octombrie), 110 DKK (noiembrie – februarie), copiii 3 – 11 ani: 80 DKK (martie – octombrie), 50 DKK (noiembrie – februarie).
Danmarks Akvarium este cel mai mare acvariu din Danemarca si se afla in partea de nord a orasului, in suburbiile Gentofte. Aici veti gasi 70 de acvarii cu peste 90.000 litri de apa. Printre atractiile acvariului se numara rechinii, broastele testoase, recifurile de corali si calutii de mare.
Acvariul este deschis zilnic, intre orele 10.00 – 16.00 (noiembrie – ianuarie), 10.00 – 17.00 (februarie – aprilie, septembrie, octombrie), 10.00 – 18.00 (mai – august).
Conform sloganului “probably the best lager in the world”, berea Carlsberg are propriul ei muzeu in Copenhaga. Odata ajunsi aici, veti fi martorii unui tur care prezinta procesele istorice si noi de fabricare a legendarei beri.
Muzeul Carlsberg poate fi vizitat de marti – duminica: 10.00 – 17.00, joi: 10.00 – 19.30 (mai – august); marti – duminica: 10.00 – 16.00 (septembrie – aprilie). Pretul unul bilet pentru adulti este de 70 DKK (include 2 beri), tineri 12 – 17 ani: 50 DKK (include 2 bauturi racoritoare), gratuit pentru copii sub 11 ani.
Muzeul Guinness World Records are peste 500 de recorduri deosebite, de la cel mai inalt om pana la cea mai otravitoare broasca. Cea mai noua achizitie a muzeului este personajul Harry Potter.
Muzeul este deschis de duminica – joi: 10.00 – 18.00, vineri, sambata: 10.00 – 20.00 (septembrie – 15 iunie); zilnic: 10.00 – 22.00 (15 iunie – 31 august).
Rundetårn se afla in partea de nord a Stroget si este cel mai vechi turn de observare din Europa. Cunoscut si sub numele de Turnul Rotund, Rundetårn a fost construit in 1642 si are o biblioteca universitara (transformata acum in sala de expozitie) si o biserica. Impresionanta este si rampa de 209 metri care duce in varful cladirii de unde se poate admira orasul.
Turnul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 10.00 – 20.00 (15 mai – 29 septembrie), 10.00 – 17.00 (30 septembrie – 14 mai).
Adultii platesc 25 DKK la intrare, iar copiii (5 – 15 ani) achita 5 DKK
Kobenhavns Havn este portul orasului Copenhaga. Cu multe canale, portul dispune de numeroase atractii recreationale, printre care excursii cu barca, restaurante elegante si magazine. Cele mai importante zone ale portului sunt docurile Nyahavn si docurile Frihavnen.
In timpul verii, plajele din zona Gentofte se bucura de un numar mare de turisti si localnici care vin aici pentru a se bucura de soare. Plajele de aici ofera numeroase facilitati de distractie: inot, navigare, kayak, volei.
In Copenhaga exista peste 50 muzee interesante. Dintre ele amintim de muzeul de ceara Louis Tussauds Voksmuseum, muzeul national Nationalmuseet (expozitii din era preistorica, perioada vikinga), Kobenhavns Bymuseum (istoria orasului),Experimentarium (muzeu destinat copiiilor pasionati de stiinta si inventii), Bakkehuset(muzeul de literatura), Orlogsmuseet (muzeul naval).
Festivaluri si sarbatori
In ianuarie are loc primul eveniment din Copenhaga:piata de mestesuguri se tine la Forum (o sala impresionanta unde se desfasoara concerte, evenimente si expozitii) si se desfasoara la mijlocul lunii ianuarie.
In februarie au loc 2 evenimente: International Fashion Fair (show-uri de moda) siInternational Boat Show (expozitie de ambarcatiuni de lux).
In martie de desfasoara Expozitia de primavara Charlottenborg, unde artistii danezi isi expun cele mai noi lucrari. La sfarsitul lunii are loc festivalul de film Natfilm Festivalen.
In aprilie, la Forum are loc piata de Paste, de unde vizitatorii pot cumpara diverse produse legate de Sarbatoarea Inaltarii.
Luna mai este bogata in evenimente. Acestea sunt: Festivalul Sirena Verde(celebreaza mediul inconjurator), Carnavalul Copenhaga (parada cu samba si distractie pe strazile orasului), Swingin’ Copenhagen (festival dedicat jazz-ului).
In lunile de vara, avem parte de alte evenimente colorate si interesante: Sankt Hans (23 iunie, curse cu cai), Roskildefestivalen (iulie, festival de muzica rock), Festivalul de Jazz Copenhaga (2 iulie), Festivalul de Vara Copenhaga (iulie – august, muzica clasica), Baroc de Vara Copenhaga (festival de muzica clasica), Fashion Fair (11 august, festival de moda).
Luna septembrie este dedicata urmatoarelor evenimente: Zilele de Aur (amintirea perioadei de aur a secolului XIX), Arta Copenhaga (celebrarea artei), Festivalul de Blues (artisti danezi si europeni participa la festivalul dedicat jazz-ului) si Festivalul International de Film (la sfarsitul lunii).
In ocotmbrie suntm invitati la Show-ul de Sanatate si Noaptea Culturii (toate muzeele si galeriile de arta sunt dechise toata noaptea).
In noiembrie au loc: Targul International de Antichitati, Festivalul Irlandez, Festivalul Jazz de Toamna si Dansescenen (muzica scandinava).
In decembrie au loc 2 evenimente: Piata de Craciun si Copenhagen Masters (concurs de badminton).
Shopping
Reducerile de vara incep pe 1 iulie si dureaza pana la sfarsitul lunii august. Iarna, reducerile incep la sfarsitul lunii ianuarie si dureaza pana la sfarsitul lunii februarie.
Cele mai renumite strazi sunt: Strøget (cea mai lunga strada de shopping din lume), Købmagergade, Gammeltorv (piata veche), Nytorv (piata noua), Straedet (magazine de antichitati), Ravnsborgade in Nørrebro si Gammel Strand (magazine vintage).
Cele mai celebre magazine: Malene Birger, Prada, Max Mara, Louis Vuitton, Cerutti, Mulberry, Chanel, Marlboro, Karen Millen, Hermes, Boss, H&M, Vero Moda, Bik Bok, Only, Vila si Bianco, Royal Copenhagen Porcelain.
Si in Copenhaga veti gasi cateva mall-uri impresionante. Cel mai mare este Magasin du Nord, iar Det Ny Illum si Fields sunt asemanatoare prin numarul de magazine, branduri, cafenele si restaurante.
Viata de noapte
Viata de noapte din Copenhaga se schimba rapid si incepe destul de tarziu, in jurul de miezul noptii. Orasul nu are o zona aparte unde se afla mai multe cluburi si baruri, dar Nyhavn si Boltens Gaard sunt populare.
Pentru a fi la curent cu evenimentele din Copnehaga, puteti apela la Copenhagen This Week si Wonderful Copenhagen.
Copenhaga este locul unde a luat nastere conceptul de bar hibrid: un local care in timpul zilei este cafenea, restaurant, pentru ca odata cu lasarea serii sa se transforme in club de noapte. Aura este unul dintre cele mai renumite baruri hibrid din Copenhaga.
Alte baruri din Copenhaga sunt: Charlies Bar,The Wine Room (hotelul Twentyseven), Isola Rock Music Club, Nimb.
Cluburile in care atmosfera este incendiara, iar distractia se intinde pana spre orele diminetii sunt: Nasa, Oscar Bar Café, Park Diskotek, Vega.
In Copenhaga se asculta muzica live de calitate. Jazz-ul este cel mai popular tip de muzica si puteti participa la cateva spectacole extraordinare in urmatoarele locatii:Copenhagen Jazz House, Global si Lopen.
Transport intern
Aeroportul Copenhaga este principalul aeroport din regiunea scandinava si se afla la 8 km de centrul orasului, in apropiere de orasele Amager, Droger, Sovang si Tamby. Pentru a ajunge in centrul orasului, aveti la dispozitie mai multe mijloace de transport. Cea mai rapida cale este trenul care face legatura intre aeroport si Gara Centrala Copenhaga. Calatoria dureaza 12 minute, iar trenul poate fi luat de la Terminalul 3.
Linia M2 a metroului pleaca de la Terminalul 3 si ajunge in centrul orasului in 14 minute.
Autobuzele 5A, 35 si 36 pleaca de la aeroport spre Copenhaga, iar autobuzul 96N circula in timpul noptii.
Taxiurile se gasesc in fata terminalului Sosiri si Terminalele 1 si 3.
Copenhaga are un sistem de transport public performant si bine pus la punct. Cea mai importanta retea de transport este metroul, cunoscut sub numele de S-tog. Metroul are 10 linii care pleaca din Statia Centrala si strabate toate zonele orasului.
Transportul cu autobuzele din Copenhaga este un mod foarte popular de transport. Linia de autbuze se numeste Hovedstadsomradets Traffikselkab, sau HT pe scurt, si are statia centrala la Radhuspladsen.
Principalele companiii de taxi din Copenhaga sunt: DanTaxi si Hovedstadens Taxi. Toate taxiurile pot fi comandate prin telefon sau oprite in strada. Nu se lasa bacsis taximetristilor, deoarece aceasta taxa este deja inclusa in nota finala.
O varianta mai ieftina a taxiului este cycle taxi, o biciclete cu un fel de cuseta, cu 3 locuri. Bicicletele pot fi chemate prin telefon, oprite in strada sau luate din centrul orasului: Tivoli sau Rådhuspladsen.
Sfaturi utile
Moneda nationala a Danemarcei este coroana daneza (DKK).
Pentru a fi la curent cu evenimentele din Copnehaga, puteti apela la Copenhagen This Week si Wonderful Copenhagen.
Cand ajungeti la Copenhaga, va puteti achizitiona Copenhagen Card, care va ofera reduceri la peste 60 de atractii turistice si acces gratuit in mijloacele de transport. Pretul unui card pentru 24 ore este de 229 DKK (31 euro). Pentru 72 ore platiti 459 DKK (62 euro), iar pentru 120 ore, pretul este 699 DKK (95 euro).
Peste 40% dintre locuitorii capitalei daneze, merg cu bicicleta zilnic. In Copenhaga exista peste 120 de puncte de inchiriere a bicicletelor, multe dintre ele fiind gratuite (program sustinut de guvernul danez).
Copenhaga este cea mai verde capitala din Europa, multe strazi fiind inchise traficului rutier.
In centrul orasului, pe Kjeld Langes Gade, 2 kl, København K, langa magazinul A Pair, se afla cafeneaua romaneasca Cafe A Fair.