ALCALA – MUSEO Casa natal de Cervantes

Miguel de Cervantes (1547-1616) s-a nascut si si-a petrecut adolescenta in Alcala de Henares,  oras care se afla in patrimoniu UNESCO.

Casa unde cercetarile istorice indica ca acesta s-a nascut devine Casa-muzeu si a fost deschisa pentru public pentru prima data in 1956, dupa ce a trecut prin mai multe renovari si transformari, pastrand insa partile originale.

Casa – muzeu reprezinta principalul obiectiv turistic al orasului Alcala iar accesul este gratuit, in aceasta casa este recreata in detaliu  viata de zi cu zi a unei familii instarite din Spania secolelor XVI-XVII.

Intrarea casei memoriale Miguel de Cervantes este marcata de statuile faimosilor eroi Don Quijote si Sancho Panza instalate in fata casei memoriale.

Ceea ce este  important si nestiut in acelasi timp este faptul ca Alcala de Henares a fost primul oras universitar planificat din lume, gandit, ca un campus universitar, acesta a fost fondat de cardinalul Jimenez de Cisneros la inceputul sec. XVI pe locul vechii cetati medievale. Acest model de comunitate urbana a servit ca  model marilor universitati din Europa, din America si de pretutindeni, fiind „transmis”de catre  misionarii spanioli. (constructii de biserici mai mari, de locuinte pentru „ maestrii- profesori”, de locuinte pentru studenti, auxiliare de tot felul pentru universitate).

Spania 676

Universitatea din Alcala

Spania 702-2

Spania 686

Spania 689

Ca in multe alte  orase spaniole trei comunitati mari au coexistat: Crestinii, Evreii si Arabii, lucru care se reflecta in arhitectura catedralelor si chiar in  cladirile de tot felul.

Piata centrala numita „ Plaza Cervantes”  servea in epoca medievala pentru targuri si turniruri organizate anual; astazi este un parc inflorit, loc de plimbare, de joaca pt copii sau de promenada pentru pensionari.

plaza_cervantes

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*