Ghid Napoli

Cum ajungi?

Napoli este cel mai mare oras din sudul tarii si unul dintre cele mai frumoase din Italia. Cu un trecut glorios, Napoli a fost intemeiat in secolul IX i.Hr. Sub dominatia Imperiului Roman, Napoli a fost un oras bogat, cu o economie infloritoare.

Pe o parte a orasului Napoli se afla muntele Vezuviu, iar de partea cealalta a golfului se gasesc insulele Capri, Ischia si Procida. Pompeii si Herculaneum se numara printre cele mai importante ruine din Italia si se afla la 10 minute distanta de oras.

Napoli este un oras care fascineaza prin numeroasele atractii turistice. Fiecare monument are o istorie interesanta, impresionand anual mii de turisti. Una dintre cele mai cunoscute zicale despre Napoli este Vedi Napoli, e poi muori! (Sa vezi Napoli, apoi poti sa mori).

Cu avionul
Avionul este cea mai rapida cale de a ajunge la Napoli. Din Bucuresti pleaca curse saptamanale spre Napoli de pe aeroportul Henri Coanda. Calatoria dureaza 2 ore.

Cu masina
Calatoria cu masina sau autocarul este foarte lunga si obositoare. Distanta Bucuresti – Napoli este de 1232 km si poate fi parcursa in aproximativ 22 ore. Cea mai buna ruta pleaca din Bucuresti pe ruta Giurgiu – Bulgaria – Albania – Italia: Bari – Napoli.

Cand sa vizitezi

Napoli are o clima tipica mediteraneana, cu temperaturi ridicate si zile insorite vara, si zile ploioase si racoroase iarna. Cea mai buna perioada pentru a vizita Napoli este intre lunile aprilie – iunie, cand vremea este placuta, preturile sunt mai mici cu pana la 30 %, iar strazile inguste nu sunt foarte aglomerate. O alta perioada potrivita pentru a vizita Napoli este in lunile de toamna: septembrie si octombrie.

Lunile iulie si august sunt cele mai aglomerate luni din Napoli cand temperaturile depasesc 30 grade Celsius, iar ploile sunt foarte rare. Dupa jumatatea lunii august, localnicii intra in vacanta, multe magazine si restaurante fiind inchise.

Iarna isi face aparitia inca din noiembrie, cand temperaturile scad foarte mult si nu mai depasesc 5 grade Celsius. In intervalul decembrie – februarie, turistii nu sunt foarte numerosi. Vremea este urata, cu ploi si ceata. Pentru ca se afla pe malul marii, adeseori isi face aparitia si “soarele cu dinti”.

Unde sa te cazezi

Hotelul Majestic 4* se afla in cartierul rezidential Chiaia, la mica distanta de cele mai importante zone comerciale ale orasului Napoli. Hotelul are 112 camere confortabile, salon pentru servirea micului dejun, restaurant, acces Internet, sali de conferinte, room service, acces Internet.

Situat intr-o clădire din secolul al XVI-lea, hotelul Piazza Bellini 3* este amplasat in centrul istoric al orasului Napoli, la 300 m de statia de metrou Museo. Catedrala din Napoli este la 700 m distanta, iar portul este la 1,2 km departare. Hotelul are 50 de camere decorate unic, curte cu statui si alei de piatra, salon pentru micul dejun, seif, acces Internet si parcare.

Hotelul Europa Grand 3* este situat intr-o clădire din secolul al XIX-lea, in imediata vecinătate a Garii Piazza Garibaldi din Napoli. Hotelul are 84 camere decorate cu lucrari de arta contemporana si sunt dotate cu TV, baie privata cu dus/cada, telefon, aer conditionat. Hotelul ofera oaspetilor sai: restaurant, bar, acces Internet, room service, seif, parcare privata.

Unde sa mananci

Napoli este un oras incitant care, pe langa atractiile turistice pline de istorie, fascineaza turistii si prin bucataria extraordinara. Locatiile stilate, restaurantele traditionale sau terasele pline de tineri sunt doar cateva dintre optiunile disponibile in Napoli. Meniurile bogate in preparate delicioase, precum si atmosfera intima garanteaza o seara reusita.

Probabil cel mai renumit fel de mancare din Italia este pizza. Cu numeroase variante, in Napoli veti fi incantati de cat de gustoasa poate fi pizza.

Cele mai bune paste le veti gasi in Italia. In Napoli exista numeroase retete care va vor da pe spate: de la retetele clasice pana la paste cu fructe de mare, menta, dovleac. Foarte populare sunt sispaghetti alla puttanesca (paste cu sos rosu, masline negre si capere).

Aperitivul traditional din pizzerii este bruschetta (paine prajita frecata cu usturoi, ulei de masline, sare si cu sos de rosii pe deasupra) si carnuri afumate cum ar fi prosciuto crudo sau salam. Majoritatea localurilor au bufet cu autoservire.

Un meniu tipic napoletan incepe cu mozzarella in carrozza (mozzarella intr-o crusta crocanta de pesmet) si contiua cu o portie consistenta de paste: spaghette alla puttanesca, spaghette cu scoici, maccheroni neapolitan ragù sauce (paste cu sos rosu).

Ca fel principal va recomandam impepata di cozze (middi prajite). Nu ezitati sa comandati la restaurantpasta con il nero di seppia, adica paste combinate cu un sos bogat de rosii si sepie, puternic colorate in negru cu cerneala sepiei. Risotto di pesce (orez cremos cu moluste, midii, creveti si peste) este o alta delicatesa cu o textura inconfundabila si cu un gust special. Risotto milanese este o mancare delicioasa facuta din orez, parmezan, ciuperci si vin alb.

Saltimboca este escalopul de vitel, acoperit de straturi de frunze de salvie si prosciuto, apoi stropit cu vin alb. Carciofi alla romana sunt anghinarele fragede, asezonate cu usturoi si menta, calite intr-un amestec de ulei de masline si apa. Mielul de primavara sau abbacchio scottadito este foarte fraged si se gaseste in meniuri in perioada Pastelui, inainte de sacrificarea de primavara.

O alta mancare traditionala este gnocchi alla romana, niste galuste din cartofi si faina, servite cu sos de rosii sau sos de gorgonzola. Turistii carora le plac preparatele excentrice isi pot incerca norocul cu pajata(intestine de vitel de lapte fierte cu laptele matern inca aflat in ele; acestea se taie, se toarna sos de rosii si se pun peste pastele fierbinti) sau coda alla vacinara (coada de vita inabusita in suc de rosii cu telina).

De asemenea, nu omiteti parmigiana di melanzane (vinete cu parmezan la cuptor), pasta e fagioli (paste cu fasole), ravioli capresi (paste umplute cu branza cacciotta si cu sos de rosii), cozze (scoici cu sos picant), polpette (chiftele napoletane).

Maritozzi sunt chifle moi, ovale, facute cu stafide si coji de portocale. Ele se servesc cu cafea si pot fi umplute cu frisca proaspata. Crostata di Ricotta este un fel de cheesecake facut cu fructe confiate: stafide, nuci de pin sau alte arome, cum ar fi ciocolata. Tiramisu este un alt desert legendar, iar cantucci con vin santo (biscuiti cu vin dulce) sunt nelipsiti de pe mesele italienilor.

Alte dulciuri delicioase sunt: torta caprese (tort de ciocolata), il baba (gogosi cu sirop de limoncello si diverse umpluturi), sfogliatelle (foietaj cu crema ricotta), delizie al limone (prajitura cu crema de lamaie) sitorta ricotta e pera (tort cu crema de vanilie si pere).

In privinta restaurantelor, va recomandam: restaurantul Rosati, locatiile din zona Borgo Marinaro si Santa Lucia, cele mai ieftine restaurante se afla in zona Mergellina.

Alte locatii cu mancare excelenta italieneasca sunt: Sophia’s Ristorante Italiano, Sweet Mama’s Island Cuisine, Lindburgers and Bottles, Citrus Seafood, Pelagos Cafe, Baleen Naples si Roy’s.

De review-uri excelente se bucura si restaurantul Daniela, afacerea unei romance care are un meniu bogat in preparate romanesti, unguresti si italienesti.

Obiective turistice

Palazzo Reale este unul dintre simbolurile orasului Napoli. Cu o arhitectura impresionanta, palatul a suferit numeroase modificari de-a lungul anilor. In incinta Palatului Roial puteti admira gradinile atent ingrijite, apartmentele roiale, teatrul, capela Palatine, lucrarile de arta din muzeu si Biblioteca Nazionale.
Palazzo Reale poate fi vizitat in fiecare zi (miercuri este inchis), intre orele 09.00 – 20.00, iar pretul unui bilet este 5.50 euro (adulti), 2.50 euro (tineri intre 18 – 24 ani), 1.50 euro (tinerii sub 18 ani si cei de peste 65 ani).

Monte di Pietà a fost construita la inceputul secolului XVI si a fost o proeminenta institutie caritabila. In prezent, cladirea este cunoscuta datorita gradinii frumoase, interioarelor somptuase si a Capellei della Pieta, decorata cu fresce minunate pictate de Belisario Corenzio.
Capela poate fi vizitata sambata, intre orele 09.00 – 19.00 si duminica, intre orele 09.00 – 14.00.

San Francesco di Paola este un templu religios a carui arhitectura este inspirata de Pantheonul din Roma. Ridicata la inceputul secolului XIX, San Francesco di Paola este o basilica importanta, cu fatada neoclasica impozanta. In interiorul bisericii puteti admira un altar cu detalii din aur si pietre care provin de la Biserica Santi Apostoli.
Biserica poate fi vizitata de luni – sambata, intre orele 08.00 – 13.00, 15.30 – 17.30 si duminica, intre orele 08.00 – 12.00.

Situat in centrul orasului, in Piazza San Gaetano se afla Napoli Sotterranea – Subteranul Napoli, o serie fascinanta de tuneluri, pasaje, scari, toate conducand spre numeroase sali si holuri. Aceste pasaje secrete erau folosite de trupele armate din secolul VI si fac legatura intre Porta Capuana si Palazzo Reale.
In fiecare zi, se organizeaza tururi cu ghid. Plecarile se fac la orele 10.00, 12.00, 14.00 si 16.00. Excursia dureaza 60 minute, iar pretul unui bilet este de 5 euro.

Palazzo Gravina este un splendid palat renascentist, construit in anul 1513 pentru Ferdinando Orsini, Ducele de Gravina. Palatul a fost deseori extins de-a lungul anilor, prin adaugarea unei enorme use in 1772 si a unui etaj in 1839. Desi in 1848 Palatul Gravina a fost grav avariat de un incendiu, a fost restaurat cu succes. In prezent, Palazza Gravina este sediul Scolii de Arhitectura.

Palazzo Serra di Cassano (Serra di Cassano Palace) se afla in Via Monte di Dio, unul din cele mai frumoase cartiere din Napoli. In trecut, palatul a fost casa Printului Aloisio Serra di Cassano si a familiei sale. Interioarele luxuriante sunt extravagante si include numeroase piese de arta si mobile impresionante. In prezent, palatul este sediul Istituto Italiano per gli Studi Filosofici. Palatul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 07.30 – 13.00, 15.00 – 19.00 si sambata: 07.00 – 12.00.

Teatro San Carlo este cel mai faimos teatru din Napoli, a fost ridicat in 1737, iar constructia sa a durat doar 8 luni. Teatrul are o arhitectura frumoase si o acustica minunata. Desi a fost distrus complet de un incendiu in 1816, teatrul a fost refacut complet. Teatrul are 6 nivele, 200 de loje si o scena impresionanta.
Tururile cu ghid au loc doar in weekend, intre orele 14.00 – 15.30.

Gradoni Di Chiaia este una dintre cele mai faimoase strazi din Napoli. Cu un aspect ciudat, strada a fost construita pe un deal si fost nevoie de adaugarea a numeroase trepte pentru ca strada sa poate fi circulata. Pe ambele parti ale strazii Gradoni Di Chiaia se afla frumoase case din secolul XIX. Strada Gradoni duce la biserica San Caterina Si Siena.

Duomo di Napoli este simbolul orasului si principala biserica din Napoli. Constructia Domului a inceput in secolul XII si a fost terminata la inceputul secolului XIV. Domul impresioneaza prin arhitectura romanica si interiorul frumo decorat cu picturile artistilor Luca Giordano si Pietro Perugino. Aici se gasesc moastele Sfantului Ianuarius.
Domul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 09.00 – 12.00 si 16.30 – 18.30.

Alte biserici din Napoli cu o semnificatie aparte sunt: San Gregorio Armeno, Santa Chiara, Chiesa San Domenico Maggiore si Gesu Nuovo.

Castel dell’Ovo este o fortareata impozanta ce domina litoralul orasului Napoli. De-a lungul secolelor, fortareata a fost casa familiilor regale si a jucat un important rol strategic.

Castel Sant’Elmo este o cladire superba, cu 6 etaje care dateaza din anul 1329. Initial, castelul a fost folosit ca inchisoare. Castelul Sant’Elmo beneficiaza de o pozitie strategica, deasupra orasului si este inconjurat de metereze si forturi. De pe terasa castelului, puteti admira cele mai frumoase imagini cu orasul Napoli.
Castelul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 08.30 – 19.30. Pretul unui bilet este de 5 euro (adulti), 2.50 euro (18 – 24 ani), gratuit (cetateni UE si adultii de peste 65 ani).

Museo Archeologico Nazionale (Muzeul National de Arheologie) are un patrimoniu impresionant de peste 300 de piese. O parte dintre ele provin de la Pompeii si Herculaneum, iar unele sunt colectii de relicve egiptene si etrusce.
Muzeul este deschis de miercuri – luni, intre orele 09.00 – 19.30, iar pretul unui bilet este de 6.50 euro pentru adulti.

Alte muzee care au un patrimoniu important si merita vizitate sunt: Museo Nazionale di San Martino(istoria, arta si cultura napoletanilor), Museo Duca di Martina (colectii de figurine din portelan), Castel Nuovo Museo Civico (picturi din secolul XV, colectii din piese de argint si bronz din secolele XV – XIX),Museo Nazionale di Capodimonte (picturi superbe, piese de arta decorativa, picturi celebre: Madonna de Botticelli, Annunciation de Filippino Lippi si operele lui Caravaggio).

Locuitorii oraselor Pompeii, Herculaneum si Stabiae nu au stiut ca Muntele Vezuviu este un vulcan pana la eruptia din 79 d.Hr. Herculaneum a fost ingropat sub noroi, in timp ce Pompeii si Stabiae au disparut sub cenusa neagra. In prezent, solul bogat al muntelui este benefic pentru culturiloe de struguri si masline, devenind una dintre cele mai populate zone din Italia. Ultima eruptie a avut loc in 1944, cand lava a acoperit fisura principala, stopand fumul care iesea din craterele muntelui.

Pompeii a fost un oras infloritor care a fost fondat in secolul VII i.HR si avea o populatie de 20.000 locuitori. In anul 79 d.Hr, muntele Vezuviu a erupt, ingropand orasul Pompeii sub lava si cenusa. Multi locuitori au parasit orasul la eruperea vulcanului, doar 10% pierind in aceasta catastrofa naturala. Pe la 1600, niste ingineri au descoperit orasul din greseala, cand forau in cautarea apei. Excavatiile au inceput abia in 1748, aducand la lumina numeroase cladiri construite in secolul trecut. Pompeii se afla la 20 minute de mers cu masina de Napoli.

Etruscii, grecii si romanii au cucerit, pe rand, Herculaneum, un oras minunat. Din pacate, la fel ca si Pompeii, orasul Herculaneum a fost distrus in timpul eruptiei din 79 d.Hr. Daca in Pompeii cldirile nu au fost distruse, in Herculaneum lava a distrus tot ce i-a iesit in cale. Singurele care au scapat, pastrandu-si forma intacta, au fost obiectele care se aflau in interiorul caselor. Datorita acestui fenomen, astazi pot fi admirate mobile, ornamente, obiecte din lemn, papirus, vizitatorii avand ocazia sa observe cum se traia in urma cu cateva secole. Herculaneum se afla la 10 minute de mers cu masina de Napoli.

Piazza Plebiscito este principala piata a orasului si se afla foarte aproape pe Golful Napoli. Piazza Plebiscito este locul in care se afla Palazzo Reale si biserica San Francesco di Paola.

Acquario este cel mai vechi din Europa si a fost fondar de un naturist german, la sfarsitul secolului XIX. Acquario se afla in parcul de pe Via Caracciolo si este o atractie populara, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Aici veti gasi peste 200 de specii de pesti si plante marine.
Acquario poate fi vizitat in fiecare zi, din mai – septembrie, marti – sambata: 09.00 – 18.00, duminica: 10.00 – 18.00; octombrie – aprilie, marti – sambata: 09.00 – 17.00, duminica: 09.00 – 14.00.

Edenlandia este un parc de distractie din Napoli, cel mai mare din Campania. Localizat langa stadionul San Paolo, Edenlandia este o atractie incitanta pentru copii si adulti. Aici veti gasi numeroase trenulete si jocuri.
Parcul Edenlandia poate fi vizitat din octombrie – martie, luni – vineri: 12.00 – 20.00, weekend: 10.30 – 00.00; aprilie – septembrie, luni – vineri: 15.00 – 22.00, weekend: 11.00 – 00.00.

Festivaluri si sarbatori
Maggio dei Monumenti este un eveniment care are loc in fiecare primavara, inca din 1994. Timp de 3 luni, Napoli devine scena unor show-uri si evenimente culturale. In aceasta perioada, colectii private si monumente care, in mod normal, sunt inchise publicului, devin accesibile tuturor. In fiecare primavara, Maggio dei Monumenti are o alta tema, itinerare speciale si diverse evenimente artistice.

Pe 19 septembrie are loc festivalul San Gennaro, cand se sarbatoreste patronul orasului. Sarbatoarea incepe pe 16 septembrie si se termina pe 19 septembrie, de ziua sfantului. Evenimentul are loc in Napoli de la sfarsitul secolului XIV.

Se stie ca cele mai bune paste se gasesc in Italia. De aceea, nu ar trebui sa ne mire ca in luna octombrie, Napoli celebreaza pastele printr-un spectacol culinar unic: Pasta Show. Evenimentul are loc portul Stazione Marittima, unde sunt expuse cele mai delicioase paste si se tin show-uri si dezbateri.

In decembrie, Napoli imbraca haine de sarbatoare: orasul este decorat cu luminite colorate, iar in cele mai importante puncte din oras este amplasata scena nativitatii.

Shopping

In Napoli, perioada reducerilor este cea mai asteptata. Cu 2 intervale: 1 iulie si dureaza pana la sfarsitul lunii august si inceputul lunii ianuarie – sfarsitul lunii februarie, Napoli este un oras fascinant pentru fanele shopping-ului.

In centrul orasului Napoli exista numeroase variante de shopping de unde puteti achizitiona: mestesuguri lucrate manual, antichitati, suveniruri si produse tipice din bucataria napoletana. Pe strazile inguste ale orasului veti descoperi vase superbe de ceramica, in nuante uimitoare si figurine lucrate manual cu diverse teme. Cele mai populare figurine sunt cele legate de nasterea lui Iisus si se gasesc pe Via San Gregorio Armeno.

Una dintre cele mai populare strazi de shopping este Via Toledo. Aici veti gasi buticurile unor designeri renumiti, magazine cu antichitati, restaurante sau cofetarii de lux (Gay Odin – cel mai renumit magazin cu ciocolata).

Toate brandurile renumite din Italia pot fi gasite in elegantul cartierRiviera di Chiaia care include Via Poerio, Piazza dei Martiri, Via Calabritto, Via dei Mille si Via Filangeri. Marinella este un magazine renumit pentru moda masculina.

Viata de noapte

Napoli are o viata de noapte incitanta. Desi are cateva cluburi, Napoli este un oras plin de viata, chiar si dupa lasarea serii. Centrul orasului este locul preferat al tinerilor si al turistilor. Terasele, barurile si restaurantele sunt pline in fiecare seara.

Multe baruri se afla in zonele Piazza dei Martiri, Piazza Amedeosi Piazza San Pasquale. Alte piete in care gasiti cluburi unde puteti dansa pana dimineata sunt: San Pasquale di Chiaia, Lungomare Mergellina si Piazza Sannazzaro. 

Piazza Gesù Nuovo si Piazza Duomo sunt pline de studenti care isi petrec serile aici, in compania prietenilor apropiati si a unor beri reci.

Locurile in care distractia este garantata sunt: S’Moove, Rising South (muzica live), Antica Birreria, Arenile, Depot, Free Lovers (club gay), Lido Turistico, Nabilah, Mouse Club si Velvet Zone.

Barurile populare din Napoli sunt: Enoteca Belledonne, Vico Belledonne 18, Joyce Irish Pub, BarRito, Les Belles Chose,Goodfellas (bar sportiv), L’Oca Nera, Vintage, Gambrinus.

Transport intern

Aeroportul International Capodichino se afla la 7 km de centrul orasului Napoli. Din pacate, de la aeroport nu exista tren rapid spre oras. Pentru a pleca de la aeroport, puteti opta pentru autobuzele Alibus. Pretul unei calatorii este de 3 euro, iar singurele statii sunt: Stazione Centrale si Piazza Municipio. O alternativa mai ieftina este 3S, un autobuz care are acelasi traseu ca si Alibus, doar ca are mai multe statii.

Principala gara din Napoli este Piazza Garibaldi, care face legatura cu metroul orasului. De aici puteti lua trenuri spre cele mai importante orase ale Italiei.

Piazza Garibaldi este locul central de unde pleaca majoritatea autobuzelor spre cele mai importante atractii turistice si zonele marginase ale Napoli.

Autobuzele sunt o optiune ideala pentru a explora orasul. Desi uneori sunt aglomerate, calatoriile sunt ieftine.

Tramvaiele sau funicularele au ca traseu Piazza Garibaldi – dealul Vomero.

In Napoli exista doar 4 linii de metrou care circula in tot orasul Napoli: Metropolitana Collinare (Piazza Dante – Vomero si Capodimonte), Metropolitana FS (Piazza Garibaldi – Pozzuoli), Circumflegrea/Cumana (Montesanto – Torregaveta), Circumvesuviana (Piazza Garibaldi – Pompeii – Sorrento).

Biletele se pot cumpara de la chioscurile de bilete sau de la magazinele din apropierea statiilor. Biletele sunt vandute de Unico Napoli si pot fi folosite pe orice mijloc de transport. Pretul biletelor este: 1 euro (calatorie de 90 minute), 3 euro (24 ore), 2.50 (24 ore – weekend).

Din fata Castelului Nuovo pleaca barci si feriboturi spre insulele Capri, Sorrento, Ischia, Procida si Forio.

Taxiurile sunt raspandite prin tot orasul si pot fi oprite in strada sau chemate la comanda. Masinile sunt colorate in alb, iar principalele companii de taxi sunt: Napoli (081 556 44 44), Consortaxi (081 20 20 20), Cotana (081 570 70 70), Free (081 551 51 51), Partenope (081 556 02 02).

Sfaturi utile

Centrul istoric al orasului Napoli a fost inclus in patrimoniul UNESCO in 1995.

Napoli se afla la 227 km de Roma.

Insulele Capri, Ischia si Sorrento se afla la mica distanta de orasul Napoli si sunt destinatiile preferate ale cuplurilor aflate in luna de miere.

Napoli este orasul cu cele mai multe biserici din lume: 448.

Daca nu vreti sa fiti pacaliti, evitati taximetristii care va abordeaza in aeroport. In cazul in care doriti sa plecati cu taxiul de la aeroport, verificat inainte tariful inscris pe usa masinii si tariful aproximativ pana la destinatie.

Multe restaurante au taxa de meniu si taxa de servire incluse in nota finala de plata.

In Napoli exista multi hoti, asa ca aveti grija la buzunare.

Daca vreti mergeti la plaja, evitati plajele publice. Sunt urate si frecventate de persoane dubioase. Recomadarile noastre sunt: Bagno Elena si Bagno Ideal. Cei care ajung aici, sunt nevoiti sa opteze pentru sezlong, al carui pret variaza intre 7 – 10 euro.

Turistii care vor sa viziteze insula Capri, atunci ar trebui sa se indrepte spre portul Molo Beverello. Datorita numarului mare de ambarcatiuni, ofertele sunt pentru toate buzunarele.

Multe parfumerii din Napoli vand testere pe sub mana.

Evitati Stazione Centrale noaptea. Este o zona periculoasa, plina de cersetori si hoti de buzunare.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*