Ghid Brasov

Cum ajungi

Brasovul, al doilea oras din punct de vedere al marimii din Romania, incepe sa devina una dintre destinatiile favorite pentru strainii care vor sa petreaca un concediu in tara noastra, acestia fiind atrasi de farmecul cladirilor sasesti, combinat cu ospitalitatea romanilor. Fiind inconjurat din trei parti de munti acesta a reprezentat un loc ideal pentru ridicarea unei cetati medievale.

Turistii se pot bucura de crestele semete ale muntilor Postavaru, Bucegi, de Poiana Brasov, una dintre cele mai frumoase statiuni din Romania, si de Muntele Tampa. Monumentele istorice si edificiile religioase intalnite pe strazile Brasovului iti ofera prilejul unei calatorii in timp, cele mai importante dintre ele fiind: Cetatea Brasovului, Biserica Neagra, Bastionul Tesatorilor, Biserica Sfantul Nicolae, Scheii Brasovului, Strada Sforii, Turnul Alb, Turnul Negru, Casa Sfatului, Muzeul de Arta, prima scoala Romaneasca.

Municipiul mizeaza pe frumusetea peisajului montan, pe facilitatile pentru practicarea sporturilor de iarna, dar si pe bogatia de obiective turistice, in atragerea unui numar cat mai mare de oaspeti.

Plecand din Bucuresti, cu masina veti face mai putin de trei ore, mergand pe DN 1 prin Sinaia-Predeal sau pe DN 1A prin Valenii de Munte-Cheia, varianta mai putin aglomerata, dar mai dificila pentru soferi, preferabila insa pentru amatorii de superbe peisaje montane. In weekend inarmati-va cu rabdare intrucat calatoria s-ar putea sa depaseasca patru ore datorita aglomeratiei de pe Valea Prahovei si a gatuirii traficului in zona orasului Busteni.

Website oficial: www.brasov.ro
Pentru un tur virtual disponibil online vizitati www.vrbrasov.ro

Cand sa vizitezi

Brasovul este prin definitie un oras de munte, ideal de vizitat in anotimpul rece, pentru a te putea bucura de sporturile de iarna. Cu toate acestea, orasul este frumos si pe timpul verii, pentru ca asa vei putea vedea centrul istoric, cu aspect medieval si te vei putea plimba prin fosta Cetatuie, ascunsa pana de curand vederii de o padure de brazi defrisata special pentru a o expune in toata splendoarea sa.

Unde sa te cazezi

Amplasat in centrul orasului, Hotel Ambient 4* a inceput ca o afacere de familie iar proprietarii sustin ca veti fi mereu vazuti ca oaspeti si nu tratati ca niste clienti obisnuiti. O noapte de cazare porneste de la 250 ron si ajunge pana la 460 ron, in cazul apartamentelor business.

Hotelul Ramada 4* respecta toate rigorile lantului hotelier si le permite musafirilor sai o experienta de neuitat. Pretul unei nopti de cazare este de 59 euro si ajunge pana la 109 euro. Aro Palace 5*se afla vizavi de Parcul Central, motiv pentru care camerele sale au vedere catre Muntele Tampa si catre centrul istoric medieval al orasului. Preturile pentru o noapte de cazare in aceste hoteluri depasesc 150 de euro, cu micul dejun inclus. Cea mai ieftina camera costa 90 euro, iar cel mai scump apartament 270 euro

Cele mai potrivite unitati de cazare pentru un buget mediu sunt Hotelul Casa Muresan, Hotelul Bella Muzica si Hotel Gott Brasov.

Hotelul Casa Muresan 3* este amplasat intr-o zona centrala si linistita a orasului la numai cateva minute atat de Gara Brasov. Pretul unei nopti de cazare costa 45 euro si ajunge pana la 75 euro pentru un apartament. Hotelul Bella Muzica 3* este localizat intr-o cladire veche de 400 de ani, cu arhitectaura neoclasica, amenajata pentru noua sa destinatie, langa faimoasa Piata Sfatului. O camera dubla costa 270 ron, iar apartamentele 540 ron.

Hotel Gott 3* se afla de asemenea in Centrul Vechi, fata in fata cu Centrul Cultural Reduta, la doar cativa metri de Biserica Neagra si Piata Sfatului. Pretul unei nopti de cazare este 290 ron.

Pentru cazare low buget, rezervati o camera la pensiunea Gallery sau Casa Ezio.

Pensiunea Gallery se bucura de o locatie linistita, la o plimbare de 5 minute de centrul orasului Brasov. Aceasta ofera 12 camere spatioase si luminoase, o parcare privata gratuita si Wi-Fi gratuit. Pretul unei nopti de cazare este 160 ron.

Casa Ezio este situata intr-o zona inconjurata de masivul Piatra Mare si muntii Postavaru si este amplasata cu un kilometru inainte de intrarea dinspre Bucuresti in orasul Brasov. Pensiunea are 20 camere duble sau triple, iar pretul unei nopti de cazare este 120 ron.

*Preturile sunt valabile la data postarii. Va rugam sa verificati personal valabilitatea acestora.

Unde sa mananci

Cand se pune problema alegerii unor restaurante bune in Brasov, ai o multime de locatii din care poti alege.

Restaurantele Sergiana te asteapta cu mancaruri specifice ardelenesti sau cu delicatese internationale pe tot cuprinsul orasului:Casa TudorSergianaCeasu” RauTrattoria TassiNec”s.
Meniul restaurantului Casa Tudor este o carte de bucate mai mult sau mai putin povestite, cu gusturi, arome si farfurii presarate printre personaje din basme si balade. Iata un exemplu din descrierea meniului localului: “Stiti cu totii ca Fata de Pescar avea pesti si-n buzunar! Ei bine, bucataru-n farfurie a golit o… pescarie. Daca nu v-atrage tot ce-nnoata, aduceti-va aminte ca Scufita Rosie, se vorbeste in popor, a avut noroc cu un Vanator, iar Bunica ei, fiind gospodina, gatea porc, vita, gaina. Si cate-un berbec!” Meniul cuprinde combinatii surprinzatoare si cuprinzatoare, cum ar fi, de exemplu, pulpa de pui cu migdale si miere sau branza Camembert, asezonata cu nuca si gem de afine. Inainte de masa nu lipseste traditionalul chimion secuiesc, oferit din partea casei.

Bucataria mexicana si ungureasca o puteti savura chiar in Piata Sfatului la Hotelul-restaurant Bella Muzica care va intampina de la intrare cu un shot de palinca veritabila. Nu ratati ciorba de fasole in paine de casa.

Bistro de l”Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al orasului Brasov. Mancare buna, bauturi fine, galerie de arta, muzica live, teatru – tot ce ai nevoie pentru o relaxare totala.

La Butoiul Sasului, abordand un stil rustic, sunt servite preparate traditionale sasesti, servite pe talere de lemn, insotite de vinuri si bauturi din podgoria Tarnavelor.

Merita sa serviti cel putin o masa la Casa Ungureasca, singurul restaurant din tara acreditat de catre Comisia Europeana de Supraveghere a Calitatii Gulasului si premiat cu titlul “Gulasul integrarii”. Inutil de mentionat ca gulasul de aici este delicios.

La Deane”s Irish Pub&Grill merita sa incercati gustoasele “piei de cartofi”, de preferat cu mujdei de usturoi.

Restaurantul Albert”s din Racadau merita scurtul ocol facut sau traversarea peste Dealul Melcilor, si aceasta nu numai pentru oferta speciala: DESERTURILE FLAMBATE – retete surpriza din bucataria franceza, dar si pentru atmosfera intima si moderna, cat si pentru preturile rezonabile practicate fara sa aiba de suferit calitatea preparatelor oferite.

Pentru un buget de criza puteti alege una dintre rotiseriile din oras, precum AlegrinAdiral sau, si bun si ieftin, la Pepperoni, foarte aproape de Magazinul Star. Va recomndam saorma la farfurie – este delicioasa!

Obiective turistice

Cel mai important obiectiv turistic din Brasov este indiscutabil insusi Centrul Vechi, cu specific sasesc, cu magazine si cladiri vopsite in culori calde si vesele.

In piata din centru, Piata Sfatului, veti remarca o cladire alba, cu un turn inalt de 48 m, folosit pe timpuri ca punct de observatie. Edificiul se numeste Casa Sfatului si este importanta pentru ca prima mentiune documentara dateaza din anul 1420.

Din centru, printr-o plimbare placuta, puteti ajunge foarte usor laBiserica Neagra, unul dintre cele mai importante monumente in stil gotic din Transilvania. Constructia bisericii a inceput in secolul XIV si s-a terminat in secolul XV. Lacasul de cult se caracterizeaza prin forme decorative deosebit de bogate ale portalelor si sculpturilor exterioare.

Alte doua lacasuri de cult ce merita atentia sunt Biserica Ortodoxa Sf. Nicolae, un important ansamblu de arhitectura romaneasca din Transilvania si Biserica Romano-Catolica Sf. Petru si Pavel, atestata documentar din secolul al XIV-lea.

Puteti vedea fostul centru comercial al mestesugarilor si negustorilor brasoveni mergand la Casa Negustorilor, cunoscuta si ca Podul Batausilor, un exemplu de arhitectura citadina din secolul al XVI-lea.

Nu trebuie sa ratati Strada Sforii, cea mai ingusta strada din Romana si una dintre cele mai inguste din Europa.

O vizita in acest oras nu este completa daca nu vedeti si Cetatea Brasovului, aflata pe zona delimitata de Tampa, Schei si dealul Warthe.
Accesul in cetate se face prin doua porti importante, cu aspect medieval, Poarta Ecaterinei si Poarta Schei.

Merita mentionate si cele doua turnuri ale cetatii care au ramas din sistemele de fortificatii ale orasului.Turnul Alb, aflat la o diferenta de nivel de 30 m fata de oras, a fost construit la sfarsitului secolului al XIV-lea si repartizat apoi breslelelor cositorarilor si aramarilor.Turnul Negru pastreaza si acum acoperisul tuguiat si zidurile inalte de 10 metri, care il protejau de atacul inamicilor.

Legatura dintre soldatii din cetate si cei de pe meterezele Turnului Alb se facea prin Bastionul Graft, cel care prezinta particularitatea construirii ”in arcada”, cu o latura sprijinita pe zidul de aparare si cu cealalta situata pe un pinten stancos. Astazi a ramas in picioare si Bastionul Tesatorilor, unul dintre cele sapte bastioane construite in jurul incintei Brasovului. Il gasiti in coltul de sud-vest al cetatii.

Atractii in Brasov

Partia de la Poiana Brasov
 este preferata de un numar din ce in ce mai mare de turisti romani, fiind totodata apreciata si de vizitatorii straini.Printre atractiile orasului s-ar putea numara si apropierea de alte orase de pe Valea Prahovei, precum Sinaia, Busteni si Azuga, fiecare dintre acestea cu propriile atractii turistice.

Pietrele lui Solomon, doi munti ce pot fi vazuti in partea de vest a orasului, reprezinta locul preferat de brasoveni pentru relaxare, departe de stresul zilnic. Pe de alta parte, de Pietrele lui Solomon sunt legate mai multe mituri si supersitii, printre care legenda inteleptului Solomon. Obosit, acesta s-ar fi prins de un copac si ar fi lasat coroana pe care o purta la poalele arborelui, intrucat nu se mai considera demn sa o poarte. Din acest motiv se spune ca vechea emblema a Brasovului este coroana cu radacini, pe care o puteti vedea pe cladirea Muzeului Judetean din Piata Sfatului. Unii brasoveni considera ca apa care trece printre pietrele lui Solomon ar putea avea efect terapeutic in bolile cardio-vasculare, tinand cont de faptul ca este usor radioactiva.

La mai putin de 10 minute de centrul orasului, se afla Parc Aventura, cel mai mare parc de aventura din Brasov. Cu o suprafata de 2.5 hectare, parcul le ofera turistilor amatori de sporturi extreme 92 platforme si 100 de jocuri. Parcul dispune de 8 trasee de dificultate progresiva ce pot fi parcurse de copii de la varsta de 4 ani pana la adultii in varsta de 65 ani. Fiecare participant primeste un material de securitate cu 2 carabiniere care trebuie folosite in permanenta pentru siguranta.

Parcul este deschis zilnic, de la ora 10.00 pana la apusul soarelui. Copiii cu varsta cuprinsa intre 4 – 7 ani achita 21 lei (18 lei cu familia), iar cei cu varsta intre 8 – 11 ani platesc 27 lei (23 lei cu familia). Adultii platesc 37 lei (34 lei cu familia), iar studentii 32 lei (29 lei cu familia).

Preturile reprezinta inchirierea materialului de securitate timp de 3 ore. Inchirierea acestuia se face pe baza unui act de identitate. Preturile din categoria “familie” se aplica grupurilor cu 3 membrii ai aceleasi familii.

Indiferent de vremea de afara, la Paradisul Acvatic va asteapta numeroase piscine in aer liber sau acoperite, trambuline, tobogane si un centru Spa cu cele mai noi tehnologii de relaxare si nu mai putin de patru saune diferite printre care si o baie de aburi turceasca. Cu o suprafata de 6.5 hectare, Complexul pune la dispozitia clientilor si un hotel elegant, terasa, teren de fotbal, teren de volei si loc de joaca pentru copii.

Paradisul Acvatic este deschis in fiecare zi, intre orele 14.00 – 22.00 (luni), 10.00 – 22.00 (marti – duminica) pe perioada verii, iar iarna puteti vizita complexul intre orele 14.00 – 22.00 (luni), marti – vineri (11.00 – 22.00), sambata – duminica (10.00 – 22.00).

Copiii pana la varsta de 2 ani au intrare gratuita, iar cei care nu au implinit inca 10 ani si nu depasesc 1.3 m beneficiaza de tarife reduse. Elevii si studentii beneficiaza de o reducere de 5 lei in baza carnetului de note vizat. Copiii (1.3 m) platesc 25 lei pentru 1 permis de intrare (zi intreaga), iar adultii platesc 55 lei. Pentru un permis de 2 ore platesc 30 lei, iar pentru 3 ore 40 lei.

Shopping

Poti alege dintr-o multitudine de mall-uri, galerii comerciale si magazine in care puteti gasi orice produs va intereseaza, de la articole vestimentare, incaltaminte pana la accesorii, lenjerie intima sau obiecte de papetarie, printre care enumeram: Eliana Mall, la iesirea spre Bran, dotat si cu un cinematograf multiplex si un hypermarket; Macromall la iesirea dinspre Bucuresti inconjurat de supermarketuri si cash&carry.

Magazinul Star este situat in centru, sub Tampa, iar daca il vizitati duminica veti primi un discount de 10% din valoarea cumparaturilor la mai mult de jumatate dintre raioane. Unirea Shopping Center este un alt punct forte al oraseului, MyPlace se afla langa gara, iarMagnolia Shopping Center din cartierul Racadau este un alt centru comercial cu o gama larga de produse.

Tot in Brasov veti gasi nenumaratele magazine pe strazile Muresenilor si Republicii care se intalnesc in Piata Sfatului. La o asemenea abundenta de locatii cu siguranta veti gasi ceva pe gustul dumneavoastra si la o asa amabilitate a comerciantilor veti pleca fara nicio indoiala incarcat de daruri.

Viata de noapte

Viata de noapte din orasul Brasov este bine reprezentata de cluburi pentru toate genurile. Daca sunteti o persoana mondena, atunci clubul Bamboo este cel mai potrivit pentru dumneavoastra.

Daca va simtiti bine in compania prietenilor la karaoke, alegeti Blue Night Karaoke. Impreuna cu cei dragi va veti simti bine si laVoodoo LoungeSir Arthur Club sau El Nino. Pentru o seara pe ritmuri de dans mergeti la City Club.

Ritmuri fresh, artisti celebri, combinate cu show-uri spectaculoase de bar, fac atmosfera perfecta pentru o seara de club la Fashion Club. Daca preferi bowling, biliard, darts in compania unei muzici bune atunci Tequila Bowling este destinatia ta.

Capra Neagra, amplasata ideal in centrul statiunii de schi Poiana Brasov (1030m altitudine) este un restaurant care va ofera cele mai bune delicatese, intr-o atmosfera eleganta si cu o servire ireprosabila. Iar discoteca de aici te va tine treaz pana dimineata cand te vei putea drege cu o delicioasa ciorba de burta, inainte de a te retrage spre asternut.

Transport intern

In Brasov functioneaza 46 de linii de autobuz si troleibuz. Pana de curand exista si un tramvai, dar din cauza cheltuielilor pentru intretinerea infrastructurii si reclamatiilor facute de localnici privind poluarea fonica, a fost scos din uz. Brasovul reprezinta un important nod de cale ferata, concretizat in cele cinci gari din oras: Centrala, Bartolomeu, Stupini, Triaj si Darste.

Nu intamplator, transportul pe cablu este bine reprezentat. Exista un teleferic ce uneste poalele orasului de culmea Tampei si doua telecabine: Kanzel si Capra Neagra. Acestea ajung pana pe masivul Postavaru.

Tot in Poiana Brasov mai functioneaza o telegondola si 6 teleski-uri. In vederea municipalitatii se afla realizarea unei telegondole care va parcurge traseul Gara Centrala – Centrul Vechi – Pietrele lui Solomon – Poiana Brasov.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*