Cum ajungi?
Supranumita si insula de smarald, insula Thassos se afla in partea de nord a Marii Egee, fiind inconjurata de peste 90 de km de litoral.
Daca la exterior, insula Thassos este incojurata de ape de un albastru cobalt, in interior este dominata de paduri dese, care ofera turistilor un peisaj ireal de frumos.
In Thassos veti descoperi cu placere toate atractiile insulei, fie ca este vorba de plajele amenajate sau salbatice, ruinele care dau un farmec si mister aparte locului, oamenii foarte primitori si prietenosi, tavernele din care rasuna la tot pasul muzica greceasca sau strazile pline cu suveniruri. Indiferent de ceea ce cautati: relaxare, distractie, traditie, sport, plimbare, veti avea o multime de locuri de vizitat.
Cele mai populare statiuni sunt: Limenas, Thassos (capitala insulei), Skala Rachoni, Prinos, Skala Prinos, Kazaviti, Skala Sotira, Limenaria, Potos, Theologos, Astris, Alyki.
Cum ajungi
Pentru a ajunge pe insula Thassos, puteti lua feribotul, avionul sau autocarul. Daca alegeti sa plecati in vacanta cu masina personala, veti avea nevoie de 4 plinuri dus-intors.
Cu masina
Multi turisti romani prefera sa plece in vacanta in Thassos cu masina personala. Distanta Bucuresti – Thassos este de 700 km, iar durata calatoriei depaseste cu putin 10 ore.
Cu autocarul
Daca nu vreti sa conduceti sau nu aveti masina, autocarul este o varianta ieftina. Calatoria dureaza cel mult 11 ore, iar plecarea se face in jurul orei 21.00 pentru ca dimineata sa va treziti pe litoralul grecesc din Thassos.
Cand sa vizitezi?
Insula Thassos are o clima mediteraneana, cu ierni blande si veri calduroase. In timpul verii, temperatura depaseste adeseori 35 grade Celsius, crema cu factor mare de protectie fiind nelipsita din geanta de voiaj. Sezonul estival incepe in aprilie si dureaza pana spre sfarsitul lunii septembrie, cand apa este inca buna pentru a inota. Cei mai multi turisti sosec in Insula Thassos intre lunile iunie – august, cand temperaturile depasesc 30 grade. In timpul verii, exista sanse slabe sa ploua sau ca norii sa se adune pe cerul albastru.
Toamna este o alta perioada potrivita pentru a vizita insula Thassos. Temperaturile ajung pe la 25 – 28 grade, turistii se raresc, iar preturile scad simtitor.
In lunile racoroase (ianuarie, februarie, martie) temperaturile nu depasesc 15 grade Celsius, aceasta perioada fiind perfecta pentru turistii care vor sa exploreze muntii din Grecia.
Unde sa te cazezi?
Hotelul Pegasus 3* se afla in Limenas, cea mai populata statiune din Thassos, la 600 m de plaja. Camerele sunt dotate cu baie proprie cu dus, televizor, telefon, frigider, aer conditionat (inclus in pret). Hotelul mai dispune de piscina (sezlonguri incluse in pret), bar la piscina, restaurant, sala gimnastica, sala pentru tenis de masa, jacuzzi (extra), sauna (extra).
Hotelul Enavlion 3* se afla pe un deal, de unde se poata admira statiunea Golden Beach. Hotelul are 27 camere frumos decorate, cu vedere spre mare, terasa, restaurant, bar, lounge si Wi-Fi gratuit.
Studio Nefeli este localizat in Skala Potamia, chiar langa plaja.
Magazine, restaurante, taverne si cafenele… toate va sunt la indemana atunci cand sunteti cazati la Studio Nefeli, asa ca nu trebuie sa va faceti griji ca nu veti gasi ceva pe gustul dvs. atunci cand veti iesi seara la plimbare.
Unde sa mananci?
In Thassos exista numeroase restaurante ce ofera turistilor si localnicilor diverse preparate: de la souvlaki (fast food), la taverne unde se serveste doar peste si fructe de mare, psistarie (restaurante cu preparate la gratar), restaurante cu mancare traditionale pana la pizzerii. De obicei, terasele cu vedere spre mare au preturi foarte mari, asa ca nu ar strica sa verificati meniul afisat la intrarea in restaurant.
Odata asezati la masa, puteti sa va delectati cu preparatele grecesti. Incepeti cu delicioasele aperitive: salata horiatiki (rosii, castraveti, masline si branza feta), tarama (icre de peste),melitzanosalata (salata de vinete), sadziki (sos facut din iaurt, castraveti si usturoi), saganaki(branza prajita), capari (salata de capere),spanakopita (placinta cu spanac), tiropita(placinta cu branza), kreatopita (placinta cu carne).
Grecia este cunoscuta pentru minunata sa branza. Aici veti gasi numeroase sortimente, insa cea mai populara ramane branza feta. Nu ezitati sa gustati si mizithra, kasseri, kefalotyri (branza sarata folosita la paste) si graviera.
Foarte popular este gyro, saorma greceasca. Foarte gustos, gyro se diferentiaza de saorma prin ingredientele care se gasesc doar in Grecia. Sovlaki (frigarui grecesti) este un alt preparat care se gaseste in toate statiunile din Thassos.
Pestele si fructele de mare ocupa un loc privilegiat in bucataria greceasca.
Alte preparate traditionale ce merita incercate sunt: patsa (ciorba din intestine de porc sau vita), stifado (tocanita din carne de iepure sau vita, cu ceapa si sos de rosii),dolmades (sarmale), mousaka (musaca), pastitsio (un fel de lasagna), fricasse(tocanita de miel cu spanac, oua si lamaie) etc.
Grecii sunt mari amatori de dulciuri, de aici si marea varietate de produse: baklava, cataif, yaourti me meli (iaurt cu miere), milopita (placinta cu mere), karydopitas(bomboane cu nuci si migdale), inghetata cu diverse arome.
Ouzo este bautura traditionala greceasca si merge cel mai bine cu fructele de mare, in compania familiei sau a prietenilor apropiati. Ouzo este un lichior de culoare alba, cu aroma de migdale. Metaxa este o alta bautura la fel de populara ca si ouzo, supranumita “elixirul vietii”, “nectarul zeilor” sau “taria binecuvantata”. Grecii au cateva sortimente de bere foarte bune, iar vinul grecesc este recunoscut la nivel mondial pentru aroma sa deosebita.
Va recomandam sa serviti masa intr-unul dintre cele mai renumite restaurante din Thassos: Thassian-Doukas (Limenas, meniu international), Taverna Mouses (Thassos, meniu grecesc), Mesogeios (Limenas, meniu grecesc), Kostas (Skala Rachoni, taverna cu meniu grecesc si international), La Barca (Limenas, meniu grecesc), Lambiris(Theologos, taverna traditionala), Pygi Taverna (Limenas, preturi mici, mancare greceasca), Ambrosia (Limenas, meniu grecesc), Green Sea (Skala Potamia, peste si fructe de mare) si Simi (Limenas, meniu grecesc).
Obiective turistice
Thassos are unele dintre cele mai frumoase plaje din Grecia. Nisipul fin si apa turcuaz aduc faima insulei, atragand mii de turisti din toate colturile lumii.
In partea de nord a Limenaria se afla plaja Tripiti, unde punctul de atractie este pestera, cu deschidere la mare. Plajele din Pefkari se impart in doua: plaja cu nisip fin si plaja cu pietre.Plaja Alexandra are nisip fin si apartine hotelului Alexandra Beach din Potos, dar este accesibila tuturor turistilor.
Plaja San Antonio se afla in partea de sud a statiunii Potos, la capatul a 2 km de nisip fin.Plaja Psili Ammos se afla intre Potos si Astris si veti gasi aici un bar si un restaurant. Vara,plaja Psili Ammos este foarte aglomerata.
O plaja populara printre turistii care merg cu cortul este Livadi. Aliki are 2 plaje diferite: una cu nisip auriu in partea de sud a golfului si una cu pietris in nordul golfului.
Plaja Paradise este una dintre cele mai frumoase plaje din Thassos, unde nisipul este extrem de fin. Plaja Paradise se afla intre Aliki si Kinira, apa este de mica adancime pentru o lunga portiune, iar in partea de est sunt valuri fantastice. In apropiere se afla o taverna si un teren de volei. Plaja Paradise este populara printre nudisti.
Scala Potamia are o plaja cu nisip fin, iar zona este frecventata de familii si copii. Plaja din Makryammos apartine de complexul Bungalow Makryammos, dar permite accesul tuturor turistilor. In spatele centrului vechi din Limenas se afla o plaja mica si curata.
Muzeul de Arheologie se afla in orasul Thassos si prezinta frumoasa istorie a Greciei. In incinta muzeului puteti admira sculpturi, vase de olarit, multe dintre ele fiind din secolul VII I.Hr.
Muzeul este deschis in fiecare zi, luni (intre orele 13.00 – 200) si marti – duminica (08.00 – 20.00).
Alte cladiri din Thassos care au o istorie impresionanta sunt: zidul care inconjoara orasul antic din Limenas, Agora (fost centrul politic si religios), Sanctuarul lui Poseidon, Acropole, Teatrul Antic si Templul lui Dionis.
Agora se afla in partea de nord a orasului Thassos si desi nu poate fi vizitata de turisti, situl arheologic mai are cateva relicve ce amintesc de gloria demult apusa. Ruinele Agorei au fost descoperite intre anii 1948 – 1955. Ridicata intre secolele IV – II I.Hr, aici pot fi admirate ruinele sanctuarului lui Zeus, Theagenes, Artemis. Tot in incinta agorei se afla sanctuarul lui Poseidon si templul lui Dionisos.
Teatrul Antic se afla in Thassos si a fost construit in interiorul unui deal, oferind o priveliste minunata asupra Marii Egee. Construit din marmura, intre secolele V – III I.Hr, amfiteatrul avea capacitate de cel mult 3.000 de persoane. Daca la inceput teatrul a fost folosit pentru scenete de teatru si concerte, in timpul dominatiei romane, amfiteatrul a fost transformat pentru luptele cu gladiatori. Aflat la scurta distanta de port, Teatrul Antic gazduieste acum concerte si scenete inspirate din istoria grecilor.
De la teatrul antic incepe un drum nepavat, ce se continua de-a lungul ruinelor unor ziduri, care duc la Acropole, un fel de platou stancos aflat la 137 m deasupra marii. Pe vremuri, terasa era inconjurata de un castel medieval. Drumul duce la sanctuarul Atenei, de unde privelistea asupra orasului si a marii este superba. Ultima parte a Acropolei este dedicata sanctuarului lui Pan.
Festivaluri si sarbatori
Cel mai impresionant eveniment al verii este Festivalul de Arta Dramatica si se desfasoara in Teatrul Antic.
Multe dintre sarbatorile din Thassos au influente folk, printre acestea numarandu-se Decretul Nuntii, Fecioara Panayia.
In noaptea de Paste are loc arderea lui Iuda, iar in a treia zi dupa Paste are loc Targul lui Sf. Gheorghe, unde oamenii fac dansul ploii, pentru ca luna aprilie sa fie bogata in precipitatii.
Shopping
Cum ar fi o vacanta fara o repriza de shopping? De neinchipuit. Din acest motiv, Thassos are o oferta bogata in magazine de toate felurile: de la cele traditionale pana la cele ale unor branduri cunoscute. Din Insula Thassos puteti cumpara minunate obiecte de decor lucrate manual, din ceramica sau lut, picturi cu apa turcuaz, ulei de masline si miere.
Un numar mare din bijuteriile din aur si argint au teme religioase sau reprezentari clasice si au preturi acceptabile. Va recomandam sa treceti pragul magazinului Meandros din statiunile Potos sau Limenaria.
Cele mai multe magazine se afla in centrul capitalei Thassos, Limenas, unde va asteapta magazine cu toate minunatiile.
Viata de noapte
Unul dintre atuu-rile insulei Thassos este diversitatea distractiilor si a vietii de noapte. In Thassos veti avea sansa de a va relaxa pe o terasa de pe malul marii, sa priviti apusul soarelui sorbind dintr-un cocktail sau puteti dansa toate noaptea.
Majoritatea barurilor, cafenelelor si a restaurantelor se afla in Limenas, capitala insulei. Din fericire si resorturile de lux au propriile cluburi si show-uri cu muzica live. In Limenas sunt numeroase taverne langa port, cele mai populare fiind tavernele Tarsanas si Syrtaki.
Tot in Limenas va puteti petrece seara intr-un bar cu muzica live, multe dintre ele oferind show-uri cu muzica greceasca, bouzouki: Taverna Orizontes.
Cafe Island se afla langa portul vechi si este un loc perfect pentru cocktail-uri si dansuri incendiare. De asemenea, si barul Full Moon se bucura de popularitate.
Alte cluburi in care distractia este garantata sunt: Nile Bar (Limenaria), Bala Club(Limenas), Just in Time Club (Golden Beach).
Transport intern
Thassos are peste 100 km de drumuri in conditie perfecta pentru a explora insula.
Autobuzele pleaca din centrul Limenas si circula spre statiunile din apropiere: Panagia, Skala Potamia, Skala Prinou, Limenaria, Potos, Theologos, Alyki si Kinyra.
Taxiurile pot fi gasite in toate statiunile din Thassos si pot fi oprite din strada.
O alta varianta buna de a explora insula pe cont propriu este prin intermediul masinilor inchiriate, a ATV-urilor sau scuterelor.