Ghid Paris

Cum ajungi?

Timp de secole intregi, atractiile turistice majore ale Parisului, precum Muzeul Luvru, Turnul Eiffel sau Catedrala Notre Dame nu si-au pierdut din maretia care le caracterizeaza, ci dimpotriva, s-au transformat in embleme ale metropolei pariziene, starnind sentimente puternice in inima oricarui turist si stimulandu-le imaginatia.

Cu masina personala
Daca alegeti sa plecati cu masina, exista doua rute posibile pentru a ajunge in Paris, conform datelor publicate pe viamichelin.com. Prima varianta dureaza in jur de 24 de ore, totalizeaza o distanta de 2.328 de kilometri si trece prin orasele Belgrad, Budapesta, Bratislava,Viena, Salzburg si Strasbourg.

A doua varianta, potrivit viamichelin.com, dureaza 26 de ore, cumuleaza o distanta de 2.573 de kilometri si trece prin orasele Sofia, Zagreb, Ljubliana, Innsbruck, Munchen si Strasbourg.

Cu avionul
Daca optati pentru o calatorie cu trenul, trebuie sa stiti ca un bilet CFR pe ruta Bucuresti Nord – Paris costa aproximativ 1.500 de lei, doar biletul dus, la clasa a doua si intr-un tren cu vagoane de dormit.

Pe de alta parte, aveti mai multe optiuni daca veti pleca in capitala pariziana cu avionul. Blue Air si Wizz Air zboara pe ruta Bucuresti Otopeni – Paris Beauvais, iar Tarom si zborurile Lufthansa aterizeaza pe aeroportul Charles de Gaulle.

Aeroportul din Beauvais se afla la adresa Aéroport de Beauvais-Tillé 60000, iar numarul de telefon este 33 (0)892 68 20 66. Adresa aeroportului Charles de Gaulle este BP 20101, 95711, Roissy Charles de Gaulle, iar numerele de telefon sunt: (01) 4862 2280 si (01) 7036 3950.

*Preturile specificate sunt valabile la momentul postarii. Va recomandam verificarea lor ulterioara

Website oficial: www.paris.fr

Cand sa vizitezi?

Parisul impresioneaza turistii indiferent de anotimp, dar daca planificati un concediu activ, in care sa vizitati numeroase obiective turistice si sa testati pulsul magazinelor pariziene, evitati luna august. In aceasta perioada, foarte multe atractii turistice se inchid pentru ca localnicii pleaca in concediu.
In schimb, cea mai indicata perioada de vizitare este in extrasezon, pentru ca atunci Parisul nu este la fel de aglomerat si nu veti mai pierde atat de mult timp stand la cozile interminabile de la Luvru, Galeriile d’Orsay si Turnul Eiffel.

Unde sa te cazezi?

Hotel de CrillonHotel Raphael si Hotel Ritz reprezinta alegeri excelente pentru cei care isi doresc o cazare de lux, servicii ireprosabile si camere decorate somptuos.

Hotel de Crillon se afla in Place de la Concorde si dispune de incaperi foarte spatioase si luxos mobilate. Hotel Raphael este unul dintre cele mai elegante hoteluri din Paris, cu un decor antic, prezent in camere modernizate si dotate cu toate utilitatile.
La Hotelul Ritz au fost cazate, de-a lungul timpului, mai multe vedete de cinema si chiar membrii ai familiilor regale, atrase de interiorul somptuos, unde mobilierul antic se combina armonios cu cel modern.

Familiile care ajung in Paris se pot caza la:Hotel BaltimoreRelais St-Germain sau Relais de LouvreHotelul Baltimore face parte din lantul hotelier Sofitel si este situat intre Trocadero si Arcul de Triumf.

Relais St-Germain, localizat foarte aproape de Gradina Luxemburg, pune la dispozitia turistilor cu copii patru apartamente spatioase, cu bucatarie si baie, complet mobiliate.

Relais de Louvre
 se afla chiar langa celebrul muzeu, detine mai multe camere si apartamente multifunctionale.

Printre unitatile de cazare cu preturi mici se numara Hotel des Grandes Ecoles, Hotel Keppler si Hotel Saint-Andre-des-Arts.

Hotel des Grandes Ecoles, format din doua cladiri, are 51 de camere cochet decorate, dar fara aer conditionat.

Hotel Keppler ofera oaspetilor sai camere spatioase si confortabile, in timp ce Hotel Saint-Andre-des-Arts compenseaza dimensiunile reduse ale camerelor, cu aerul boem datorat amplasarii sale de exceptie: pe malul stang al Senei.

Unde sa mananci

Rafinamentul bucatariei pariziene nu mai este un secret pentru nimeni. Uneori controversata, alteori criticata, gastronomia franceza primeste insa de cele mai multe ori laude. Odata ajunsi in Paris, oferta restaurantelor pare coplesitoare, dar exista un numar de localuri pe care trebuie sa le vizitati.

Probabil unul dintre cele mai recomandate de elita pariziana, restaurantul din incinta hotelului Plaza Athenee isi uimeste musafirii cu specialitati precum languste cu caviar.

Un alt local frecventat de lumea mondena a Parisului este Guy Savoy, care serveste preparate cu gusturi complexe, cum ar fi, de pilda, anghinarele, biban la gratar cu sos condimentat dulce sau supa de trufe.

Pentru o adevarata monstra de maiestrie frantuzeasca, mergeti la 
Tour d’Argent, renumit pentru rata cu portocale si pentru faptul ca sosul acestui preparat este gatit chiar in fata clientilor.

La Au C’Amelot va veti bucura de atmosfera calda si de cinci feluri principale de bucate, in timp ce la Chartier va veti putea delecta cu mancaruri simple, precum fripturi picante sau pui cu tarhon.

Braseria Bofinger este cea mai veche din Paris si propune oaspetilor sai un meniu format din mancaruri traditionale, cu stridii si friptura picanta.

Obiective turistice

Louvre, cel mai mare muzeu din lume, gazduieste una dintre cele mai importante colectii de arta si antichitati cu nu mai putin de 350.000 de exponate inestimabile. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Venus din Milo si Mona Lisa. Biletul de intrare se ridica la 8.5 euro, dar in prima zi de duminica a fiecarei luni accesul este gratuit.

Initial, Muzeul d’Orsay a fost o gara, construita in 1900 pentru Expozitia Universala de la Paris. Ulterior a devenit teatru si sala de licitatie, iar pe la mijlocul anilor 1970 s-a propus demolarea ei. De abia din 1977 s-a transformat in muzeu, gazduind colectii din mai multe curente artistice, precum Impresionism, Postimpresionism, Art Noveau si Simbolism. Taxa de intrare este de 7,5 euro, iar biletul valabil pentru muzeu si pentru expozitiile temporare este de 9 euro.

Un simbol incontestabil al Parisului, Turnul Eiffel, a fost inaltat in 1889, cu ocazia Expozitiei Universale, fiind opera arhitectului Gustave Eiffel. Cu o inaltime de 320 metri, Turnul a fost pana in 1931 cea mai inalta cladire din lume, cand l-a depasit Empire State Building din New York.

Turistii pot ajunge pe nivelurile superioare ale turnului fie mergand pe scari, platind in acest caz o taxa de 4 euro, fie luand liftul. In acest caz, pretul biletului variaza intre 4,3 euro si 11 euro, in functie de nivel.

Intre primul nivel, aflat la o inaltime de 57 m si al doilea nivel, aflat la o inaltime de 115 m sunt exact 700 de trepte. Cei care urca pana la primul nivel se pot odihni in restaurantul Altitudinea 95, iar cei care se aventureaza si mai sus, pot manca la restaurantul Jules Verne. Panorama este cu adevarat uluitoare si merita cu prisosinta tot efortul depus.

Catedrala Notre Dame (Stapana noastra Fecioara Maria) se afla pe Ile de la Cite si reprezinta inima Frantei, atat din punct de vedere geografic, cat si spiritual. Lacasul de cult construit in stil gotic are cea mai mare orga din Franta si poate fi vizitata achitand o taxa de 8 euro.

Sacre Couer, un alt monument special pentru parizieni, a fost construita in onoarea celor 58.000 de militari francezi cazuti in timpul razboiului franco-prusac. Lucrarile au durat 46 de ani, in urma unor investitii totale de 6 milioane de euro. Edificiul religios poate fi vizitat de turisti contra cost, biletul de intrare ridicandu-se la 5 euro.

Arcul de Triumf este unul dintre simbolurile de marca ale orasului Paris si se afla in Place de l’Étoile, la extremitatea vestica a bulevardului Champs-Élysées. Arcul de Triumf a fost ridicat in 1806, pentru a comemora victoria lui Napoleon la Austerlitz. Arcul de Triumf a fost finalizat in 1836, la mult timp dupa moartea lui Napoleon. Inspirat de arhitectura romana, Arcul de Triumf are o inaltime de 50 metri si are 4 statui, care simbolizeaza: Triumful din 1810, Rezistenta, Pacea, La Marseillaise. Pe zidurile interioare sunt scrise numele celor 558 de generali ai Imperiului. Numele celor care au murit în luptă sunt subliniate.

Constructia palatului Versailles a inceput in 1664, cand la carma Frantei se afla Ludovic XIV. Regele si-a mutat aici curtea in 1678, devenind resedinta regala mai mult de un secol, pana cand Ludovic XVI si regina Maria Antoaneta au fugit in timpul Revolutiei. Pentru ca dimensiunile castelului si ale gradinilor sunt considerabile, este recomandat sa veniti devreme pentru ca veti avea surpriza sa stati la niste cozi interminabile.

Persoanele sub 18 ani au accesul gratuit, cetatenii sub 26 ani care fac parte din Uniunea Europeana se bucura de intrare libera, la fel si persoanele cu handicap si persoana care ii insoteste.

Pentru a vizita Palatul Trianon, palatul Mariei Antoaneta si imprejurimile, va trebui sa achitati o taxa de 18 euro. Odata ajunsi in palat, va trebui sa vizitati Camera Oglinzilor, apartamentele Reginei si al Regelui si apartamentele Dauphin. Pentru aceste vizite va trebui sa mai scoateti din buzunar inca 15 euro. Gradinile Palatului Versailles pot fi vizitate in schimbul taxei de 10 euro.

Remarcabil este insa faptul ca tonurile de auriu ale sculpturii sunt vizibile si astazi, mai ales la primele raze ale diminetii, iar seara, cand soarele apune, formeaza in jurul Arcului o aura de lumina. Taxa de intrare este de 8 euro.

Initial, Pantheon-ul a fost o biserica ridicata de regele Ludovic al XV-lea in semn de recunostinta pentru insanatosirea sa dupa o criza de guta. Mai tarziu, in timpul Revolutiei, a fost transformata in mausoleul personalitatilor din Franta, iar in 1885 a devenit cladire publica. In cripta Panteonului au fost inmormantati Emile Zola, Voltaire si Victor Hugo. Biletul de acces costa 7.5 euro.

Sainte-Chapelle este considerata de localnici cea mai frumoasa biserica din Paris si a fost construita de Ludovic al IX-lea, pentru a gazdui Relicvele Pasiunii. Printre acestea se numara coroana de spini pe care se presupune ca a purtat-o Mantuitorul, bucati din adevarata cruce pe care a fost rastignit, precum si cuie de la crucificare. In prezent, toate aceste obiecte sacre sunt pastrate la Notre Dame.

Hotelul Invalizilor era, de fapt, un spital dedicat soldatilor raniti in bataliile de la sfarsitul secolului al XVII-lea. Ramasitele pamantesti ale lui Napoleon se afla tot in incinta cladirii, respectiv in cripta de sub domul de aur al Bisericii Domului. Intrarea este permisa achitand o taxa de 7.5 euro.

Poate cea mai mare atractie a capitalei pariziene, atat pentru cei mici, cat si pentru adulti este Disneyland. Parcul de distractii se numea initial Euro-Disneyland si il imita pe cel american. Piratii din Caraibe si Casa Bantuita sunt doar doua dintre cele mai interesante realizari ale tehnologiei care ii incanta pe micuti.
Pretul unui bilet de intrare costa aproximativ 60 de euro si include accesul gratuit la toate distractiile din parc. Daca doriti sa luati biletele cu un pret mai mic, mergeti la magazinul Disneyland de pe Champs-Elysee unde tariful scade cu cel putin 20 euro.

Festivaluri si sarbatori

Festivalurile si evenimentele care au loc periodic in Paris atrag un numar impresionant de turisti, fie din simpla curiozitate, fie pentru ca fac parte din publicul tinta al organizatorilor. De exemplu, doua luni pe an, iubitorii de fashion si creatorii de moda iau cu asalt capitala Frantei. Motivul? In ianuarie casele de haute couture lanseaza colectiile de vara, iar in iulie prezinta colectiile de toamna. Majoritatea evenimentelor se desfasoara in Caruselul Luvrului.

Fete du Cinema este asteptat cu nerabdare de cinefili. Acestia platesc biletul integral doar pentru prima vizionare, urmatoarele filme putand fi vazute platind doar cativa euro.

Desi jazzul poate fi ascultat tot timpul la Paris, in fiecare vara, artisti din intreaga lume vin sa ii delecteze pe fanii genului, in cadrul Festivalului de Jazz.

La Tour de France puteti vedea adevarata pasiune pentru ciclism. La sfarsitul lunii iulie, are loc cea mai mare si mai extenuanta cursa, al carui punct terminus este Champs-Elysees.

Un alt mare eveniment din metropola pariziana este Festivalul de toamna, organizat pentru a promova arta.

Shopping

Fiecare cartier din metropola pariziana are propriile sale atractii in materie de magazine.
Daca va aflati in cartierele Marais sau Bastilia, trebuie sa dati o raita prin buticurile deschise de designerii Issey Miyake si Isabel Marant, daca va intereseaza articolele vestimentare deosebite, excentrice, dar elegante.

Lafayette, marele rival al magazinului universal Printemps, este deschis din 1894 si comercializeaza mai ales articole vestimentare. In schimb, daca sunteti mai degraba interesat de specialitatile culinare pariziene, trebuie sa intrati in brutariile Drahonnet, Sacha Finkelsztajn si Au Levain du Marais, pline de produse de patiserie calde si delicioase.

Pentru o gama fascinanta de accesorii decorative, incercati Emery & Cie, unde veti putea cumpara obiecte stilizate, facute din ceramica vopsita intr-o sumedenie de culori.

A l’Olivier vinde sortimente de ulei, de la cel mai fin, de masline, pana la … ulei de masaj, iar la Petite Fabrique veti intalni peste 40 de soiuri de ciocolata.

Sesiunea de shopping poate continua in cartierele Tuileries si Opera, de unde puteti cumpara trufe frantuzesti, de la Casa Trufelor, miere de la Casa Mierii, vinuri deosebite de la Au Verger de la Madeleine.

In renumitul cartier Champs-Elysees veti descoperi reprezentante ale caselor de moda Christian Dior, Chanel, Nina Ricci sau Prada.

In perimetrul delimitat de cartierele St. Germain, Latin si Luxemburg veti descoperi o sumedenie de magazine cu specialitati: de la Christian Constant veti putea cumpara cea mai buna ciocolata din tot Parisul, la Carton se gasesc tarte cu lamaie, cu ciocolata sau capsuni absolut delicioase, iar La Cremerie se afla o selectie de vinuri extraordinara, unele chiar din secolul al XIX-lea.

Nu sunt de neglijat nici pietele. Spre exemplu, in Piata Maubert veti gasi produse ecologice, preparate chiar de localnici, in propriile lor gospodarii. Singurul dezavantaj al acestui centru comercial este ca are program doar in zilele de marti, joi si sambata.

Pe de alta parte, piata de pe Rue de Buci este deschisa zilnic si are o selectie importanata de preparate proaspete si savuroase, ideale pentru picnic.
Piata de Flori din Ile de la Cite dateaza din 1808, fiind cea mai veche si una dintre cele mai mari din Paris. Comerciantii vand, de luni pana sambata, foarte multe specii de flori, transformand aleile si tarabele pietii intr-un peisaj plin de culoare si de arome.

Viata de noapte

Dupa o zi plina in care ati vizitat cele mai interesante obiective turistice ale Parisului, trebuie sa va odihniti intr-una din cafenelele pariziene sau sa va relaxati intr-un bar preferat de localnici.

Moulin Rouge este cel mai cunoscut cabaret din belle epoque care i-a scandalizat pe cetatenii respectabili si i-a atras in Montmarte pe artisti si boemi. Spectacolul epateaza prin paleta de culori, paiete si pene care incantau spectatorii inca de la deschiderea sa in 1889. Henry Toulouse-Launtrec a imortalizat epoca in schitele si tablourile sale. Dansatoarele pictate de el sunt expuse in Muzeul d”Orsay.

Inainte de a merge la Moulin Rouge, este obligatoriu sa faceti o rezervare la numarul de telefon 01 53 09 82 82, sau pe site-ul oficial al cabaretului. Pretul unei mese porneste de la 80 euro si ajunge pana la 180 euro. Unele meniuri au inclus in tarif o sticla de sampanie. Copiiilor sub 6 ani nu li se permite accesul, iar micutii care nu au implinit inca 12 ani beneficiaza de o reducere de 50%. Pentru a nu pierde rezervarea, este indicat sa ajungeti cu 30 minute mai devreme.

Cafe de Flore, un local preferat de artistii si intelectualii anilor ”20, a pastrat decorul aproape la fel, insa a majorat preturile considerabil. Tarife destul de mari sunt si la cafeneaua Les deux Magots, localul preferat al unor personalitati precum Ernest Hemingway, Oscar Wilde sau Picasso.

Cafe de la Paix, o cafenea incapatoare, isi cucereste clientii prin panorama superba pe care o ofera. Cei care isi beau cafeaua aici pot admira cladirile proiectate de Charles Garnier, arhitectul Operei din Paris.

Pentru experienta unei crame autentice pariziene, intrati in Jacques Melac Bar au Vin, un local ingenios decorat, cu tavan rustic, grinzi si bolta de vita de vie.
Vin savuros si ispititor veti putea cumpara si la Le Baron Rouge, un micut bar aflat langa Piata Aligre. Pe timpul verii, patronul isi atrage clientii asezand la intrarea in local butoaie de vin rasturnate, pe care serveste aromata bautura.

Daca preferati o bere buna, in locul unui pahar cu vin, cu siguranta ca trebuia sa intrati in taverna Le Sous-Bock, unde aveti de ales din nu mai putin de 400 de marci de bere si 200 de tipuri de whisky.

Pentru un savuros cocktail preparat pe baza de bere, trebuie sa mergeti la Hall’s Beer Brewery, iar pentru a gusta berea frantuzeasca Jenlain si pe cea belgiana Blanche Riva, petreceti cateva ore in Au Trappiste.

Transport intern

Turistii se pot deplasa in oras folosind mijloacele de transport in comun, vaporasele sau taxiurile.
Metroul, cel mai ieftin si eficient mijloc de transport, circula intre 05:30 si 00:30.
RER, un sistem mai complicat decat al metroului, are doar cinci linii, dar ajunge si in suburbii. Tichetele cumparate pentru metrou sunt valabile si pentru RER, doar in zonele centrale 1 si 2. Pentru celelalte zone, va trebui sa cumparati un bilet separat.

Autobuzele circula intre 06:30 si 20:20, iar unele linii circula chiar pana la miezul noptii. Biletele de metrou sunt valabile si in autobuzele care circula in zonele 1 si 2, dar nu puteti schimba autobuzul cu metroul folosind acelasi tichet.
Vaporasele sau hidroautobuzele circula numai din februarie pana in septembrie, dar cele opt statii unesc obiective turistice majore ale Parisului, precum Turnul Eiffel, Muzeul Luvru si Notre-Dame.

Taxiurile
 nu sunt foarte costisitoare, dar soferii obisnuiesc sa perceapa un tarif mai mare daca observa ca aveti multe bagaje.

Sfaturi utile

In metrou si in autobuz nu uitati sa compostati biletul si sa il aveti la dvs. pe parcursul calatoriei, pentru a evita o amenda usturatoare.

Cand va aflati in cautarea unui restaurant, evitati pe cat posibil localurile unde este afisat „meniu turistic”. Acesta ar putea fi bun la gust, dar va fi costisitor, intrucat nu reprezinta nimic altceva decat o metoda a patronilor de a profita de turisti, pe principiul „chiar daca nu se vor mai intoarce aici, o singura data este suficient pentru a-i pacali”.

Cand achitati o nota de plata, verificati daca serviciul ospatarului a fost inclus. De cele mai multe ori, acesta este trecut pe nota de plata si este de maxim 15% din valoarea consumatiei.Daca preferati sa economisiti bani, luati gustarea la pachet. In acest caz, nu va mai trebui sa dati bacsis.

Toate obiectivele turistice majore au un mare inconvenient: statul la coada. Incercati sa ajungeti mai devreme, cu cel putin 15 minute inainte de ora oficiala de deschidere. In schimb, dupa-amiaza cozile sunt considerabil mai mici.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*