Ghid turistic Limassol

Cum ajungi?

Limassol este unul dintre cele mai importante orase din Cipru. Cu o populatie ce depaseste 170.000 de locuitori, Limassol se afla in Golful Akrotiri, pe coasta sudica a insulei. Situat intre doua orase antice, Amathus si Curium, Limassol a fost construit dupa casatoria Regelui Inima de Leu cu Berengaria de Navara.

Limassol este destinatia ideala de vacanta pentru turistii care sunt in cautarea unui loc linistit, relaxant, dar si pentru cei care vor sa se distreze toata noaptea.

Unul dintre atuurile statiunii Limassol il reprezinta plajele impecabile. Cu o lungime de peste 15 km, plaja din Limassol este celebra pentru nisipul fin, apa curata, limpede, fara pietris. De-a lungul anilor, plajele din Limassol au fost premiate cu “Blue Flag”, distinctie acordata plajelor care ofera servicii impecabile de curatenie.

Cu avionul
In Limassol nu exista aeroport, cele mai apropiate se afla la 70 km: Aeroportul International Paphos si Aeroportul International Larnaca. Companiile care opereaza curse pe ruta Bucuresti-Larnaca sunt:BlueAir (curse low cost), Tarom si Cyprus Airways (aeroportul Henri Coanda). Durata calatoriei este de aproximativ 2h 30 minute.

Pe ruta Bucuresti – Paphos nu exista curse directe, ci doar cu escala la Salonic,Amsterdam sau Londra. Companiile care opereaza zboruri pe aceste rute sunt Tarom, British Airways si Olympic Airways.

Cand sa vizitezi?

Limassol are o clima mediteraneana, de aceea vremea este mereu insorita. Vara incepe la mijlocul lunii mai si dureaza pana la mijlocul lunii octombrie. In octombrie si noiembrie, vremea este mai racoroasa, dar serile raman in continuare foarte placute. Exista turisti care inoata in Marea Mediteraneana chiar si in noiembrie.

In decembrie si ianuarie, iarna isi intra in drepturi, insa soarele tot rasare cel putin 6 ore pe zi, iar temperaturile nu depasesc 15 grade la pranz. Primavara incepe la sfarsitul lunii ianuarie, perioada in care copacii inverzesc, iar florile coloreaza pietele si parcurile.

 

Unde sa te cazezi?

Kanika Pantheon 3* este un hotel elegant ce pune la dispozitia turistilor piscina in aer liber, sala de fitness, sauna, jacuzzi, loc de joaca pentru copii, baruri si restaurante. Hotelul se afla la mica distanta de plaja, iar la 600 m se afla Gradina Zoologica. Hotelul are 159 camere, toate avand vedere la mare sau la piscina. Pretul unui sejur (cazare 7 nopti, demipensiune si avion) porneste de la 370 euro si ajunge pana la 580 euro in varf de sezon.

Hotelul Arsinoe 3* se afla intr-o locatie linistita, in afara zonei comerciale din Limassol. Hotelul dispune de receptie 24 h, room service, salon de coafura, magazin de bijuterii, piscina in aer liber si restaurant. Hotelul are 200 camere echipate cu aer conditionat, seif, balcon, telefon si baie cu uscator de par. Pretul unui sejur (cazare 7 nopti, demipensiune si avion) porneste de la 240 euro si ajunge pana la 500 euro in varf de sezon.

Unde sa mananci?

Preparatele locale sunt delicioase, ele fiind puternic influentate de bucataria greceasca si turceasca. Cele mai savuroase bucate ce trebuie incercate sunt: yalanci dolma (sarmale din frunze de vita-de-vie umplute cu orez si rosii), musaka(tocatura de carne, coapta cu legume si servita cu sos de oua, faina si lapte), sis kebab (miel marinat, prajit pe carbuni), suvlaki (carne de vita, coapta cu ceapa verde), meze (un aperitiv compus din diverse salate calde si reci ce combina verdeturile cu carnea si pestele), frigarui grecesti pe betisoare mici din lemn, spanakopita (placinta cu spanac si branza feta), yemitsa(legume umplute cu usturoi), halloumi (branza din lapte de oaie si capra).

La Maison Fleurie este un restaurant pretentios, cu preturi destul de mari si cu preparate divine. Portiile sunt mari, iar meniul se axeaza pe preparate frantuzesti, pe fructe de mare si peste.

Ta Piatakia este un restaurant cochet, cu o atmosfera intima. Meniul este bazat pe produse traditionale grecesti, iar preturile sunt moderate.

Pentru turistii cu buget limitat recomandam restaurantul Golden Sun. Pretul unui meniu complet nu depaseste 10 euro, iar portiile sunt satioase.

Alte recomandari: Il Sapore (mancare italieneasca), Imbue si Itilo (mancare traditionala cipriota), Pagoda (mancare japoneza si chinezeasca), Semiramis (mancare libaneza).

Obiective turistice

Turistii care nu vor sa isi petreaca toata ziua la plaja au cu ce sa isi ocupe timpul. Unul dintre cele mai spectaculoase monumente din Limassol este Castelul Berengaria, locul unde Richard Inima-de-Leu s-a casatorit cu Berengaria de Navara.

Castelul Kolossi se afla in satul cu acelasi nume, la scurta distanta de statiunea Limassol. Castelul a fost construit in secolul XIII si are la baza arhitectura militara. Cladirea este impresionanta si impunatoare, fiind inconjurata de vii cu struguri albi si rosii.
Castelul este deschis zilnic, intre orele 08.00 – 17.00 (noimbrie – martie), 08.00 – 18.00 (aprilie – mai, septembrie – octombrie), 08.00 – 19.30 (iunie – august).

Sanctuarul lui Apollo a fost unul dintre cele mai importante centre de cult pentru zeul Hylates, zeul padurilor.

Situl arheologic Amathus se afla la 11 km de Limassol si impresioneaza prin vechimea ruinelor. Pe vremuri, Amathus era un oras important si juca un rol definitoriu pe piata economica. Cele mai importante atractii sunt: ruinele templului Afrodita si mormintele din perioada fenicienilor.

Situl arheologic Kourion se afla la 18 km de Limassol si este una dintre cele mai importante atractii din Cipru. In secolele trecute, Kourion era un oras cu o viata culturala infloritoare. Si astazi, aici au loc diverse evenimente: festivaluri de muzica si spectacole de teatru.

Pentru ca cipriotii sunt mari amatori de vin, in Limassol se afla Muzeul Vinului. Aici veti avea ocazia sa admirati vase de baut din Evul Mediu, documente vechi cu retete de preparare a vinului si diverse instrumente. In pretul biletului este inclus un pahar de suc de struguri sau de zivania (vin local).
Muzeul este deschis in fiecare zi, intre orele 10.00 – 16.00. Pretul unui bilet este de 3 euro.

Muzeul Arheologic expune o colectie rara de vase de ceramica, gresie si obiecte de uz casnic, vechi de mai multe secole.
Muzeul este deschis in fiecare zi, intre orele 09.00 – 17.00 (luni – sambata), 10.00 – 13.00 (duminica). Pretul unui bilet este de 6 euro (adulti), 3 euro (elevi si studenti sub 18 ani).

In apropiere de Muzeul Arheologic se afla singura gradina zoologica din Cipru. Cu peste 300 de specii ce include lei, tigrii, pantere, zebre, pauni sau vulturi, gradina este o atractie inedita atat pentru copii, cat si pentru parinti.
Gradina Zoologica este deschisa in fiecare zi, intre orele 09.00 – 19.00 (vara) si 09.00 – 16.00 (iarna).

Festivaluri si sarbatori
Limassol este celebru si pentru festivalele organizate anual. Cel mai apreciat este Festivalul Vinului, care are loc in luna septembrie, in Gradina Municipala.

Carnavalul din Limassol atrage si el numerosi turisti, care sunt fascinati de reprezentatiile date pe strazile orasului, timp de 10 zile. Festivalul are loc la inceputul primaverii cipriote, intre 4 – 10 februarie. Alte festivale ce sunt ca un magnet pentru turistii din toate colturile Europei sunt Serile Shakespeariene si Festivalul de Teatru Grec.

In luna iulie are loc Festivalul Berii, un festival cu traditie din 2003. Evenimentul dureaza 3 zile si se desfasoara in centrul statiunii. Intrarea este libera, iar berea si mancarea se vand la preturi mici. Tot in iulie are loc Festivalul Amathusia, un eveniment in care numeroase trupe prezinta dansuri contemporane.

Shopping

Limassol are 3 zone principale pentru shopping: bulevardul Makarios, strada St. Andrew si strada Anexartiseas.

Pe bulevardul Makarios se gasesc principalele magazine ale celor mai importanti designeri, un showroom Mercedes, magazine cu portelanuri si cristale, bijuterii din aur sau argint.

Strada St. Andrew este paralela cu centrul vechi al Limassol. Aici veti gasi numeroase magazine cu suveniruri, bijuterii, obiecte de decor, vederi si magneti, articole din piele naturala.

Anexartiseas este strada cu cele mai ieftine produse. Cu peste 160 de magazine, aici veti gasi tot ce va trece prin cap: magazine alimentare, magazine cu haine sau galerii de arta.

Viata de noapte

Amatorii de petreceri nu vor fi dezamagiti de viata de noapte din Limassol. Desi toate se inchid la ora 02.00, discotecile, barurile si puburile sunt pline de turisti tineri, dornici de distractii nocturne. In Limassol veti gasi o gama variata de cluburi: latino, R&B, muzica clasica din anii ”80 – ”90 sau cluburi pentru gay. Zona unde se gasesc toate aceste cluburi se numeste Galatex si este frecventata de turisti, dar si de localnici.

Recomandarile noastre sunt: Basement (pentru fanii muzicii house), Replay (muzica greceasca live), Auld Triangle (muzica din anii ”60 pana in prezent), Sesto Senso (cel mai stilat club din Limassol, se asculta toate genurile de muzica),Dolce Club (DJ celebri mixeaza in fiecare weekend), 7 Seas Music Club (muzica live).

Transport intern

Transportul intern este foarte bine pus la punct. Costurile sunt reduse, iar autobuzele sosesc foarte des. Autobuzele acopera toata statiunea, zonele din jur si statiunile din apropiere.

Pentru turistii care vor sa descopere insula pe cont propriu, cea mai buna alegere este inchirierea unei masini sau a unui scuter. Desi preturile sunt fixe, puteti incerca sa negociati, mai ales daca inchiriati pentru mai multe zile.

Taxiurile sunt o varianta rapida si comoda de a va deplasa. Majoritatea turistilor opteaza pentru taxi seara, cand vor sa mearga in cluburi.

Sfaturi utile

Moneda folosita in Cipru este euro.

Majoritatea cipriotilor vorbeste un dialect al limbii grecesti, iar in unele zone se vorbeste si limba turca. De asemenea, limba engleza este vorbita de multi localnici, in special de cei care lucreaza in turism.

Rata criminalitatii este foarte scazuta in Limassol, dar totusi trebuie sa aveti grija de acte si de bani.

In restaurante, bacsisul de 10% este, de obicei, inclus in nota de plata.

Vorbitul la telefon in timp ce va aflati la volan este strict interzis. Nerespectarea acestei reguli se sanctioneaza cu amenzi usturatoare.

Condusul autoturismelor in Cipru se face pe partea stanga,invers decat in Romania.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*