Ghid Insula Rhodos

Cum ajungi?

Cunoscuta si ca Insula Soarelui, Rhodos este cea mai mare din Insulele Dodecaneze, Arhipelagul Insulelor Sporade in Marea Egee si se intinde pe o suprafata de 78 km.

Cei care aleg Rhodos ca destinatie de vacanta nu vor fi dezamagiti. Capitala insulei, denumita tot Rhodos, este situata in nordul insulei si este compusa practic din trei orase: modern, antic si medieval. Numeroasele muzee si manastiri sau ruine din Grecia antica transforma un sejur de 8 zile intr-o vacanta prea scurta.

Cele mai cautate statiuni sunt: Lindos, Rhodos (capitala insulei), Ixia, Kolymbia, Ialyssos, Faliraki, Kalithea.

Avionul este cea mai rapida si confortabila modalitate de transport. Agentiile de turism ofera pachete turistice atractive ce includ transport cu avionul, cazare 7 nopti si masa all inclusive. Cursele sunt operate de pe aeroportul Henri Coanda, iar durata zborului este de aproximativ 2 ore.

Masina personala este o alta alternativa pentru a ajunge in Rhodos. Desi drumul este lung (1.499 km), peisajele care pot fi admirate pe traseu merita osteneala. Cea mai scurta ruta, potrivit ViaMichelin.com, este Bucuresti – Giurgiu – Russe – Sofia – Veliki Preslav – Istanbul – Ankara – Izmit – Adnan Menderes – Rhodos.

Cand sa vizitezi?

In Rhodos, clima mediteraneana permite soarelui sa straluceasca 300 zile pe an. Aici, iernile sunt blande, iar verile calduroase. Vacanta de vara incepe in aprilie, in octombrie inca se mai poate face baie in mare, iar in luna noiembrie, turistii sunt aproape inexistenti. Desi in Grecia ploua foarte rar, acest fenomen are loc foarte des intre lunile decembrie – martie.

In Rhodos, navigarea pe mare este un sport practicat de foarte multi turisti. Cea mai potrivita perioada este intre lunile mai – octombrie, cand, dinspre nord – vest bate vantul Meltemi.

 

Unde sa te cazezi?

Hotelul Atlantis City 3* se bucura de review-uri excelente pe site-urile de specialitate si se afla in centrul Rhodos Town. Hotelul a fost renovat complet in iarna anului 2009 si a fost decorat cu piese de decor moderne. Langa hotel se afla restaurante, taverne, cluburi de noapte si una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Hotelul are 52 camere minimal decorate si dotate modern cu aer conditionat, televizor, un mini frigider, seif, telefon, baie cu dus sau cada, uscator de par.
Pretul unei nopti de cazare porneste de la 60 euro si ajunge pana la 130 euro pentru camerele triple.

City Center 3* este un alt hotel foarte bun, situat in centrul orasului Rhodos. Hotelul se adreseaza in special tinerilor care vor sa se distreze in vacanta si care fug de linistea din statiunile mici. Hotelul nu dispune de restaurant propriu, dar masa poate fi servita in apropiere, la restaurantele Victoria si Red, aflate la 50m de hotel. Plaja se afla la 100 m de hotel, iar centrul istoric la 500m. Cele 54 camere ale hotelului sunt dotate cu aer conditionat, tv satelit, baie cu uscator de par, acces internet.
Pretul unei nopti de cazare porneste de la 52 euro si ajunge pana la 125 euro pentru camerele triple.

Unde sa mananci?

In Rhodos exista numeroase restaurante ce ofera turistilor si localnicilor diverse preparate: de la souvlaki (fast food), la taverne unde se serveste doar peste si fructe de mare, psistarie (restaurante cu preparate la gratar), restaurante cu mancare traditionale pana la pizzerii.

Odata asezati la masa, puteti sa va delectati cu preparatele grecesti. Incepeti cu delicioasele aperitive: salata horiatiki (rosii, castraveti, masline si branza feta), tarama (icre de peste),melitzanosalata (salata de vinete), sadziki (sos facut din iaurt, castraveti si usturoi), saganaki (branza prajita), capari (salata de capere),spanakopita (placinta cu spanac), tiropita(placinta cu branza), kreatopita (placinta cu carne).

Grecia este cunoscuta pentru minunata sa branza. Aici veti gasi numeroase sortimente, insa cea mai populara ramane branza feta. Nu ezitati sa gustati si mizithra, kasseri, kefalotyri (branza sarata folosita la paste) si graviera.

Foarte popular este gyro, saorma greceasca. Foarte gustos, gyro se diferentiaza de saorma prin ingredientele care se gasesc doar in Grecia. Sovlaki (frigarui grecesti) este un alt preparat care se gaseste peste tot in Rhodos.

Pestele si fructele de mare ocupa un loc privilegiat in bucataria greceasca. Cele mai multe restaurante si taverne care servesc preparate din peste se gasesc in zonele Hadjikyriakio, Peiraiki, Passalimani, Kastela si Mikrolimano. Recomandarile noastre sunt: restaurantul Diasimos si taverna Margaro.

Alte preparate traditionale ce merita incercate sunt: patsa (ciorba din intestine de porc sau vita), stifado (tocanita din carne de iepure sau vita, cu ceapa si sos de rosii),dolmades (sarmale), mousaka (musaca), pastitsio (un fel de lasagna), fricasse(tocanita de miel cu spanac, oua si lamaie) etc.
Grecii sunt mari amatori de dulciuri, de aici si marea varietate de produse: baklava, cataif, yaourti me meli (iaurt cu miere), milopita (placinta cu mere), karydopitas(bomboane cu nuci si migdale), inghetata cu diverse arome.

Ouzo este bautura traditionala greceasca si merge cel mai bine cu fructele de mare, in compania familiei sau a prietenilor apropiati. Ouzo este un lichior de culoare alba, cu aroma de migdale. Metaxa este o alta bautura la fel de populara ca si ouzo, supranumita “elixirul vietii”, “nectarul zeilor” sau “taria binecuvantata”. Grecii au cateva sortimente de bere foarte bune, iar vinul grecesc este recunoscut la nivel mondial pentru aroma sa deosebita.

Tamam este unul dintre cele mai apreciate restaurante din Rhodos. Situat in capitala insulei, restaurantul este renumit pentru mancarea delicioasa, serviciile de servire ireprosabile si lista impresionanta de vinuri.

La restaurantul Agalma, veti descoperi un meniu traditional grecesc. Preturile sunt moderate, iar atmosfera este placuta. Restaurantul se afla in Rhodos Town, iar pretul unui meniu complet porneste de la 5 euro.

In apropiere de centrul vechi al capitalei se afla restaurantul Aspro Piato. Cu un décor clasic si preparate bazate pe fructe de mare, peste sau mancaruri traditionale grecesti, restaurantul are preturi mici si ospatari amabili.

La taverna Dama Dama din statiunea Pefkos veti avea parte de un meniu traditional grecesc. Preturile nu sunt mari, iar portiile de mancare sunt generoase, motiv pentru care restaurantul a devenit rapid cunoscut.

Obiective turistice

Plajele sunt una dintre cele mai importante atractii din Rhodos, iar pe insula se gasesc unele dintre cele mai frumoase plaje din Grecia. Plaja Faliraki se afla la 12 km de capitala insulei si este perfecta pentru familiile cu copii. Apa este mica, iar in zona exista multe posibilitati de distractie si recreere: Faliraki Water Park si Luna Park. O alta plaja recomandata pentru copii esteTsambika (Tsampika), la 26 km de Rhodos Town. Daca cautati o plaja unde sa va bucurati de liniste si intimitate, atunci mergeti pe plaja Agathi, la 36 km de Rhodos Town.

Acropola din Lindos este una dintre cele mai interesante atractii de pe insula, un loc unde este musai sa ajungeti. Cele mai importante monumente ale sitului arheologic sunt: Templul Atenei si al lui Zeus, Nymphaia (loc pentru divinizarea zeilor), ramasitele cladirii Stoa si stadionul.
Situl arheologic poate fi vizitat de marti – duminica, intre orele 08.30 – 14.30 (extra-sezon) si intre orele 09.00 – 19.00, de luni – duminica (sezon). Pretul unui bilet este de 6 euro pentru adulti si 3 euro pentru studenti si persoanele in varsta de peste 65 ani. Tinerii sub 18 ani beneficiaza de intrare gratuita.

Lindos este cea mai fotografiata statiune din Rhodos datorita contrastului dintre casutele albe, situl arheologic si marea cristalina. Lindos se afla la 55 km de Rhodos Town si este o destinatie foarte cautata de vacanta.

Situata pe cel mai inalt varf de munte de pe insula, acropola din Rhodos impresioneaza prin monumentele care au trecut testul timpului: teatrul (recent restaurat), vestigiile Templului lui Athena Polias, Odeon-ul, templul lui Pythian Apollo si relicvele Gymnasium-ului.

Un alt sit arheologic se afla in statiunea Ialyssos, la 13 km de Rhodos Town. Construit in perioada preistorica, situl este un loc bun pentru a vedea o mica parte din istoria Greciei. Impresionant este si situl arheologic Kamiros, unde puteti admira ramasitele caselor medievale.

Muzeul de Arheologie din Rhodos se afla in cladirea medievala a Spitalului Cavalerilor si are un patrimoniu bogat, format din descoperiri gasite in timpul sapaturilor arheologice.
Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 08.00 – 20.00, iar pretul unui bilet este de 3 euro (adulti) si 2 euro (studenti si persoane ce au implinit 65 ani).

Odata ajunsi in capitala insulei, Rhodos, trebuie sa vizitati centrul vechi al orasului. Peste 200 de strazi inguste, pline cu magazine cu bijuterii, suveniruri, haine sau accesorii, taverne si restaurante cochete, toate acestea contribuie la o atmosfera placuta, de unde nu iti doresti sa mai pleci. Principala strada este Socrates, iar in acest colt de rai puteti vizita baile turcesti, moschee sau muzee.

Seven Springs este un taram magic, plin de verdeaza, o oaza pentru zilele toride de vara. Situat la 50 km de capitala insulei si inconjurat de paduri, parcul Seven Springs are un lac superb, de unde se poate admira privelistea superba. Interesanta este si plimbarea prin tunelul intunecat, lung de 186m. Excursia la parcul Seven Springs se organizeaza de agentiile de turism si dureaza aproximativ 4-5 ore.

In capitala insulei se afla Palatul Guvernatorului, devenita resedinta Prefecturii. Monumentul a fost construit in timpul ocupatiei italiene si este o combinatie de mai multe stiluri de arhitectura, avand elemente comune cu Palatul Dogilor din Venetia.

In centrul orasului Rhodos, se afla Teatrul National, o cladire impunatoare construita in 1937 de un arhitect necunoscut. Initial, teatrul a primit numele de “Teatrul Puccini” si gazduia piese de teatru si operete. Astazi, este folosit ca teatru si cinematograf.

Palatul Printului Mare Maestru (Palace of the Prince Grand Master) este unul dintre cele mai impresionante atractii turistice din Rhodos. Zidurile pastrate in forma aproape intacta, interioarele medievale ce te poarta in vremuri demult apuse, sculpturile antice si mozaicurile uimitoare fascineaza toti vizitatorii care ii calca pragul. Palatul a fost construit in secolul XIV, iar in timpul dominatiei Imperiului Otoman, a devenit fortareata.
Palatul Printului Mare Maestru poate fi vizitat zilnic, intre orele 08.00 – 20.00 (1 iunie – 31 octombrie) si 08.00 – 15.00 (1 noiembrie – 31 mai).

Epta Piges reprezinta o oaza de verdeata, liniste, unde cele 7 izvoare sunt punctul de atractie pentru vizitatori. Pentru a ajunge aici, este necesar sa mergeti pe drumul ce duce spre satul Archipolis, la 3 km de biserica Agios Nectarios.

La 20 km de aeroportul Rhodos si in apropiere de satul Kalamonas, se afla Valea Fluturilor, un loc fascinant si unic in lume, unde miile de fluturi colorati infrumuseteaza zona. In acest paradis verde se afla cateva poduri de lemn, poteci pietruite, izvoare si numerosi pini.

Parcul acvativ Faliraki este una dintre cele mai indragite locatii. Situata langa statiunea Faliraki, la 12 km de orasul Rhodos, vizavi de hotelul Esperos Palace, parcul pune la dispozitie numeroase piscine si atractii acvatice pentru toate varstele. Turistilor care le place adrenalina le recomandam Twisters, Black Holes, Turbo, Free Fall sau Kamikaze.
Parcul poate fi vizitat zilnic, intre orele 09.30 – 18.00 (mai, septembrie, octombrie) si 09.30 – 19.00 (iunie – august). Pretul unui bilet este de 20 euro (de la 12 ani), 15 euro (3 – 12 ani) si gratuit pentru micutii sub 3 ani.

Festivaluri si sarbatori
Pe langa sarbatorile religioase, celebrate cu sfintenie, in Rhodos mai are loc si un alt eveniment important, asteptat cu mare nerabdare de localnici si turisti: Evenimentele Culturale. In fiecare vara, intre lunile iulie – septembrie, evenimentul aduce laolalta numerosi artisti eleni si internationali, expozitii de arta si scenete de teatru.

Tot in serile de vara, Biroul National de Turism Grecesc organizeaza in centrul vechi din Rhodos Sound and Light Show, un spectacol uimitor cu jocuri de lasere si lumini.

Festivalul Medieval al Rozelor are loc in luna mai si da sansa turistilor sa ia parte la ritualurile practicate odinioara de vrajitoare, sa admire jocurile circarilor cu focul sau sa participe la banchete unde toti invitatii poarta haine medievale. In aceasta perioada, tot orasul este decorat in stilul medieval, iar strazile sunt intesate cu scenete de teatru, muzica si expozitii de arta medievala.

In fiecare luni, Teatrul Medieval este gazda Serilor Folk, unde tinerii si adultii danseaza pe ritmuri traditionale grecesti, spre admiratia turistilor.

In ultima duminica a lunii mai are loc Parada Anuala a Florilor, festival prin care se sarbatoreste sosirea verii. Rhodes Rock are loc intre 8 – 15 iunie si reuneste mai multe trupe care aduc un omagiu muzicii rock clasice.

Intre 21 – 26 iunie are loc Festivalul Ecofilms, unde sunt proiectate scurtmetraje si documentare despre mediul inconjurator si despre protejarea acestuia.

Intre 29 – 30 iulie, in fata capelei Agios Soulas din statiunea Soroni, are loc Intrecerea Magarilor. Festivalul este sarbatorit cu mancare traditionala, dansuri grecesti si competitii atletice.

Shopping

In Rhodos nu exista centre comerciale, iar cele mai importante magazine le veti gasi pe arterele principale din statiuni.

In aceste buticuri veti gasi o multime de suveniruri, piese de decor din ceramica, bauturi alcoolice locale, bureti naturali, bijuterii lucrate manual, tablouri sau haine din piele.

Viata de noapte

Rhodos are o viata de noapte activa, iar principalele zone de atractie sunt in centrul vechi al capitalei insulei.Amphitheatre Boutique Club a fost recent renovat, iar in zilele de vara, peste 2.000 de turisti vin sa petreaca aici. Cu vederi superbe asupra marii, Amphitheatre Boutique Club se afla in statiunea Lindos.

La Angel Pure Club, tinerii vin sa danseze pe ritmuri grecesti, latino, dar si muzica marilor artisti din zilele noastre. Clubul se afla in centrul vechi al Rhodos.

Muzica pop, rock sau mainstream se asculta la clubul Clo – Cielo Bar din Rhodos Town.

Un club foarte popular este Dome. Situat in statiunea Nikiforou Litra si deschis doar in weekend, aici au loc cele mai incendiare petreceri. Cu o capacitate de peste 1.500 oameni, la Dome Club se asculta muzica greceasca si pop.

In fiecare vara, la Paradios Beach Club vin cei mai renumiti DJ din Europa: David Morales, Armand Van Helden, Junior Sanchez, Armin van Buuren, Carlo Lio, Davide Squillace, Luca Bacchetti, Dennis Ferrer. Cu o capacitate de 4.500 oameni, clubul se bucura de o locatie excelenta, pe o stanca deasupra marii.

In Maritsa, aproape de capitala insulei se afla clubul Esperinos. In fiecare seara de vineri, aici se face karaoke, iar in weekend se asculta muzica de club si muzica greceasca.

Alte cluburi ce merita vizitate sunt: Fygokentros (statiunea Maritsa; se asculta muzica greceasca), Puerto Beach Bar (statiunea Nikiforou Litra; se asculta muzica house), Roi Mat Club Restaurant (in statiunea Ialysos, se asculta muzica disco, jazz, soul, funk si greceasca), Todo Bien Latin Bar (in centrul vechi din Rhodos; se asculta muzica latino).

Pentru muzica live mergeti la Senso Live Musica Hall (statiunea Ialysos) si Cafe Chantant (centrul vechi din Rhodos).

Transport intern

Aeroportul international Diagoras se afla la 15 km vest de capitala insulei Rhodos, in apropiere de statiunea Paradisi. De aici, agentiile de turism din Romania asigura transferul la hotelurile alese de turisti.

Insula Rhodos se intinde pe 1.400 km2, asa ca cel mai indicat mod de a descoperi insula este inchirierea unei masini, a unui ATV sau a unei biciclete. De asemenea, exista si un sistem de transport public care face legatura intre capitala si statiunile de pe insula.

Taxiurile sunt foarte cautate seara, cand petrecaretii cauta cel mai bun loc pentru a se distra.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*