Ghid Paralia Katerini

Cum ajungi?

Situata in partea nordica a Muntelui Olimp, Paralia Katerini este una dintre cele mai dezvoltate statiuni din Grecia, fiind destinatia preferata a mii de turisti anual. Desi Paralia Katerini este dominata de tineri dornici de distractie si aventura, statiunea este, totodata, ideala si pentru familiile numeroase, care cauta liniste si relaxare.

Cei 70 de km de plaja cu nisip auriu si ape limpezi si adanci sunt ideale pentru mini-croaziere, practicarea sporturilor nautice sau a scuba diving-ului.

In statiunea Paralia Katerini veti gasi hoteluri mici si primitoare, cu o atmosfera familiala, supermarketuri, magazine de souveniruri, de confectii, de obiecte si articole de plaja, magazine cu blanuri si bijuterii.

Cu masina
Paralia Katerini se afla la la 751 km de Bucuresti, iar distanta poate fi parcursa in 11 ore. In apropiere de Paralia, la 70 km, este al doilea cel mai mare oras din Grecia, Salonic. Cea mai buna ruta spre Paralia Katerini este Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Promachonas – Salonic – Katerini.

Cu autocarul
Agentiile de turism din Romania ofera excursii ce au inclus si transportul cu autocarul. Calatoria dureaza peste 10 ore, include 3 opriri si merge pe ruta Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Promachonas – Salonic – Katerini.

Cu avionul
Cel mai apropiat aeroport se afla in Salonic, la 70 km distanta de Paralia Katerini. Pe aeroportul international Makedonia aterizeaza saptamanal curse din Bucuresti. Pentru a ajunge in oras, aveti la dispozitie taxiul sau autobuzul 78 care opreste in Piata Aristotelous si la gara. De aici, urcati-va in autobuzul K.T.EL. si continuati calatoria spre Paralia.

Cand sa vizitezi?

Paralia Katerini are o clima mediteraneana, cu ierni blande si veri calduroase. In timpul verii, temperatura depaseste adeseori 35 grade Celsius, crema cu factor mare de protectie fiind nelipsita din geanta de voiaj.Sezonul estival incepe in aprilie si dureaza pana spre sfarsitul lunii septembrie, cand apa este inca buna pentru a inota. Cei mai multi turisti sosec in Paralia Katerini intre lunile iunie – august, cand temperaturile depasesc 30 grade. In timpul verii, exista sanse slabe sa ploua sau ca norii sa se adune pe cerul albastru.Toamna este o alta perioada potrivita pentru a vizita Paralia Katerini. Temperaturile ajung pe la 25 – 28 grade, turistii se raresc, iar preturile scad simtitor.

In lunile racoroase (ianuarie, februarie, martie) temperaturile nu depasesc 15 grade Celsius, aceasta perioada fiind perfecta pentru turistii care vor sa exploreze muntii din Grecia.

Unde sa te cazezi?

Vila Dafni 3* este situata in centrul statiunii Paralia Katerini, la numai 50 m de plaja, pe principala artera comerciala, langa biserica. Vila, renovata in 2007, dispune de lift, receptie, un salon frumos decorat la primul nivel cu canapele si masute. Studiourile de 2/3 persoane si apartamentele pentru 4/5 persoane sunt dotate cu grup sanitar, aer conditionat, TV, frigider, mini bucatarie separata sau chicineta incorporata complet utilata, terasa cu scaune si masuta.

Complexul de apartamente Alexander 3* se afla in zona noua a statiunii Paralia Katerini, la 75 – 100 m de plaja intinsa, cu nisip fin. Fiecare dintre cele 18 studiouri beneficiaza de: dormitor cu 2 si 3 paturi, baie proprie, bucatarie complet echipata, televizor, balcon si aer conditionat.

Vila Europa 2* se afla la 100 m de plaja, in statiunea Paralia, aproape de magazine, baruri, taverne. Centrul orasului Katerini se afla la circa 7 km. Camere sunt echipate cu aer conditionat, TV satelit, seif, telefon, frigider, baie cu dus, WC, uscator de par, balcon.

Unde sa mananci?

In Paralia Katerini exista numeroase restaurante ce ofera turistilor si localnicilor diverse preparate: de la souvlaki (fast food), la taverne unde se serveste doar peste si fructe de mare, psistarie (restaurante cu preparate la gratar), restaurante cu mancare traditionale pana la pizzerii. De obicei, terasele cu vedere spre mare au preturi foarte mari, asa ca nu ar strica sa verificati meniul afisat la intrarea in restaurant.Odata asezati la masa, puteti sa va delectati cu preparatele grecesti. Incepeti cu delicioasele aperitive: salata horiatiki (rosii, castraveti, masline si branza feta), tarama (icre de peste),melitzanosalata (salata de vinete), sadziki (sos facut din iaurt, castraveti si usturoi), saganaki(branza prajita), capari (salata de capere),spanakopita (placinta cu spanac), tiropita(placinta cu branza), kreatopita (placinta cu carne).Grecia este cunoscuta pentru minunata sa branza. Aici veti gasi numeroase sortimente, insa cea mai populara ramane branza feta. Nu ezitati sa gustati si mizithra, kasseri, kefalotyri (branza sarata folosita la paste) si graviera.

Foarte popular este gyro, saorma greceasca. Foarte gustos, gyro se diferentiaza de saorma prin ingredientele care se gasesc doar in Grecia. Sovlaki (frigarui grecesti) este un alt preparat care se gaseste in toate regiunea Paralia Katerini.

Pestele si fructele de mare ocupa un loc privilegiat in bucataria greceasca.

Alte preparate traditionale ce merita incercate sunt: patsa (ciorba din intestine de porc sau vita), stifado (tocanita din carne de iepure sau vita, cu ceapa si sos de rosii),dolmades (sarmale), mousaka (musaca), pastitsio (un fel de lasagna), fricasse(tocanita de miel cu spanac, oua si lamaie) etc.

Grecii sunt mari amatori de dulciuri, de aici si marea varietate de produse: baklava,cataif, yaourti me meli (iaurt cu miere), milopita (placinta cu mere), karydopitas(bomboane cu nuci si migdale), inghetata cu diverse arome.

Ouzo este bautura traditionala greceasca si merge cel mai bine cu fructele de mare, in compania familiei sau a prietenilor apropiati. Ouzo este un lichior de culoare alba, cu aroma de migdale. Metaxa este o alta bautura la fel de populara ca si ouzo, supranumita “elixirul vietii”, “nectarul zeilor” sau “taria binecuvantata”. Grecii au cateva sortimente debere foarte bune, iar vinul grecesc este recunoscut la nivel mondial pentru aroma sa deosebita.

Pe malul marii si pe faleza exista multe magazine fast-food ce servesc pizza, gyro, fripturi sau paste. Daca doriti sa gustati ceva autentic, din bucataria greceasca, incercati unul dintre aceste restaurante: taverna Struga, Gala (meniu grecesc, rusesc, german),taverna Babis & Babis (mancare vegetariana, peste si fructe de mare, meniu traditional grecesc).

Obiective turistice

Muntele Olimp este cel mai inalt munte al Greciei, fiind locul in care au trait zeii greci. Mytikas este cel mai inalt varf si are o inaltime de 2.917 m. La poalele muntelui se afla oraselul Litohoro, care este conectat cu cele mai importante orase din Grecia, Atena si Salonic, prin intermediul autobuzelor si trenurilor.Excursiile ofera croaziere pe marea Egee, in insula Skiatos, o asa-zisa Croaziera Piratilor, calatorii cu autocarul prin diferite sate uitate de lume, de fapt, abandonate, iar acum reamenajate foarte frumos si rustic, care te transporta in timp.De asemenea, pot fi vazute manastirile de la Meteora, Muntele Athos, excursii in vestitele orase Atena si Salonic, cu programe de vizitare a diverselor obiective turistice din zona sau, in functie de prioritati, program de shopping. Preturile excursiilor sunt cuprinse intre 20 euro pana la 40 euro de persoana.

Plaja cu nisip fin din Paralia Katerini este unul dintre principalele motive pentru care turistii sosesc aici in numar mare, odata cu venirea verii. Plajele sunt curate, exista locuri de joaca pentru copii, iar sporturile nautice sunt neplisite de pe plaja. Cele mai frumoase plaje sunt intre port si Olympic Beach.

Pe culmile muntelui Olimp veti descoperi ruinele orasului antic Dion, cunoscut in istorie ca orasul lui Zeus. Dion a fost un important centru de civilizatie al Macedoniei, mai mult de 1.000 ani. Aici puteti admira strazile orasului antic, zidul si templele care erau simboluri ale Dionului.

Castelul de la Platamonas este una dintre cele mai vechi si frumoase constructii din Paralia Katerini. Aflat la poalele muntelui Olimp, castelul are o istorie frumoasa si a fost ridicat in anul 1205, de regele franc al Salonicului, Bonifacius de Monferrat.

Shopping

Din fiecare vacanta, ne intoarcem acasa cu diverse suveniruri. Paralia Katerini nu face exceptie de la regula, magazinele bine aprovizionate satisfacand toate dorintele turistilor. Cele mai populare suveniruri din Paralia sunt:magnetii de frigider, canile si tricourile cu insula, miere locala, articole de imbracaminte din piele si ulei de masline.

Daca nu sunteti multumiti de ce gasiti in Paralia Katerini, puteti da o fuga pana in Salonic, al doilea cel mai mare oras al Greciei. Daca nimeriti si in perioada reducerilor, va puteti considera norocosi. Distanta dintre Paralia Katerini si Salonic este de 70 km, iar calatoria dureaza in jur de 50 minute.

Viata de noapte

Viata de noapte din Paralia Katerini infloreste odata cu venirea verii. Cluburile devin neincapatoare, ritmurile muzicii sunt ametitoare, iar tinerii petrec pana la rasaritul soarelui. Daca in Katerini, atmosfera este linistita, in Paralia si Katerinoskala, petrecerile se tin lant. Cele 2 orase sunt conectate printr-o poteca lunga, aflata in apropiere de malul marii.

Dintre cele doua orasele, Paralia este cel mai zgomotos, cu o viata de noapte palpitanta, taverne, restaurante si terase cu muzica traditionala greceasca. Daca vreti sa petreceti o seara linistita, atunci indreptati-va spreKaterinoskala.

Cea mai buna muzica live greceasca se aude in tavernele The Sound of Bouzouki si Aeriko.

Daca vreti sa dansati, mergeti la Menta (club pe plaja), La Rumba Cafe (muzica latino si cubaneza), Sofrano, Hoola Hoop Dance Club.

Transport intern

Paralia Katerini are un sistem de transport public bine pus la punct. Cele mai populare sunt autobuzele, care fac legatura intre centrul statiunii, Katerini City Center, si zonele din imprejurimi. Autobuzele circula la intervale de 15 – 20 minute, conform orarului afisat in statii.

Cea mai rapida si confortabila cale de a explora insula este cu ATV, masina inchiriata sau scuter. Preturile se pot negocia, in functie de numarul de zile.

Taxiurile sunt raspandite prin toate statiunile din Paralia Katerini, insa unii soferi nu pun aparatul de taxat sau au tarife mai mari. Atentie sporita!

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*