Pescara


   Cea mai recenta calatorie in Italia, m-a purtat in frumoasa regiune Abruzzo, in oraselul Pescara. Situat pe malul Marii Adriatice, Pescara este o destinatie vizitata de turisti datorita plajelor curate cu nisip fin care se intind pe o lungime de aproape 20 de km si a apei albastre  si cristaline.

20160607_124301  In ceea ce priveste transportul Wizz Air  a reluat zborurile catre Pescara (in zilele de marti si sambata), preturile sunt modice iar zborul dureaza aproximativ 1h si 40 min.

Pentru transferul aeroport – centrul orasului puteti lua un taxi sau un autobuz.Taxiurile nu au niciun pret afisat asa ca pentru o cursa de 4km cat este cea de la aeroport pana in centrul orasului Pescara nu se stie cat ai de platit, intrebati de pret cursei taximetristii se arata foarte rezervati in a da o cifra aproximativa.

Autobuzele 8 si 38  fac legatura intre centrul oasului si aeroport, acestea circula la intervale de 20 min iar statia se afla chiar in fata terminalului Sosiri.Pretul unui bilet este 1.30eur pentru 90 min sau 3 eur/zi, acestea se pot achizitiona de la ghiseul din aeroport(inchis in weekend), automatele din fata aeroportului (care nu functioneaza intotdeauna, in cazul meu prima parte in care am introdus  monedele a mers struna, cand am ajuns insa la eliberarea biletului … niente) sau direct in autobuz, de la  fratele mai mic al automatului din fata aeroportului (acesta din urma nu da rest 😀 ).

Oameni din Pescara sunt foarte primitori si ospitalieri, insa, ca majoritatea italienilor sunt destul de nationalisti si rezervati. La fel ca in alte tari  latine din Europa vei avea probleme cu limba engleza, asa ca iti trebuie  putin noroc pana vei gasi un interlocutor care sa-ti explice ceva in alta limba decat italiana.Un ghid de conversatie si cateva cuvinte si expresii in italiana sunt foarte utile, partea amuzanta este ca mare majoritatea a cuvintelor sunt foarte asemanatoare cu limba romana si in general intelegi ceea ce iti spun, dar cand vine vorba de a raspunde la randul tau… ma cam dureau mainile dupa prima zi.

In Pescara gasesti hoteluri intre 1 si 4 * pentru toate gusturile si bugetele, ca de obicei am folosit pentru cautari Booking si Agoda, daca aveti si alte site-uri le puteti folosi pe acelea, exista o multime de posibilitati de cazare.

apa    Plaja din Pescara este intinsa si frumoasa, cu mult  nisip auriu, foarte fin si apa atat de “crystal clear” incat  vedeai bancuri de pesti inotand fara ochelari  de snorkeling (vezi foto stanga).Tarmul este foarte lin si  apa are o adancime mica pentru multi metri, probabil  pentru a proteja copii si adulti care nu stiu sa inoate,  pentru a inota trebuie sa mergi mult in larg.Pe plaja  sunt amenajate si posturi de salvamari situate  la  distante relativ mici unele fata de celelalte.

Un lucru interesant pe care l-am intalnit la Pescara a  fost ca prioritate pe plaja au locuitorii orasului, astfel  acestia au la dispozitie optiune de a-si face un  abonament pentru tot sezonul si le sunt puse la  dispozitie primele randuri de umbrele si sezlonguri de  pe plaja.

Acestia profita din plin de avantajul acesta si formeaza grupuri de 2, 3 familii pentru achizitionarea abonamentelor de care se pot bucura apoi impreuna cu familia si prietenii lor, pentru ca abonamentele nu sunt nominale.

Turistii au la dispozitie plajele la libere sau plajele cu sezlonguri. Ca sa va faceti o idee legate de preturi pentru o persoana: un sezlong, un scaun si o umbrela -> 15 euro, pentru doua sezlonguri si o umbrela  20 de euro, pentru un sezlong, o umbrela si acces la piscina 20 euro/pers, pentru piscina era obligatoriu casca de inot (4 euro).

Pe plaje erau amenajate si terenuri pentru volei si tenis de picior, de asemenea erau prevazute si cu locuri de joaca pentru copii, unde se gaseau tobogane, leagane si jucarii gonflabile.

20160606_120433

Plaja Pescara

20160605_182646

Piscina Trieste

20160606_213609

Loc de joaca pentru copii

Principalele obiective turistice din Pescara 

Nave di Cascella

Nave di Cascella

Nave di Cascella, o piesa ce reprezinta o nava abstracta, realizata in anul 1987 de acelasi artist care a realizat si o serie de monumente si pentru Silvio Berlusconi – Pietro Cascella, nascut  in Pescara;

Museo delle Genti d’Abruzzo  unul dintre cele mai impresionante muzee din regiune, care recreeaza viata locuitorilor din Abruzzo din perioada preistorica pana in epoca moderna;
Palazzo di Città e Torre dell’orologio – Palatul care gazduieste Primaria din Pescara are un turn cu ceas.

Palazzo di Città e Torre dell'orologio

Palazzo di Città

 

Palazzo del Governo – in care se pastreaza statui impresionante ale lui Costanzo si o uriasa biblioteca cu peste 600.000 de volume;

20160606_203311

Palazzo del Governo

Il Ponte del Mare – impartit intr-o alee pietonala si o pista pentru biciclisti, este un punct de belvedere si promenada, apreciat atat de localnici cat si de turisti.

20160606_212318

Il Ponte del Mare by night

 

 

Catedrala San Cetteo – denumita astfel dupa numele patronului spiritual al orasului;

20160606_204837

20160606_143339

Pescara Centrale

20160606_204910

Cinema Teatro Michetti

20160604_162059

Punctul de varsare a raului Pescara in Marea Adriatica

Pescara (asa cum probabil ati dedus) este la origini un vechi sat pescaresc si aici puteti incerca printre cele mai bune preparate din peste si fructe de mare.Gastronomia italiana este faimoasa pentru multitudinea si diversitatea de preparate din paste, nu ezitati sa comandati la restaurant pasta con il nero di seppia, adica paste combinate cu un sos bogat de rosii si sepie, puternic colorate in negru cu cerneala sepiei.

Pizza Dolce

 

Celebra in intreaga lume o pizza italiana are in medie 3 ingrediente(pentru a le savura din plin doar pe acelea sustin ei), asta ca sa nu riscati sa fiti dezamagiti prin comparatie cu pizza de pe la noi, cu o multime de toppinguri.Tot aici trebuie neaparat sa incercati si deliciosul desert specific zonei – „pizza dolce” – cu crema de frisca si ciocolata.

 

Aperitivul traditional din pizzerii este bruschetta(paine prajita frecata cu usturoi, ulei de masline, sare si cu sos de rosii pe deasupra) si carnuri afumate cum ar fi prosciuto crudo sau salam. Majoritatea localurilor au bufet cu autoservire.

Saltimboca este escalopul de vitel, acoperit de straturi de frunze de salvie si prosciuto, apoi stropit cu vin alb. Gnocchi alla romana, niste galuste din cartofi si faina, servite cu sos de rosii sau sos de gorgonzola.

Tiramisu

Tiramisu

 

In zilele noastre cele mai bune inghetate pot fi mancate in Italia, in cofetariile si restaurante italienesti se gasesc cei mai priceputi maestri in prepararea acestui deliciu rece, un alt desert ce trebuie servit intr-o vacanta in Italia este Tiramisu.

 

 

Nu stiu daca este sangele latin sau nu dar un lucru e cert italienii sunt foarte petrecareti si razvratiti, daca in prima seara a fost Festa dei Popoli (un festival in care erau prezente standurile a diverse tari, erau prezentate obiceiurile si costumele traditionale, mandra sa spun ca avea si tara noastra un stand si costume pe cinste, in cadru petrecerii primeai si un flyer pe care iti completai prin ce tari trece itineriul tau intr-o calatorie pe care ai face-o in jurul lumii) in seara urmatoare acestia militau pasnic si au organizat un concert pentru ceea ce ei numeau “Cartea universala a drepturilor de munca”.

Un alt lucru demn de mentionat este ca in weekend centrul orasului este inchis circulatiei autovehiculelor.

 

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*