Cum ajungi
Sibiu este unul dintre cele mai importante orase din Transilvania. In 2007, impreuna cu Luxemburg, Sibiu a beneficiat de deosebita onoare de a fi numit Capitala Culturala Europeana, titlu ce a atras numerosi turisti straini si romani. Acensiunea infloritoare de care s-a bucurat orasul in ultimii ani se datoreaza, in mare parte, centrului istoric medieval, constructiilor bine intretinute si atractiilor turistice pline de istorie. Multe din zidurile si sistemele de fortificatii sunt mentinute intr-o stare foarte buna. Centrul istoric este in proces de a deveni Patrimoniu UNESCO.
Zonele din preajma orasului, pline de dealuri inverzite si paduri stufoase au contribuit la renumele orasului Sibiu. In apropiere de Sibiu se afla Muntii Fagarasului, una dintre cele mai frumoase si importante destinatii pentru drumetii si statiunea Paltinis, unde se practica numeroase sporturi de iarna.
Cu masina
La Sibiu puteti ajunge cu masina personala, trenul sau avionul. Daca optati pentru masina, aveti de parcurs aproximativ 282 km (Bucuresti-Sibiu), distanta ce poate fi parcursa in 4 ore, cu popasuri pentru cafea. Cel mai bun traseu pentru a ajunge la Sibiu este Pitesti-Valcea-Sibiu, iar pentru turistii care vor sa faca un popas pe Valea Prahovei este Ploiesti-Brasov-Sibiu.
Cu trenul
Orasul Sibiu are 4 gari, fiind astfel cel mai important nod de cale ferata din Transilvania. In Sibiu ajung trenuri din cele mai importante orase ale tarii: Bucuresti, Constanta, Brasov, Sighisoara, Craiova, Arad, Agnita, Alba Iulia, Timisoara, Ramnicu Valcea etc.
Cu avionul
Sibiu are un singur aeroport de unde se efectueaza atat curse interne, cat si internationale. Zlinic, din aeroportul din Sibiu pleaca curse spre Munchen si Viena, iar saptamanal spre Londra, Koln, Madrid sau Stuttgart.
Din Bucuresti exista 4 companii aeriene care opereaza curse spre Sibiu: Tarom, Carpatair, Austrian Airlines si Lufthansa.
Cand sa vizitezi
Sibiu este un oras superb care poate fi vizitat in orice anotimp. Primavara si toamna sunt perioadele perfecte pentru turistii romantici, care adora sa se plimbe pe jos si sa descopere istoria orasului. Vara este ideala pentru cei care fug de arsita orasului, deoarece la Sibiu temperatura nu depaseste 30 grade Celsius in august. Iarna, la Sibiu, peisajul este de vis: casele acoperite cu zapada contrasteaza minunat cu instalatiile colorate, cu acoperisurile caramizii si cu atmosfera de Craciun. Targurile organizate in Piata Mare in luna decembrie ofera orasului o atmosfera feerica.
Unde sa te cazezi
Daca hotelurile de lux nu sunt pe placul dumneavoastra, exista si multe pensiuni sau hoteluri mai mici, decorate in stil medieval. Unul dintre acestea este Casa Luxemburg 3*, un fermecator hotel situat in centrul orasului. Cele 11 camere sunt superb decorate si dispun de toate facilitatile moderne. Toate camerele au vedere spre Podul Minciunilor, una dintre cele mai importante atractii turistice din Sibiu. O noapte de cazare costa 35 euro si ajunge pana la 80 euro pentru apartamentele de lux.
Situat in centrul orasului, hotelul Ibis Centru Sibiu Hermannstadt poate fi o alegere perfecta pentru turisti. Camerele sunt incapatoare, paturile confortabile, iar staff-ul prietenos va face tot ce ii sta in putinta pentru a va oferi un sejur perfect. Hotelul are 195 camere, iar o noapte de cazare costa 39 euro.
Exista multi turisti care prefera sa se cazeze la pensiuni, unde atmosfera este mai intima, iar gazdele sunt foarte primitoare. Pensiunea Casa Frieda 3* este alegerea ideala a oricarui turist care poposeste in Sibiu. Amplasamentul ei perfect, pe bulevardul Nicolae Balcescu, locul de promenada al sibienilor, in inima Cetatii Medievale. Pensiunea Casa Frieda dispune de 7 camere duble, iar pretul unei camere este de 150 RON.
Pensiunea Palazzo 4* este o locatie eleganta, care se bucura de o pozitie centrala, dar totusi linistita. Gazdele ospitaliere, ambientul luxos si camerele spatioase cu mobilier nou contribuie din plin la atmosfera perfecta pentru vacanta si relaxare. Pensiunea are 12 camere duble, iar pretul unei nopti de cazare este de 210 ron.
*Preturile sunt valabile la data postarii. Va rog sa verificati personal valabilitatea acestora.
Unde sa mananci
Prezenta in zona a populatiei germane si maghiare si-a pus amprenta si pe bucataria traditionala. Spre deosebire de alte zona din Romania, in Transilvania mancarurile sunt bogate in sosuri, condimente picante ca boia sau paprika,tarhon,iar carnea de porc sau vitel este folosita foarte des. Tochiturile si gulasul sunt mancaruri ce nu lipsesc de pe mesele imbelsugate.
Tuica este una dintre bauturile preferate in aceasta zona, iar berea si vinul adauga savoare preparatelor deosebit de gustoase.
Traditia straveche a Marginimii Sibiului, reprezentata in principal de Poiana Sibiului, o gasesti acum in Burgul Sibiului la Crama Ileana unde traditia este la ea acasa. Aici poti savura delicioasele mancaruri traditionale taranesti si pastorale incepand de la traditionala mamaliga cu branza si smantana si pana la cele mai sofisticate preparate. Tuica, vinul de casa sau cele mai fine bauturi fac deliciul unei mese savuroase, intregite de atmosfera muzicii populare. Situat in centrul orasului, localul dispune de peste 90 de locuri dispuse la mese in salon sau in separeuri, instalatie de aer conditionat precum si o servire ireprosabila. Portul popular din Marginime nu lipseste nici el din decorul Cramei Ileana. Operele de arta ale cioplitorilor in lemn incanta privirea mesenilor. Pana si servirea mesei se face in ulcele din lut pentru a intari atmosfera rustica.
Langa Turnul Scarilor se afla o cladire veche care adaposteste la parter restaurantul Butoiul de Aur. Constructie din a doua jumatate a secolului XIV, renovata si modernizata in 2001 – 2003, Butoiul de Aur valorifica arhitectura medievala autentica a unui vechi turn de aparare, situat intre a doua si a treia centura de fortificatie a orasului Sibiu. Restaurantul continua traditia celei mai vechi zone de comert cu vinuri.
La restaurantul Casa Medievala va asteapta o ambianta deosebita, unde puteti petrece momente deosebite. Restaurantul va ofera un meniu de calitate, cu bucatarie atat traditionala, cat si internationala. Restaurantul Casa Medievala se lauda cu specialitatile casei: muschi de Vita GRAND BAVARESE, sos branza mucegaita, medalion de poc medieval, sos vanatoresc, sos alb ciuperci.
Restaurantul Sibiul Vechi este amplasat in plin centru comercial si istoric al Sibiului, pe strada A. Papiu Ilarian nr. 3, in imediata apropiere a Palatului Telefoanelor de pe Bulevardul central, Nicolae Balcescu. Aici veti gusta mancaruri traditionale si specialitati care sunt secretul bucatarilor nostri. Rachiul, care este tinut in butoaie de dud si vinul de regiune implinesc gustul unei mese servite ca intr-o casa taraneasca. Chiar daca cele 60 de locuri sunt ocupate, doi lautari impletesc incet amintiri si acorduri de muzica populara romaneasca pentru fiecare oaspete.
Obiective turistice
Cel mai important obiectiv turistic din Sibiu este Muzeul National Brukenthal. Deschis la 25 februarie 1817, muzeul se bucura de una dintre cele mai valoroase colectii, majoritatea fiind monumente istorice. Muzeul are in componenta sa: Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istoria Farmaciei, Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare.
Vara, muzeul este deschis de marti – duminica (10.00 – 18.00), iar luni si prima zi de marti a lunii este inchis. Iarna, muzeul este inchis in fiecare luni si marti, iar de miercuri pana duminica este deschis intre orele 10.00 – 18.00.
Tarifele pentru adulti pentru vizitarea Muzeului National Brukenthal sunt: Palatul Brukenthal: 12 lei, Galeria de Artă Românească: 8 lei, Muzeul de Istorie Casa Altemberger: 12 lei, Muzeul de Istorie Naturală: 8 lei, Muzeul de Istorie a Farmaciei: 6 lei, Muzeul de Vânătoare „August von Spiess”: 6 lei, Galeria de Artă Contemporană: 5 lei.
Elevii si studentii beneficiaza de reduceri, preturile fiind urmatoarele: Palatul Brukenthal standard: 3 lei, Palatul Brukenthal extra: 1,25 lei, Galeria de Artă Românească: 2 lei , Muzeul de Istorie standard: 3 lei, Muzeul de Istorie extra: 1,25 lei, Muzeul de Istorie Naturală: 2 lei, Muzeul de Istorie a Farmaciei: 1,5 lei, Muzeul de Vânătoare „August von Spiess”: 1,5 lei, Galeria de Artă Contemporană: 1,25 lei.
Militarii platesc pentru toate locatiile 3 lei, iar pensionarii beneficiaza de urmatoarele tarife: Palatul Brukenthal: 6 lei, Palatul Brukenthal extra: 2,50 lei, Galeria de Artă Românească: 4 lei, Muzeul de Istorie Casa Altemberger: 6 lei, Muzeul de Istorie Casa Altemberger extra: 2,50 lei, Muzeul de Istorie Naturală: 4 lei, Muzeul de Istorie a Farmaciei: 3 lei, Muzeul de Vânătoare August von Spiess: 3 lei, Galeria de Artă Contemporană: 2,5 lei.
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA se afla situat in Padurea Dumbrava la 4 km de oras, pe Calea Rasinari. Aici se gasesc gospodarii formate din case de locuit aduse din diferite zone ale tarii, interioare de locuit pastrate in forma original si toate anexele gospodaresti, ateliere mestesugaresti, constructii cu caracter religios (biserici, troite), comercial (hanuri, carciuma), ludic (pavilion de joc, popicarie, scranciob), instalatii de industrii taranesti, mijloace de transport traditionale, etc.
Muzeul este deschis in fiecare zi, iar tarifele ce trebuie achitate sunt: pentru Muzeul in Aer Liber adultii vor achita 15 lei, pensionarii 7.5 lei, iar elevii si studentii 3.5 lei. La muzeul Franz Binder adultii platesc 5 lei, iar elevii si studentii 1 leu. Biletele cumparate pentru vizitarea muzeului Emil Sigerus sunt valabile si pentru Casa Artelor. Astfel, adultii platesc 5 lei, iar elevii si studentii 1 leu. Pentru vizitarea Muzeului Civilizatiei Transilvane, adultii platesc 2 lei, iar elevii si studentii 1 leu.
Turistii care doresc sa isi petreaca noaptea in Muzeul Astra, se pot caza la pensiunea Diana unde o camera costa 40 lei.
Turnul Sfatului este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale orasului Sibiu. Are acest nume deoarece apara poarta de intrare in cea de a doua incinta, situata in imediata apropiere a cladirii ce adapostea primaria Sibiului, mentionata in documente la 1324 (Piata Mica nr. 31, azi refacuta). Vizitarea Turnului Sfatului se face in fiecare zi, intre orele 08.00 – 20.00, iar pretul unui bilet este de 2 lei.
Alte turnuri ce impresioneaza prin arhitectura si istorie sunt: Turnul Scarilor, Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor, Turnul Dulgherilor, Turnul de poarta, Turnul Gros, Turnul Pielarilor si Turnul Pulberariei.
Una dintre cele mai frumoase cladiri din Sibiu este Biserica Evanghelica, ridicata in secolul XIV, in locul unei biserici ce data din secolul XII. Biserica reuseste sa impresioneze prin turnul pe 7 nivele cu 4 turnulete pe colturi.
Biserica poate fi vizitata in fiecare zi, intre orele 10.00 – 18.00 (vara) si 10.00 – 16.00 (restul anului). Pretul unui tichet este 1 leu. Turnul Bisericii poate fi vizitat de luni pana vineri, intre orele 12.00 – 15.00 (grupuri organizate de minim 5 persoane), iar sambata si duminica intre orele 10.00 – 17.00. Pretul unui bilet pentru adulti costa 3 lei, iar pentru copii 2 lei.
Alte lacasuri ce nu trebuie ratate sunt: Catedrala Mitropolitana Sf. Treime, Sinagogasi Biserica dintre Brazi. Bisericile pot fi vizitate in fiecare zi, iar intrarea este gratuita.
Podul Minciunilor este primul pod de fonta din Romania si a fost construit dupa demolarea caselor ce se intindeau pana aproape de Turnul Sfatului. De langa Podul Minciunilor, coboară spre Orasul de jos, Scara Cetătenilor.
Muzeul de locomotive cu aburi a fost inaugurat in 1994 si prezintã 35 de locomotive cu aburi, 2 macarale cu aburi si 2 pluguri cu aburi fabricate intre anii 1885 – 1958 la uzinele din Romania, Germania, Suedia, SUA si Austria. 7 dintre locomotivele expuse la muzeu sunt functionale si folosite in diverse ocazii.
In 1929, la Sibiu, s-a deschis prima Gradina Zoologica din Romania. In prezent Gradina Zoologica are o suprafata de 15 ha adaposteste 177 de animale si pasari din 47 de specii: maimute, ursi, lupi albi, lupi carpatini, vulpi, tigri, lei, jaguar, pume, mistreti, lame, cerbi carpatini, cerbi lopatari, caprioare, bivoli albi, ponei, piton reticulat, crocodil (lung de 2 m este cel mai mare din Romania), fazani, papagali, pauni, porumbei.
Gradina Zoologica poate fi vizitata in fiecare zi, intre orele 09.00 – 17.00. Pretul unui bilet pentru adulti este de 3 lei, iar pentru copii, elevi si studenti 2 lei.
Parcul de Sub Arini este unul dintre cele mai frumoase parcuri din Romania, beneficiind de un teren de 22 hectare pe care cresc e 68 specii lemnoase, dintre care 30 exotice şi 38 autohtone. Unele sunt originale din Japonia, China, Himalaia, Asia Mica, America de Nord, America Centrala, Algeria sau din zona Alpilor.
*Preturile sunt valabile la data postarii. Va rog sa verificati ulterior valabilitatea acestora.
Shopping
Desi orasul Sibiu s-a bucurat de o dezvoltare intensa in ultimii ani, piata comerciala din Sibiu nu s-a bucurat de aceeasi ascensiune. Cele mai multe magazine se afla in centrul orasului, pe strada Nicolae Balcescu, insa brandurile nu sunt dintre cele mai renumite: Terranova, United Colors of Benetton, Adidas, Kenvelo, Leonardo. Tot aici veti gasi cateva magazine cu accesorii, librarii si magazine de suveniruri.
Tot in Sibiu exista si cateva centre comerciale ce ofera o gama mai larga de accesorii vestimentare, cosmetice, bijuterii, pantofi sau genti.
Shopping City Sibiu este primul parc de retail din Romania, din afara Bucurestiului. Localizat pe drumul national, la iesirea spre Bucuresti, Parcul Comercial Shopping City Sibiu constituie baza pietei de retail din Sibiu. In prezent, parcul comercial include Real (hypermarket), Media Galaxy (electronice), Baumax (DIY), Mobilia (mobila) si Promenada Mall (10.500 mp galerie comerciala). La acestea se adauga 4.000 mp care includ Hervis Sport, Takko Fashion, Deichmann si New Yorker.
La 3 km de Sibiu se afla Promenada Mall Sibiu, un centru comercial cu peste 50 magazine ca: Adidas, Stefanel, BB Collection, Benvenuti, House of Art etc. Dupa o repriza de shopping va puteti relaxa la o cafenea sau la un restaurant fast-food.
In fiecare an, in luna decembrie, in Piata Mare se organizeaza Targul de Craciun unde mestesugarii din intreaga tara ne ademenesc cu produsele lor: carnati de casa, branzeturi si mezeluri, miere, turta dulce, dar si cu articole vestimentare traditionale si moderne.
Viata de noapte
Club Zebrano este cel mai avangardist club din Sibiu, cu un design contemporan inedit, vibrat in lumini halucinante ce incita si incanta audienta extaziata de un sound pur. Peste acestea, la propriu, un pub in spirit Brit, cu o poveste lunga si o aroma apetisanta de cafea si alte licori, te imbie la o boema cu clasa intr-un cadru cald si intim aproape familial. Liquid este un alt club important in viata de noapte de Sibiu. De-a lungul timpului, clubul a avut invitati numerosi Dj celebri.
Cu o istorie de peste 40 de ani, Union este singurul club 100% retro din Sibiu, care iti ofera garantat distractie si seri de neuitat. Asa ca fii original si “dezbraca-te de fite” pentru ca Union Club te asteapta de marti seara pana luni dimineata cu cea mai buna muzica, muzica tuturor timpurilor, muzica tuturor varstelor si cu cele mai bune oferte.
Pe scena vietii de noapte din Sibiu a aparut o noua atractie, Kapital Club. Decorul deosebit, muzica incendiara si preturile mici creeaza o atmosfera de vis.
Transport intern
Sibiu este un oras mic, in comparatie cu Bucuresti, de aceea mijloacele de transport nu sunt la fel de numeroase. Autobuzul este cel mai raspandit mod de a calatori, iar cele 20 de linii disponibile traverseaza tot orasul, ajungand pana la periferia acestuia. Transportul public este asigurat si de 2 linii de troleibuz care au ca ruta zonele centrale ale Sibiului.
In Sibiu exista o singura linie de tramvai care face legatura intre centrul orasului si localitatile aflate in vecinatate.
Un bilet de calatorie costa 1,5 lei si se poate cumpara de la automatele de bilete, chioscurile de vanzare bilete sau de la Agentiile Tursib. Recent instalate in statiile mari (Gara, Cimitir si Muzeul de Istorie Naturala), automatele reprezinta o modalitate rapida si eficienta de procurare a biletelor de transport. Automatele permit cumpararea de la 1 la 4 bilete si accepta monede de 10 sau 50 bani sau bacnote de 1 sau 5 lei.
Taxiul este o alta modalitate rapida de transport. Cel mai recomandat este sa folositi serviciile unei companii respectabile pentru a nu fi pacalit. Cele mai cunoscute companii de taxi din Sibiu sunt: Comis, Corso, Euro, Galaxy, Inter, Negoiu, Pronto si Pro Taxi.