Ghid turistic Praga

Cum ajungi?

Cei care au ajuns in Praga au avut dificultati in a gasi un cuvant potrivit pentru a descrie splendoarea acestui oras medieval, ce pare ca se incapataneaza sa ramana intr-o alta epoca. Majoritatea edificiilor religioase sunt construite intr-un stil gotic, muzeele sunt fascinante, iar meniurile restaurantelor pline de specialitati gustoase si aromate. In mod cert, Praga nu te va dezamagi, mai ales ca preturile mici te vor surprinde.

Cu masina
Daca alegi sa mergi in capitala Cehiei cu propriul autoturism, atunci va trebui sa parcurgi un drum de 1.343 kilometri, care iti va lua nu mai putin de 16 ore, conform datelor publicate pe viamichelin.com. Traseul propus porneste din Bucuresti, trece prin Sibiu, Szeged, Kecskemet, Budapesta, Gyor, Bratislava si ajunge in Praga.

Cu trenul
Daca alegi trenul, trebuie sa stii ca drumul dureaza mai mult de 24 de ore.

Cu avionul
In schimb, cea mai rapida alternativa ramane avionul. Din Bucuresti exista zboruri ale companiilor Austrian Airlines, Lufthansa si Tarom. Toate aceste avioane decoleaza de pe aeroportul international Otopeni si aterizeaza pe aeroportul Ruzyne.

Adresa aeroportului Ruzyne din Praga este K Letišti 6/1019, 160 08, iar numarul de telefon este 774 073 071.
Adresa aeroportului din Otopeni este Calea Bucurestilor nr. 224 E, in timp ce numerele de telefon sunt +4 021 204 1000 si + 4 021 201 4000.

Companiile low cost Blue Air si Wizz Air nu aterizeaza in Praga.

Cand sa vizitezi?

Praga este frumoasa indiferent de sezon, dar vara devine foarte aglomerata. In schimb, daca alegeti extrasezonul, adica perioada cuprinsa intre lunile noiembrie si martie, veti beneficia de preturi mai mici.

In plus, daca optati pentru o vizita in capitala Cehiei in perioada Sarbatorilor de Iarna, nu veti regreta. Orasul are una dintre cele mai frumoase piete de Craciun din Europa.

Unde sa te cazezi…

Capitala Cehiei are unitati de cazare pentru toate bugetele. Daca sunteti in cautarea unor hoteluri de lux, cele mai potrivite sunt Hoffmeister, Four Seasons si Pachtuv Palace.

Daca va aflati in Praga impreuna cu familia, cel mai bine ar fi sa va cazati in Orasul Vechi, aproape de majoritatea obiectivelor turistice importante. Puteti sta la hotelul Metamorphis, Clementin sau Josef.

Camerele hotelului Metamorphis 4* au semineu si o vedere superba catre curtea interioara Ungelt si catre fatada Bisericii Sf. Iacob. Hotelul Clementin 4* are doar 9 camere mobilate cu gust, in stil gotic, in timp ce hotelul Josef 4* isi asteapta musafirii cu incaperi spatioase, decorate modern. O noapte de cazare aici costa, in medie, 150 euro.

Cele mai ieftine alternative de cazare sunt hostelurile, ideale pentru cei cu un buget limitat. Hostelul Apple 2+*, aflat foarte aproape de Piata Orasului Vechi, are diverse tipuri de camere, de la single la cele cu 12 paturi.

Camere similare pune la dispozitia turistilor si hostelul Elf 2*, localizat langa autogara si gara centrala. Hostelul Miss Sophie’s este amplasat foarte aproape de centru si reprezinta punctul de plecare ideal in explorarea orasului.

Unde sa mananci?

Cehii sunt mari amatori de mancaruri pe baza de carne. Printre specialitatile culinare locale merita amintit gulasul, o tocana de vita fara legume servita cu knedleky (garnitura traditionala a mai multor mancaruri cehe, un fel de galuste din aluat). Alternativa mai dulce a gulasului este svickova na smetane, formata din felii de muschi de vita asezonate cu o crema de morcovi, frisca si afine.

Localnicii adora sa manance utopence, niste carnaciori conservati cu un gust usor amarui, grasi si intodeauna serviti cu ceapa murata.Smazeny sir este o branza pane, servita in cele mai multe cazuri cu hranolky (cartofi prajiti si sos tartar foarte condimentat). Pivni sir este branza de bere pentru ca se marineaza in bere slaba inainte de a fi unsa pe paine neagra. Chiflele pe care le manaca cehii la micul dejun au o forma de banana si se numesc rohliky.

Cele mai bune restaurante unde puteti comanda aceste delicatese locale sunt Kampa ParkPravda sau V Zatisi. Daca, in schimb, preferati un meniu format din fructe de mare, mergeti cu incredere la Alcron.

Obiective turistice

In Praga, cel mai cunoscut oras turistic din Europa Centrala, exista doua mari castele, de-o parte si de cealalta a raului Vltava.Nucleul istoric al orasului, Orasul Vechi (Stare Mesto), se afla pe malul drept, in timp ce pe malul opus se gaseste Orasul Mic sau Cartierul Mic (Mala Stranab).Complexul Castelului din Praga, practic o cetate cu vedere la rau, a fost, pe rand, fortareata de aparare, resedinta dinastica a familiei Premysl si apoi capitala Sfantului Imperiu Roman. Complexul este format din Vechiul Palat Regal, Palatul Lobkowicz, Biserica si Manastirea Sf. Gheorghe.Vechiul Palat Regal a fost inaltat de printul Bofivoj pe o structura de lemn. Acesteia i s-au adaugat, in timp, alte constructii, in functie de preferintele fiecarui conducator al Boemiei. Holurile Palatului sunt decorate cu simboluri heraldice.Palatul Lobkowicz a fost inaugurat de familia cu acelasi nume in 2007 si, in prezent, gazduieste o colectie unica formata din capodopere semante de Canaletto, Durer, Velasquez si Rubens.

Complexul Castelului din Praga cuprinde si doua lacasuri de cult, o biserica si o manastire, dedicate aceluiasi sfant – Sfantul Gheorghe. Biserica este impodobita cu picturi din secolul al XVI-lea, in timp ce manastirea a fost construita intr-un stil romanic si gazduieste opera de arta din secolul al XIX-lea.

Turnul Alb este ocupat azi de magazine pline cu suveniruri, spre deosebire de perioada medievala, cand aici exista o camera de tortura. In Turnul Pulberariei a functionat principalul laborator de cercetare al imparatului, unde alchimistii angajati de acesta cautau Piatra Filozofala.

Pasiunea pentru alchimie a regelui Rudolf al II-lea a dus la construirea unei strazi simbol,Zlata Ulika, adica Strada de Aur. Desi de dimensiuni reduse, straduta este superba multumita caselor colorate si cochete. Acestea sunt, de altfel, si cele mai mici case din tot orasul. Veti gasi aici comercianti de suveniruri si cele mai interesante produse.

Intrarea in complex este gratuita, in schimb, pentru accesul in interiorul cladirilor trebuie sa va procurati un bilet. Cu 250 coroane (putin peste 10 euro) puteti vizita Biserica Sf. Gheorghe, Vechiul Palat Regal si Strada de Aur, impreuna cu Turnul Daliborka. Pentru Manastirea Sf. Gheorghe si pentru Turnul Pulberariei veti achita in plus 350 de coroane (14,3 euro).

Dupa ce ati petrecut cateva ore bune in incinta complexului Castelului, mergeti si vizitati Catedrala Sf. Vitus, o constructie impunatoare, ridicata intr-un stil gotic, care domina raul Vltava si restul orasului. O mare parte din catedrala se poate vizita gratis. Turnul de Sud este insa inchis.

Un alt lacas de cult pe care trebuie sa-l vedeti in Praga este manastirea Sfantul Agnes. Aceasta este o alta cladire impresionanta, construita intr-un stil gotic. Veti putea admira aici opere de arta precum: Fecioara din Strakaonice, o statuie mare, veche de 700 ani, Fecioara din Zbraslav, cea mai iubita pictura a Fecioarei Maria din Boemia, alaturi de picturi ale maistrilor Theodoricus si Albrecht Durer.

Alte lacase de cult care merita atentie sunt: Sinagoga Veche-Noua, Loreto, Biserica Sfanta Maria din Tyn si Biserica Sfanta Fecioara Victorioasa.

Sinagoga Veche-Noua este cea mai veche din Europa, iar comunitatea evreiasca din Praga inca mai organizeaza aici servicii religioase. In altarul bisericii Loreto se afla o replica a originalului Santa Casa, despre care se crede ca ar fi locul Fecioara Maria cand a primit cuvantul Domnului.

Tezaurul de la Loreto contine numeroase artefacte religioase, pe care le puteti vedea achitand taxa de intrare de 110 coroane (4,5 euro).

Biserica Sfanta Maria din Tyn a fost initial o biserica modesta pentru locuitorii zonei comerciale a orasului. Poate fi vizitata achitand contravaloarea unui bilet de 100 coroane (4,1 euro).

Despre statuia din Biserica Sfanta Fecioara Victorioasa se crede ca are puteri miraculoase, motiv pentru care calugaritele de aici au grija de statuia care il reprezinta pe Iisus si ii schimba hainutele. Intrarea este libera.

Pentru a cunoaste spiritul orasului Praga trebuie sa vizitati Piata Orasului Vechi. Aici se afla mai multe case cu arhitectura interesanta si fatada bogat decorata, terase si numerosi vanzatori ambulanti.

Continuati explorarea orasului cu o plimbare pe Podul Carol. Cea mai importanta caracteristica a acestuia o reprezinta colectia de 30 de statui de sfinti sau de alte figuri religioase, amplasate foarte aproape una dupa alta, cu scopul de a-i indruma pe oameni la rugaciune. Taxa de intrare pe pod este de 70 coroane (2,9 euro).

Un alt motiv pentru a vizita Praga il reprezinta muzeele si galeriile.

Cea mai importanta este Galeria Nationala, a carei colectie este raspandita in sase locatii in oras. Exponatele reprezentative se afla in Palatul Veletrezni. Biletul de intrare este de 200 de coaroane (8,1 euro).

Cele mai valoroase piese de istorie si istorie naturala se afla in cladirea neorenascentista din piata Wenceslas.

Casa Madonei Negre se numara printre cele mai frumoase cladiri cubiste de pe continentul european.

Colectia de arta Iudaica expusa la Muzeul Evreiesc este, probabil, cea mai mare din lume si prezinta viata si istoria evreilor din Boemia si Moravia.

Printre atractiile capitalei cehe se numara Muzeul Comunismului, care incearca sa reproduca experienta totalitarismului. Cea mai controversata zona este camera de interogatoriu, pe care o puteti vedea achitand pretul de intrare de 180 de coroane (7,3 euro).

Muzeul Figurilor de Ceara din Praga gazduieste o comunitate vesela, cu reprezentari ale lui Frantz Kafka, Rudolf al 2-lea si ale bravului soldat Sveick. Acestea sunt cele mai usor de identificat, dar turistii atenti ii vor recunoaste si pe Bill Clinton, Tom John sau Tina Turner. Biletul de intrare se ridica la 110 coroane (4,5 euro).

Fantana Krizik ofera in fiecare seara de vara spectacole fascinante cu ajutorul celor 50 de pompe, 3.000 de jeturi de ape si peste 1.200 de spoturi luminoase. Fundalul sonor variaza de la muzica clasica la heavy metal.

Cei mici vor fi incantati sa participe la spectacole de papusi Nunta lui Figaro, Orfeu si Euridice. De asemenea, se vor bucura sa hraneasca lebedele de la Strelecky Ostrov sau sa numere figurile de pe cladirea primariei.

Centrul expozitional din Praga gazduieste, in perioada martie-august, parcul de distractii Lunapark, potrivit atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.

Shopping

Capitala ceha este celebra pentru monumentele sale deosebit de frumoase, si mai putin pentru magazinele care impanzesc orasul. Insa, daca ajungeti la Praga, nu ocoliti magazinele pentru ca veti gasi, cu siguranta, cateva lucruri care sa va incante privirea.

Ce puteti cumpara: Cristale de Boehmia, portelanuri, pantofi si articole de marochinarie, palarii cu forme si modele deosebite, vafe Spa, oua de Paste pictate manual, jucarii si marionete din lemn, lichior pe baza de plante Becherovka.

Reducerile de vara incep pe 1 iulie si dureaza pana la sfarsitul lunii august. Iarna, reducerile incep la sfarsitul lunii ianuarie si dureaza pana la sfarsitul lunii februarie.

Piata Wenceslas si strada Na Prikope ofera un bun mix de magazine celebre sau locale cum ar fi: Marks&Spencer, Debenhams, Adidas, H&M, C&A, Zara, Mango, Bata, Cinolter Antiques, libraria Fiser, Mothercare, Rott Crystal sau Moser Glass.

Cea mai eleganta si scumpa strada din Praga este Parizka. Buticurile de lux, cum ar fi Louis Vuitton, Cartier, Gucci, Burberry, Prada sau Tod”s isi asteapta clientii cu produse unice, de o calitate foarte buna. Restaurantele si cafenele de pe strada Parizka sunt luxoase, elegante, dar cu preturi acceptabile.

In Orasul Vechi al Pragai veti gasi numeroase magazine ce comercializeaza tablouri si diverse sculpturi sau piese de arta contemporana. Tot aici gasiti si cristale de Boehmia sau suveniruri pentru cei dragi.

Cele mai celebre magazine: Myslbek Shooping Gallery este un centru comercial pe 2 nivele, ce reuneste peste 30 magazine celebre ca: Next, Calvin Klein, Gant USA, H&M, Mothercare, Guess, Pepe Jeans. Tot aici veti gasi si cateva restaurante si cafenele. Nu ratati Sushi Point-ul, unde in fiecare duminica se ofera reduceri de 15%. Mall-ul este localizat central, intre Orasul Nou si Orasul Vechi. Myslbek Shooping Gallery este deschis in fiecare zi, de luni pana sambata, intre orele 9.00 – 20.00, iar duminica intre orele 10.00 – 19.00. Pentru a ajunge la Myslbek Shooping Gallery, puteti lua metroul Metro A/B pana la statia Můstek.

Slovansky Dum Shopping Centre este un alt centru comercial ce nu trebuie ratat. Deoarece a fost construit in doua case medievale, Slovansky Dum are un design deosebit si o gradina superba, numita “Oaza”, unde va puteti relaxa dupa ce terminati repriza de shopping. Cu putin peste 15 magazine ca Mexx, Camper, Geox, Cerutti, BabyLuxury, Calvin Klein sau Armani, Slovansky Dum isi atrage clientii prin restaurantele elegante si prin complexul de cinematografe, Palace Cinema. Mall-ul este deschis in fiecare zi, de luni pana sambata, intre orele 09:00-22:00, iar duminica intre orele 09:00-21:00. Pentru a ajunge la Slovansky Dum Shopping Centre, luati metroul Metro A/B pana la statia Můstek.

Palladium Shopping Centre este unul dintre cele mai mari centre comerciale din Praga, cu peste 200 magazine. Aici veti gasi numeroase cafenele si peste 20 restaurante cu specific libanez, mediteranean, italian, asiatic, indian sau traditional ceh. Cele mai cautate magazine sunt: H&M, Orsay, Guess, Calvin Klein, Marks & Spencer, Lush, Topshop, C&A, Esprit, Gant, Gas, Lacoste, Levi”s, Pimkie, Promod, Sephora, Estee Lauder etc. Mall-ul este deschis de luni pana vineri, intre orele 9.00 – 22.00, sambata 9.00 – 22.00, iar duminica 9.00 – 21.00. Pentru a ajunge la Palladium Shopping Center luati metroul metrou B pana la statia Republiky.

Černá Růže (Trandafirul Negru) este un fost pasaj de pe strada Na Příkopě ce a fost transformat intr-un elegant centru comercial. Datorita locatiei centrale si elegante, aici veti gasi peste 50 de magazine, multe dintre ele gazduind designeri celebri: Roberto Cavalli, Pierre Cardin, Valentino, Guy Laroche, dar si cateva branduri cu preturi medii: Adidas, Fox Toys, Steillmann, Nara Camicie sau Tailor”s. Ca orice mall ce se respecta, la Černá Růže veti gasi 2 restaurante, unul chinezesc si unul cu sushi, si o cafenea cu produse de patiserie si prajituri delicioase. Mall-ul este deschis de luni pana vineri, intre orele 9.00 – 22.00, sambata 9.00 – 19.00, iar duminica 11.00 – 19.00. Pentru a ajunge la Černá Růže, luati metroul Metro A/B pana la statia Můstek.

Un alt centru comercial ce nu trebuie ratat este Palác Flóra, ce gazduieste peste 120 de magazine, cafenele, restaurante, Cinema City multiplex si Oscar IMAX. Cele mai cunoscute magazine sunt: Bata, Cashmere, Ecco, Gant, Intimisimi, Kenvelo, Lacoste, M.A.C., Samsonite, Miss Sixty, Mothercare, Tommy Hilfinger sau Puma. Mall-ul este deschis zilnic, de luni pana sambata, intre orele 9.00 – 21.00, iar duminica 10.00 – 21.00, Pentru a ajunge la Palác Flóra, luati metrou A sau tramvaiul 5, 10, 11 sau 16 pana la statia Flóra.

Pe aeroportul Ruzyne din Praga veti gasi un outlet cu reduceri extraordinare: Levi”s, Burberry, Diesel sunt doar cateva dintre magazinele care va asteapta cu preturi foarte mici.

La Alma Antique, un bazar in mininatura, veti gasi absolut orice, de la carpete persane, la bijuterii, cristaluri sau papusi. Merita vizitat pentru oferta bogata de suveniruri pe care le puteti cumpara de aici.

Pentru picturi in ulei sau schite originale realizate de artistii localnici, mergeti cu incredere la Antique Cinolter sau la Antique Kaprova.

La Libraria Franz Kafka Society veti gasi exemplare scrise de Franz Kafka si traduse din germana, iar de la Le Patio veti putea alege piese de mobilier unice precum si articole din sticla, fier, piele sau portelan.

Viata de noapte

In Orasul Nou, cele mai cautate cluburi de noapte sunt Radost, Zvonarka si Akropolis. Primul dispune de cafenea, bar si discoteca, foarte aglomerate in timpul noptii. Interesant este faptul ca in timpul zilei, foarte multi locuitori merg sa ia masa, bazata pe preparate vegetale.Zvornarka se afla intr-o zona rezidentiala si este mai putin aglomerat, spre deosebire deAkropolis, frecventat mai ales de localnici, dornici sa asculte fie un cantaret ceh in voga, fie o formatie aflata in turneu.Puteti avea parte de distractie si in N11, primul club de noapte in stil newyorkez, o combinatie inedita de discoteca si de local pentru luat masa.In Orasul Vechi este bine sa urmati sfatul localnicilor si sa alegeti cluburile preferate de acestia: Misch Masch, Roxy si M1.Misch Masch se caracterizeaza printr-o atmosfera relaxata, patru ringuri de dans si prezenta a numerosi DJ de talie internatioanala.

Roxy este cel mai interesant club din Orasul Vechi si gazduieste spectacole de teatru experimental, concerte live si chiar expozitii de arta.

M1, un lounge secret, este ideal pentru tinerii mondeni, este deschis in fiecare noapte si are o oferta de muzica variata.

Transport intern

In Praga exista trei linii de metrou, A, B si C, dar cunoscute mai mult dupa culori. Magistrala A este rosie, B este galbena, iar magistrala C este verde.

Tramvaiul nu este la fel de sigur ca metroul, iar orarele, de cele mai multe ori, sunt greu de inteles. In plus, traseul tramvaielor este neplacut de des supus devierilor. Autobuzele sunt interzise in centru, din cauza poluarii, si deservesc doar zonele adiacente acestuia.

Pentru plimbari romantice, alegeti o excursie cuvaporasul sau una cu trasura trasa de cai. Vaporasele pleaca de la statiile aflate pe podurile Cechuv si Palackeho, iar trasurile le puteti alege din Piata Orasului Vechi.

In capitala Cehiei puteti cumpara abonamente pentru transportul in comun, valabile pentru o zi, pentru trei zile sau o saptamana, pe care le puteti folosi pentru metrou, tramvaie si autobuze. Aveti insa mare grija sa semnati abonamentul, ca sa evitati sa va sanctioneze controlorii.

Sfaturi utile

Ar fi bine sa evitati Podul Carol la pranz, pentru ca este plin de turisti. Un moment mai indicat ar fi dimineata devreme, cand puteti admira rasaritul soarelui de aici.
De asemenea, incercati sa evitati locurile mai aglomerate, pentru ca riscati sa fiti victima hotilor de buzunare. Cel mai bine pastrati in portofel o copie a pasaportului si sume mici de bani. Desi Praga are multe localuri de noapte si cluburi deschise si dupa miezul noptii, acestea sunt frecventate mai degraba de persoane dubioase, din lumea interlopa si nu sunt recomandate turistilor.

In restaurantele din Praga fumatul este permis. Pe de alta parte, daca preferati o masa fara fum de tigara, alegeti restaurantele vegetariene Country Life si Little Buddha. In ceea ce priveste bacsisul, de cele mai multe ori se aplica rotunjirea notei.

Cand plecati la cumparaturi, este bine sa luati multe bancnote mici. Vanzatorilor din Praga nu le place in mod special sa va dea rest si se intampla chiar ca micile magazine sa refuze sa va serveasca daca aveti hartii mai mari de 1.000 coroane (echivalentul a aproximativ 40 de euro).

Praga a fost, pana nu de mult, o destinatie turistica relativ slab promovata, dar agentiile de turism recupereaza aceasta greseala si compenseaza cu pachete atractive, la preturi incepand cu 43 de euro, pentru un sejur de trei nopti, la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus. Oferta nu include insa si transportul.

Cochetul oras medieval, supranumit “Orasul de Aur” te va cuceri cu siguranta, cu aleile sale pietruite, cu reflectia castelelor in apa raului Vlatva si cu aerul distins, de “doamna sobra”.

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*