Ghid Alba Iulia

Cum ajungi?

Alba Iulia este unul dintre orasele cu cea mai bogata istorie din Transilvania. Municipiul Alba-Iulia este capitala judetului Alba, oras situat pe malul stang al raului Mures, la confluenta dintre raurile Ampoi si Sebes, si are populatia de 100.000 de locuitori. Asezat in podisul Transilvaniei, orasul Alba Iulia este vegheat de Muntii Apuseni si de Carpatii Meridionali cu vestitele varfuri, Patru si Sureanu.

Alba Iulia este strans legat de trecutul sau istoric, fiind considerat “Capitala de suflet” a natiunii romane, datorita evenimentelor marcante ce au avut loc in orasul din inima Transilvaniei.

Cu masina
Orasul Alba Iulia este situat intr-o zona deosebita, cu pesiaje atragatoare, de aceea este recomandat sa parcurgeti drumul pana la Alba Iulia cu masina personala. Orasul este strabatut de soseaua E80, care face legatura intre Deva si Cluj-Napoca, la o distanta de 380 km de Bucuresti, 100 km de Cluj si la 241 km de Arad.

Cu trenul
In gara Alba Iulia opresc trenuri de tip InterRegio, Regio si Inter-City, ce pleaca din cele mai importante orase ale tarii: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Sibiu, etc.

Cand sa vizitezi ?

1 DECEMBRIEAlba Iulia este un oras superb care poate fi vizitat in orice anotimp. Primavara si toamna sunt perioadele perfecte pentru turistii romantici, care adora sa se plimbe pe jos si sa descopere istoria orasului.

Vara este ideala pentru cei care fug de arsita orasului, deoarece in Alba Iulia, temperatura nu depaseste 30 grade Celsius in august.

Iarna, in Alba Iulia, peisajul este de vis: casele acoperite cu zapada contrasteaza minunat cu instalatiile colorate, cu acoperisurile caramizii si cu atmosfera de Craciun. Targurile organizate in luna decembrie, in centrul orasului, ofera orasului o atmosfera feerica.

In plus, poate ca fiecare roman ar trebui sa petreaca macar 1 Decembrie in “Orasul Unirii”.

Unde sa te cazezi?

Situata chiar langa centrul orasului Alba Iulia, Vila Elisabeta 3* ofera 25 camere luminoase, dotate cu acces gratuit la Wi-Fi. Vila Elisabeta dispune de urmatoarele facilitati: gradina, terasa, piscina in aer liber, sauna, sala de fitness, restaurant si parcare gratuita.

Situat la 8 km de centrul orasului Alba Iulia, modernul hotel Astoria 3* ofera camere spatioase, cu balcon si acces gratuit la internet. Hotelul dispune de un restaurant si gradini amenajate cu iazuri. Hotelul Astoria este la 1 km de malurile pitorescului rau Mures, iar Aeroportul International din Sibiu se afla la o ora cu masina de hotel.

Daca doriti cazare la pensiune, va recomand site-ul Turist Info, acolo veti descoperi pensiuni pentru toate gusturile si pentru toate  bugetele.

Unde sa mananci?

gulas-postPrezenta in zona a populatiei germane si maghiare si-a pus amprenta si pe bucataria traditionala. Spre deosebire de alte zona din Romania, in Transilvania mancarurile sunt bogate in sosuri, condimente picante ca boia sau paprika, tarhon, iar carnea de porc sau vitel este folosita foarte des. Tochiturile sigulasul sunt mancaruri ce nu lipsesc de pe mesele imbelsugate.

Daca ajungeti in Alba Iulia, nu ezitati sa gustati din: balmos(mamaliguta facuta din smantana groasa sau jintuiala), vanatul gatit dupa retete originale sau tocanita de vitel.

Tuica este una dintre bauturile preferate in aceasta zona, iar berea si vinul adauga savoare preparatelor deosebit de gustoase.

Pentru un festin delicios, va recomandam sa serviti masa intr-una din urmatoarele locatii: Pub 13 (restaurant medieval, renumit pentru preparatele delicioase, servirea impecabila si pentru numarul mare de vedete care i-au trecut pragul), Marco Steak House (preparate din carne de vita, porc, pui, peste sau preparate vegetariene, fructe de mare sau paste), Terasa Viilor (bucatarie romaneasca), Elisabeta(preparate culinare romanesti sau din bucataria internationala, insotite de bauturi selecte si o atmosfera intima) sau Preciosa(restaurant elegant, cu meniu sofisticat).

 

Obiective turistice

Cetatea Alba Iulia este simbolul orasului, fiind cea mai importanta constructie bastionara de tip Vauban din Romania. Construita intre 1716-1735, dupa planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, fortareata impresioneaza prin arhitectura bogata in fresce si statui, dar si prin numarul de porti de acces, in numar de sase. Din cele 6 porti s-au mai pastrat pana in zilele noastre doar 3 in forma intiala, Poarta I, III si IV, iar din poarta II se mai pastreaza doar stalpii laterali.
Poarta a-III-a este cea mai importanta cale de acces a Cetatii, asigurand intrarea in fortareata propriu-zisa. Intrarea impresioneaza prin bogatia sculpturilor: scene de lupta, arme, steaguri, trofee si blazoane. La aceasta poarta are loc in fiecare zi, la ora 12, schimul de garda.

Catedrala Reintregirii, cunoscuta si sub numele de Catedrala Incoronarii, constituie expresia artistica a unitatii noastre nationale realizata prin actul din 1918. Edificiul, construit intre anii 1921-1923, are forma de cruce greaca inscrisa, cu un pridvor deschis. In interior se patrunde printr-un pronaos dreptunghiular, cu trei unitati de boltire in segment de arc de cerc, un naos ingust si altar. Ansamblul este dominat de un turn – clopotnita, inalt de 58 m, terminat in forma de cupola sprijinita pe coloane. Aici se afla sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia.

Catedrala Romano-Catolica a fost construita in secolul XIII si este cel mai valoros monument al arhitecturii medievale timpurii din Transilvania, imbinand armonios elementele romanice cu cele gotice. Edificiul a fost conceput ca o basilica cu trei nave, transept cu trei abside semicirculare, turn peste careu si doua turnuri pe latura de vest, adaugandu-se ulterior doua nave in zona transeptului. In interiorul catedralei se afla sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, alaturi de cele ale fratelui sau, Johannes Miles, a fiului sau mai mare Ladislau si cele ale reginei Isabella si a fiului sau, Ioan Sigismund.

Muzeul National al Unirii din Alba Iulia se numara printre cele mai importante institutii muzeale din Romania, atat din punctul de vedere al patrimoniului sau, cat si al prestigiului stiintific. Muzeul este adapostit in Cladirea Babilon din 1968, care prin bogatia plastica a fatadelor, reprezinta cel mai important monument de arhitectura romantica din oras. La origine cladire cu destinatie militara, cladirea Babilon a fost construita intre 1851-1853. Cladirea are 2 etaje si peste 100 de incaperi unde se afla expozitia de baza, depozitele, biblioteca si laboratoarele de restaurare.
Muzeul este deschis de marti – duminica, intre orele 10.00 – 17.00 (iarna) si (10.00 – 19.00) (1 iunie – 1 septembrie). Muzeul este inchis in următoarele zile: 1 ianuarie, 24 aprilie, 1 mai, 12 iunie, 15 august, 25 decembrie. Pretul biletelor este: 7 lei adulti, 3.5 lei elevi, studenti si pensionari.

poza-sala unirii_korkodushSala Unirii este o cladire simbolica, adanc intrata in constiinta poporului roman, ca loc al infaptuirii unuia dintre cele mai grandioase acte din istoria sa: Unirea de la I Decembrie 1918. In aceasta sala a avut loc adunarea celor 1228 de reprezentanti ai romanilor din Transilvania, care au decis unirea cu Romania in memorabila zi de 1 Decembrie 1918. In sala principala sunt expuse in original documentele unirii si steagurile cu care delegatii din intreaga tara au venit la marea unire. Expozitia este organizata in fosta cladire a Cazinoului militar situat in fata intrarii principale a Muzeului Unirii.

Amplasata in fata palatului princiar, statuia lui Mihai Viteazul a fost realizata in bronz de catre sculptorul Oscar Han (1968). Amplasat in fata Palatului Princiar, in spatele statuii ecvestre, basorelieful a fost realizat de catre Horia Flamandu (1975) si-l reprezinta pe Mihai Viteazul primind omagiile celor trei tari romane unite. Basorelieful are o lungime de 6,20 m si o latime de 3 m, iar la baza se afla o placa pe care este insemnat: “Aici la Alba Iulia in anul 1600 ca un simbol al dreptului istoric al poporului roman de a trai unit, liber si independent s-a infaptuit prin lupta si vointa neamului, prin vitejia si geniul marelui voievod Mihai Viteazul, maretul act al primei uniri politice a celor trei principate romane- Tare Romaneasca, Moldova, Transilvania – mai 1975”.

In fata portii a III-a a cetatii a fost ridicat in anul 1937, din initiativa “Astrei” si cu contributia populatiei, un frumos obelisc inchinat memoriei conducatorilor rascoalei de la 1784-1785. Obeliscul a fost realizat din granit de catre arhitectul E. Mihaltan si sculptorul Negrulea. La baza se afla o celula simbolica, in partea de est o Victorie Inaripata tinand in mana o cununa de lauri, iar in partea de vest un basorelief reprezentandu-i de Horea, Closca si Crisan. Pe soclul obeliscului apare inscriptia: “Smerita inchinare lui Horea, Closca si Crisan”.

In parcul din fata Universitatii I Decembrie 1918, se afla Monumentul Custozza si Monumentul Losenauridicat in 1853, in memoria colonelului Ludwic von Losenau, cazut in lupta impotriva trupelor conduse de generalul Bem. In acelasi parc din fata Universitatii “1 Decembrie 1918, spre Sala Unirii se afla un monument in forma de mic obelisc imprejmuit cu lanturi grele intercalate de ghiulele de tun. Monumentul a fost dezvelit in 1906 in amintirea soldatilor si ofiterilor din Regimentul 50 infanterie din Alba Iulia, cazuti in batalia de la Custozza in timpul razboiului austro-italian din 1866.

Palatul Principilor se afla in apropiere de Catedrala Romano-Catolica. Construit in secolul al XV-lea, Palatul a avut rolul de resedinta a principilor Transilvaniei, fiind modificat si extins in secolele al XVI-lea–al XVII-lea. Initial, cladirea a avut drept destinatie resedinta Capitoliului romano-catolic, fiind locul unde se redactau si se autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost resedinta princiara, iar pentru o perioada de 11 luni, in anii 1599 si 1600, edificiul a servit ca resedinta a voievodului Mihai Viteazul.

Incepand din vara anului 2009, pasionatii de echitatie vor descoperi ca pot practica acest minunat sport in interiorul Cetatii Albe Carolina, unde s-a deschis un Centru de Echitatie. Turistii pot alege dintre cei 6 cai frizieni adusi din Olanda sau litipanul, folosit in mod deosebit de incepatori. Frizienii si lipitanul sunt caii folositi zilnic la ceremonialul de schimbare a garzii de la Poarta a III-a a Cetatii. Pentru micutii care vor sa descopere frumusetea acestui sport, autoritatile au adus doi ponei.
Centrul de Echitatie isi incepe programul, in fiecare zi, la ora 9 si il incheie seara, la ora 21.00. Pentru o jumatate de ora de echitatie pretul este de 50 de lei, iar pentru o ora 100 de lei. Exista si varianta cu abonamente: 10 sedinte de 30 de minute costa 450 lei, iar pentru un numar similar, dar de o ora fiecare, pretul este de 900 lei.

Festivaluri si sarbatori

basarabia_e_romania_94_steaguri_tricolore_alba_iulia_1_decembrie_2012Ziua Nationala a Romaniei este cel mai important eveniment din Alba Iulia. In fiecare an, pe 1 Decembrie, autoritatile locale organizeaza ceremonii impresionante pentru a sarbatori Ziua Nationala a Romaniei. Din programul pregatit de autoritati nu lipsesc defilarile militare, depuneri de jerbe si coroane la statuile lui I.I.C. Bratianu si a Iuliu Maniu, parada portului popular, focurile de artificii sau mesele populare.

In 2003 s-a desfasurat prima editie a Zilelor Municipiului Alba Iulia, manifestare culturala artistica dedicata municipiului Alba Iulia. Organizata de Primaria si Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, aceasta sarbatoare a orasului se desfasoara intre 31 mai si 1 iunie. De la spectacole folclorice si concerte rock, expozitii de pictura si fotografii ale tinerilor artisti din Alba Iulia pana la spectacole de teatru si expozitii de arta, Zilele Municipiului Alba Iulia a avut ceva de oferit pentru fiecare gust.

In ziua de Sfantul Ilie, sau in prima duminica dupa ziua Sfantului Ilie, pe Muntele Gaina are loc Targul de fete de pe muntele Gaina, la care participa fetele de maritat sau fetele mari, care vor sa fie petite de feciori. Tinerele care vor sa ia parte la acest targ, incep pregatirile cu cateva luni inainte. Datina cere ca fetele sa vina si cu zestrea, impachetata in lazi sculptate si cu flori colorate, pe care o expun pe culmea Muntelui Gaina. Feciorii care vor sa peteasca fetele pregatite de maritis vin insotiti de parinti, aducand tot ce au mai bun, in special un chimir frumos, plin de argint si aur. Dupa ce si-au ales o mireasa urmeaza „incredintarea” publicului adunat, prin schimbarea de naframi, numite „credinte”. Dupa incredintarea celor ce si-au dat mana si dupa targuirea celor trebuincioase, lumea incepe sa pranzeasca, adunandu-se in jurul lautarilor.

Shopping

Alba Mall este principalul loc de unde locuitorii isi fac cumparaturile. De la magazine elegante pana la magazine cu mobile, Alba Mall ofera numeroase posibilitati de shopping si distractie.

Centrul orasului este renumit pentru restaurante, dar si pentru magazinele sale.

Viata de noapte

Alba Iulia nu este renumita pentru viata de noapte. Desi exista cluburi unde distractia se intinde pana spre dimineata, in Alba Iulia veti descoperi si numeroase baruri unde va puteti distra la fel de bine.

Cluburile populare din Alba Iulia sunt: Allegria, Acapulco, E-sensysi Infinity.

Transport intern

Transportul in comun in Alba Iulia este realizat de autobuze. Cu 16 linii ce acopera centrul orasului si zonele din imprejurimi, transportul in comun este eficient.

Ca alternativa la autobuze, in Alba Iulia exista si microbuze care parcurg acelasi traseu. Avantajul microbuzelor este ca nu are statii unde trebuie sa opreasca obligatoriu, ci opreste unde are nevoie pasagerul.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*