Cetatea Rasnov

Cetatea taraneasca din Rasnov este una dintre cele mai vizitate cetati din tara noastra (inca din copilarie fiecare excursie in zona Bran-Moieciu includea inevitabil si o oprire la Rasnov). Datorita vizitei recente, m-am gandit ca as putea trece in revista istoria si legendele legate de aceasta, pe care  le-am auzit/citit de-a lungul timpului.

Cetatea Rasnov este una dintre cele mai bine conservate cetati taranesti din Transilvania, a fost construita de catre oamenii din Rasnov, pentru a se apara impotriva atacurilor tot mai frecvente ale turcilor si tatarilor din sec. XIII -XIV.

Fiind construita de taranii din zona cetatea nu are un stil arhitectonic consacrat cel mai important criteriu in constructia acesteia a fost ca aceasta sa fie cat mai greu de cucerit.Materialele de constructie principale au fost caramida si piatra de pe un deal stancos din apropierea orasului.Zidurile au un traseu neregulat, iar inaltimea acestora este cuprinsa intre 1,5 si 5 metrii.Turnurile cetatii si zidurile au fost acoperite cu tigla pentru a preveni eventualele incercari de incendiere ale asediatorilor.

Cetatea are doua curti, una exterioara unde este un amplasat un turn patrat numit Turnul Vechi  si o curte interioara.Curtea exterioara are o intrare pentru armament si alimente, si o alta, pe sub turnul patrat, pentru vite (aici erau adapostite animalele in vreme de rastriste). In incinta cetatii (curtea interioara) erau casutele locuitorilor, care serveau ca adapost și camara in timpul asediilor. Incaperile poarta denumiri pe care le regasim si la alte cetati taranesti: “a școlii”, “a preotului”, etc.

Principalul neajuns al cetatii la constituit pentru multa vreme lipsa unei surse de apa, cand atacurile se prelungeau iar rezervele de apa erau pe sfarsite, taranii se furisau noaptea la un izvor numai de ei stiut. Atacurile asupra cetatii erau frecvente, se spune ca atunci cand vedeau apropierea unei armate dusmane sau izbucnirea unui incendiu paznicii anunta populatia prin bataia clopotului din turnul de paza.

Cetatea Rasnov a fost cucerita o singura data si nu din cauza tunurilor  pentru ca acestea au provocat doar mici stricaciuni. In 1612, Gabriel Bathory,  in incercarea de a restrange libertatile comunitatii saxone transilvanene, a organizat o campanie militara in Tara Barsei, asediul asupra Cetatii Rasnovului a devenit deosebit de eficient dupa ce o parte din trupe au aflat si blocat accesul aparatorilor cetatii la izvorul tainuit de unde se aprovizionau cu apa.

Rasnovul a reluat stapanirea cetatii în iunie 1613, în urma unei intelegeri cu Gabriel Bathory prin care sasii plateau acestuia o rascumparare în valoare de 3.000 florini pentru predarea cetatilor Rasnov si Bran.

Legat de fantana din interior exista o legenda (asemanatoare cu cea de la Castelul Huniazilor), aceasta spune ca doi prizonieri turci au fost pusi sa sape fantana din mijlocul cetatii si li s-a promis ca odata ce vor termina fantana vor fi eliberati.Prizonierii au sapat timp de 17 ani,  o fantana de 147 metri (adancimea acesteia poate fi comparabila cu inaltimea unui  bloc de 50 de etaje) si au scris versete din Coran pe peretii acesteia. Soarta lor nu este foarte clara unii spun ca ar fi fost lasati sa plece iar altii ca ar fi fost executati dupa terminarea fantanii.

Este greu de spus daca legenda transmisa din generatie in generatie este adevarata sau nu, unii sustin ca fantana ar fi fost sapata de mesteri tocmiti din orasul Rasnov si nicidecum de catre prizonierii turci, oricum ar fi daca sunteti in curtea cetatii acordati un minut si fantanii (posibil) sapate de catre doi oameni care aspirau la libertate.

O alta legenda care mai circula in jurul fantanii este aceea ca  aceasta ar ascunde o comoara impresionanta.Nu se stie sigur cine ar fi ingropat-o acolo, dar exista multi galbeni ascunsi in fantana din Cetatea Rasnovului.

In zilele noastre Cetatea Rasnov a fost restaurata si poate fi vizitata.Printre lucrurile mai inedite pentru turisti am putea enumera posibilitatea de a admira intinsa Depresiune a Brasovului si a Tarii Barsei prin binoclurile instalate in cetate, automatul cu ajutorul caruia iti poti “bate o moneda” cu o imagine reprezentativa a Rasnovului si locul unde “cavalerii moderni” si pot arata maiestria in aruncarea toporului pentru a-si impresiona domnitele.

20160625_111440

Cetatea Rasnov

 

20160625_113140

Depresiunea Transilvaniei – vedere din Cetatea Rasnovului

20160625_113033

Curtea exterioara – Cetatea Rasnov

 

20160625_115001

Curtea interioara – Cetatea Rasnov

20160625_114553

Aruncarea cu toporul

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*