Ghid turistic Viena

Cum ajungi

Cand te gandesti la Viena, inevitabil asociezi orasul cu Mozart si cu epoca imparatilor habsburgi si este pe deplin explicabil, avand in vedere faptul ca metropola respira imperialism prin toti porii iar compozitorul austriac este prezent peste tot, de la figurinele din ciocolata pana la suveniruri. Dar Viena inseamna mult mai mult si va invita sa o descoperiti.
Cu masina
Distanta  bucuresti-viena este de aproximativ 1060 km pe ruta Bucuresti-Sibiu-Arad-Budapesta-Viena din care cca 600 in Romania si 400 in Ungaria,drumul poate fi parcurs in aprox 14h iar costul unui drum este 140 euro.
Benzina in Austria e cam scumpa, preferabil ar fi sa faceti  plinul din Romania si cumparati apoi din orase, sate, comune, nu de pe autostrada, ca acolo e mai scumpa cu 15-20%.
Sa nu uitati sa va luati vigneta atat pentru Ungaria cat si pentru Austria.
Cu avionul
Exista  zboruri low-cost spre Viena operat de compania Niki fly,un zbor spre Viena dus-intors,daca este achizitionat cu cel putin 1 luna inainte,costa in medie 90 euro.Mai exista si varianta  zborurilor spre Viena operate de catre companii de linie,precum Tarom,cu preturi incepand de la 120 euro.
Cu autocarul
Toamna tarziu,incepand cu luna noiembrie,datorita Pietelor de Craciun organizate anual in Viena,agentiile de turism organizeaza circuite sau excursii cu destinatie Viena la preturi destul de accesibile,de ex:150 euro:Viena si un scurt tur panaramic cu autocarul in Budapesta + 2 nopti de cazare.
Daca doriti sa vizitati Viena pe perioada sarbatorilor de iarna cel mai ieftin drum cu autocarul pe care l-am gasit este operat de catre Angel Holidays Market  iar pretul este de 65 euro/persoana dus-intors.
 Traseu  urmat este: Bucuresti – Pitesti – Rm Valcea- Sibiu- Deva – Arad – Budapesta – Viena. Tariful include un tur de oras Budapesta. Pentru programele de Craciun plecarea va fi in data de 22.12 ora 00.00, retur in data de 26.12, iar pentru programul de Revelion plecarea va fi in data de 29.12 ora 00.00, retur in data de 02.01.2013.

Cand sa vizitezi

Viena este frumoasa indiferent de sezon, dar orasul capata un farmec unic in perioada targului de Craciun, organizat in fiecare an in perioada 15 noiembrie – 24 decembrie. Atunci orasul se schimba, se transforma intr-o lume de poveste, sute de casute din lemn rasar peste tot in centrul metropolei si intregesc bogatia de ornamente cu care este infrumusetata Viena cu ocazia Sarbatorilor.

De asemenea, o alta perioada optima pentru a petrece un concediu in capitala Austriei este martie-mai, cand orasul se afla, teoretic, in extrasezon si este ferit de aglomeratia de turisti. Din acest motiv nici obiectivele turistice nu sunt la fel de aglomerate si veti petrece mai putin timp la cozi ca in lunile de vara.

Unde sa te cazezi

Printre hotelurile cu preturi medii, de pana la 100 euro pentru o camera dubla standard, cu mic dejun inclus, se numara Hotelul CongressHotelul CrystonAm Schottenpoint sau Hotelul Carlton Opera.

Hotelul Congress este clasificat la trei stele si se afla foarte aproape de Belvedere. Cele 75 de camere si cele 2 apartamente sunt dotate cu tv si internet prin satelit, dar nu au instalatii pentru aerul conditionat.

Nici hotelul Cryston nu are aer conditionat, in schimb dormitoarele confortabile au televizor, telefon cu apelare directa si uscatoare de par in baile cu dotari complete.

Am Schottenpoint este un hotel intim, cu 17 camere, aflat foarte aproape de Ring si la doar cateva minute de mers pe jos de toate mijloacele de transport in comun care ajung in centru.

Hotelul Carlton Opera este situat la marginea orasului, aproape de Museumsquartier (Cartierul Muzeelor). Unitatea este potrivita si pentru familii, pentru ca apartamentele de aici au bucatarie.

Unde sa mananci

Specialitatile culinare vieneze sunt deosebit de apreciate de turisti si pe buna dreptate, pentru ca austriecii stiu sa echilibreze perfect carnea, ingredientul lor favorit cu o categorie larga de supe si de garnituri pe baza de legume.

La loc de cinste in preferintele vienezilor cand vine vorba de supe, se afla Leberknodelsuppe, adica o supa limpede de vita, cu perisoare mici, din ficat.
Daca Leberknodelsuppe este supa favorita a localnicilor, atunci Snitelul Vienez ramane cel mai comandat fel de mancare de catre turisti.

Snitelul Vienez are o crusta crocanta din pesmet este auriu si subtire si se serveste in mod traditional cu salata de cartofi. Pe langa snitel, vizitatorii mai incearca gulasul si gefullte paprika, adica ardei umpluti cu un amestec de carne tocata si orez si serviti de obicei cu sos de rosii si cartofi. Atat gulasul cat si ardeii umpluti sunt reminiscente de pe vremea Imperiului Austro-Ungar, cand Viena era de fapt un amalgam de mai multe nationalitati si culturi.

Gulasul adoptat din bucataria ungureasca a fost transformat de austrieci intr-un stufat de vita, condimentat, asezonat cu ardei rosii si servit cu galuste sau rulori de paine. In restaurantele din Viena exista mai multe feluri de gulas, precum gulasul cu cartofi sau gulasul cu ou prajit si castraveciori.

Tortul Sacher, specific Vienei, prajiturile aromate cu crèma de ciocolata, blat pufos, glazuri apetisante, imbogatite cu savoarea unica oferita de frisca sau gemuri parfumate sunt ideale ca desert dupa o masa copioasa, servita in localurile vieneze.
Un alt desert delicios preparat de vienezi este dobostorte, format din opt blaturi subtiri, acoperite cu crema de ciocolata. Ultimul strat se glazureaza cu caramel.

Linzertorte, numita dupa orasul austriac Linz este o alta prajitura savuroasa ce poate fi comandata in localurile vieneze. Exista mai multe variante, dar in esenta este o placinta de migdale, umpluta cu gem de capsuni sau coacaze.

Localnicii gusta la micul dejun Gugelhupf, a carui denumire vine de la tava circulara in care se coace. Legenda spune ca imparatul Franz Iosif manca o bucata de fiecare data cand isi vizita amanta, actrita Katharina Schratt, la cafeaua de dupa amiaza.
Tot imparatul Franz Iosif este cel care se delecta cu tafelspitz in fiecare zi, potrivit legendelor locale. Tafelspitzul inseamna un fel de mancare realizat din pulpa fiarta de vaca, servita cu rosti, adica mai multe bucati de cartofi gratinati, stropiti cu sos de mere si hrean.

Unde gasesti mancare traditionala

Ca sa puteti incerca toate aceste preparate, trebuie sa cautati restaurantele care serversc mancare traditionala.
Dintre acestea, Figmuller (pe Wollzeile, la numarul 5) este faimos pentru portia mare de snitel vienez pe care o aseaza in fata oaspetilor. De cele mai multe ori, snitelul depaseste farfuria si costa aproximativ 20 de euro, in pret fiind inclusa si garnitura.
Cel mai bun tafelspitz se serveste la Zum weissen Rauchfangkehrer (pe Weihburggasse, la numarul 4), iar specialistul in carne de vita ramane restaurantul Plachutta (pe Wollzeile, la numarul 38). Bierhof (Naglrgasse, la numarul 13) isi imbie musafirii cu specialitatea casei: medalion de porc in sos de bere neagra.

In ceea ce priveste restaurantele scumpe, cu decor somptuos si cu bucatari apreciati pe plan mondial, cele mai bune exemple sunt Zum Schwarzen Kameel (pe Bognergasse, la numarul 5) Korso, din cadrul hotelului Bristol (Mahlerstrasee, la numarul 2) si Do & Co in Haas Haus (Stephansplatz, ne 12), un local extrem de stilat care propune un meniu variat, format atat din preparate specifice Vienei, cat si mancare mai exotica, cum ar fi sushi sau Thai.

Dupa o masa delicioasa, puteti bea o cafea, alegand una dintre cafenelele Vienei. Puteti opta pentru Cafe Frauenhuber, una dintre cele mai vechi si frumoase, cu canapele rosii confortabile si mese de marmura, sau pentru Cafe Central, situata in istoricul Palat Ferstel, locul de intalnire al intelectualilor din oras de la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20. Cafe Mozart, deschisa in 1791 in memoria lui Mozart, sauMAK Cafe sunt alte doua alternative la fel de potrivite pentru o cafea si o prajitura buna.

Obiective turistice

Obiectivele turistice majore ale Vienei sunt Palatele Shonbrunn si HofburgBelvedere, resedinta de vara a printului Eugen, catedrala gotica Stephansdom, Karlskirsche, Museumquartier sau Cartierul Muzeelor, Opera de stat si Cladirea Secesiunii.

Palatul Schonbrunn, vechea resedinta a Habsburgilor, a fost proiectat de arhitectul Johann Fischer si construit intre 1695 si 1713. Decorul original a fost schimbat de imparateasa Maria Tereza, care si-a dorit un design in stil rococo. Timp de doi ani de zile, mai exact intre 1817 si 1819, fatada a fost zugravita in culoarea caracteristica numita “galben de Schonbrunn”.Cele mai importante incaperi pe care trebuie sa le vizitati din palat sunt : Sala Oglinzilor,Sala MilioanelorSala lui Napoleon, Sala Vieux-Laqu, Salonul albastru chinezesc, Salonul imparatesei Elisabeta, Sala de Portelan, Marea Galerie, Salile Bergl si Capela. 

Un tur simplu costa 14,9 euro, un bilet pentru “turul de aur” costa 3,6 euro, “Marele Tur” valoreaza 11,5 euro, iar “Turul Imperial” costa 8,9 euro.

Palatul Hofburg reprezinta de fapt un complex impresionant de cladiri, completat de imparatii austrieci pe masura ce puterea lor crestea in Europa. Palatul Nou (Neue Burg) este sectiunea cea mai noua si mai spectaculoasa. In prezent, Hofburg gazduieste birourile presedintelui Austriei, un Centru pentru Conventiile Internationale, mai multe sedii oficiale si particulare si o serie de muzee si de sali oficiale deschise publicului.

Achitand tariful de intrare de 8,9 euro, puteti vizita Apartamentele Imperiale, pastrate la fel cum erau pe vremea Imparatului Franz Iosif si a sotiei sale Elisabeta, Poarta Elvetiana, Capela Imperiala, Depozitul de argint, Bogatiile laice si ecleziastice, Piata Eroilor, parcurile Burggarten si Volksgarten, Poarta lui Michael, intrarea principala in complex precum si Muzeele etnografic si Ephes.

Stephansdom, cel mai frumos edificiu gotic al Austriei, dateaza din anul 1147 si este o imensa catedrala. Turistii au acces in doua turnuri ale lacasului de cult. In turnul de Sud trebuie sa urcati 343 de trepte, dar efortul este rasplatit prin panorama incredibila de deasupra Vienei. Daca vreti totusi sa ajungeti rapid si sa va salvati energia, puteti lua liftul din turnul de nord, platind 4 euro, cu un euro mai mult fata de biletul de acces din celalalt turn.

Palatele Belvedere au fost ridicate de printul Eugen de Savoia, unul dintre cei mai iubiti generali habsburgi, cu banii obtinuti ca recompensa pentru victoriile sale impotriva turcilor din 1683. Palatul Belvedere Superior poate fi vizitat pentru 8 euro, iar Belvedere Inferior pentru 7 euro.Un bilet valabil pentru ambele constructii in stil baroc costa 9 euro. Interiorul este decorat cu o sumedenie de opere de arta, semnate de pictori celebri, cum ar fi Monet, Gustav Klimt sau David Friederich.

Gradinile Franceze leaga cele doua edificii si sunt interesante atat pentru decorurile florale, cat si pentru statuile care se afla aici. Cele opt muze si Sfinxul se remarca in mod deosebit.

Biserica Karlskirsche a fost ridicata intre 1715 si 1737, in cinstea lui Karl Borromeo, sfantul patron al luptei impotriva ciumei. Biletul de acces costa 4 euro, la care se adauga alti 2 euro daca doriti sa urcati cu liftul pana la etajele superioare ala edificiului religios.

Museumquartier sau Cartierul Muzeelor a fost initial grajd pentru caii imparatului. Din 1918, fostul grajd s-a transformat in loc pentru expozitii, iar in prezent reprezinta unul dintre cele mai cautate atractii ale Vienei. Localnicii se aduna in cafenelele moderne, iar turistii studiaza muzeele din centru: Muzeul Leopold, Muzeul de Arta Moderna si Muzeul tutunului. Taxa de acces in Muzeul de Arta Contemporana este de 8 euro, iar Muzeul Leopold poate fi vizitat achitand biletul de 9 euro.

Opera de stat sau Staatsoper a fost construita intr-un stil neorenascentist si s-a redeschis in 1955, dupa distrugerile provocate de razboi.
Biletul de intrare este de 4,5 euro, pentru tururile cu ghid sau 6,5 euro bilet care include si turul noului Muzeu al Operei.

Daca doriti sa asistati la un spectacol de opera, tariful pentru intrare variaza intre 2 si 178 euro. Pentru locurile in picioare, biletele pot fi cumparate in ziua respectiva.

Aproape tot interiorul Cladirii Secesiunii a fost distrus in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, fiind complet renovat in 1970, in stil Art Nouveau. Tariful de intrare se ridica la 5,5 euro.

Un tur al Vienei – recomandari

Odata ajunsi in capitala Austriei, dedicati-va o zi plimbarilor in aer liber pentru a studia cu atentie cladirile impresionante, strazile pietruite si nu in ultimul rand pentru a lua pulsul local.

Incepeti cu zona din jurul Primariei si a Cartierului muzeelor, centrul politic al Austriei si inima culturala a capitalei.
Continuati cu o plimbare pe Ringstrasse, bulevardul care inconjoara districtul 1 al orasului si una dintre cele mai elegante artere din lume.

O alta zona pe care ar fi bine sa o luati in considerare este Spittelberg, formata dintr-o serie de strazi pietruite, deosebit de cochete, cu case frumoase si fantani arteziene. Turistii se pot delecta privind vitrinele galeriilor sau magazinelor de artizanat amplasate aici, sau pot incerca specialitati culinare la tavernele imbietoare.

De asemenea, nu ratati restaurantul rotativ din Turnul Dunarii (Donauturm). Cel mai potrivit moment ar fi pe inserat, in asa fel incat sa puteti savura cina, admirand panorama orasului atat pe lumina, cat si noaptea, cand este sublim luminat. Biletul de intrare in turn este de 6,9 euro, iar un fel de mancare in restaurantul rotativ costa, in medie, 12 euro.
Optional, puteti alege o croaziera pe Dunare.

Shopping

Cele mai bune strazi pentru cumparaturi sunt cele din districtul 1 din jurul Kartner Strasse si al zonei Graben. De asemenea, magazine foarte bune pentru shopping se afla pe Kohlmarkt.
Cea mai ieftina varianta pentru articole de imbracaminte moderne este Mariahilfer Strasse.

In cazul in care stiti deja ce fel de suveniruri sau ce produse vreti sa cumparati pentru acasa, puteti da o raita prin magazinele de specialitate.Haas & Haas ofera mai mult de 200 de tipuri de ceaiuri, Chocolat reprezinta alegerea perfecta pentru produse cu ciocolata sau pentru carti legate de acest deliciu universal, Doblinger este cautat de cei care vor sa cumpere partituri muzicale, iar de la Theyer & Hardtmut se pot procura cele mai bune stilouri si agende.

Trebuie sa tineti cont de faptul ca magazinele vieneze inchid timp de o ora la pranz, iar programul lor se termina la ora 17:00. De asemenea, duminica, majoritatea sunt inchise, cu exceptia minimarketurilor din principalele statii de tren si din marile benzinarii.

Shakespeare & Co sau Libraria Britannica sunt doua dintre librariile importante din oras, care comercializeaza carti din literatura contemporana, volume despre istoria Vienei alaturi de numeroase alte titluri.

Daca sunteti mai degraba interesati de achizitionarea unor obiecte de mobilier aveti de ales intre Galeria Ambiente si Es breent. Prima are piese de mobilier realizate de designeri si producatori vienezi, in timp ce a doua comercializeaza piese de mobilier realizate in perioada 1900 – 1970.

Viata de noapte

Viena se afla pe lista oraselor care nu dorm niciodata, bucurandu-i pe turistii care prefera o viata de noapte activa. Vienezii le pun la dispozitie acestora, o gama larga de cluburi si baruri unde se pot distra pana la cele mai tarzii ore din noapte.

Spre exemplu, un bar inedit este Palmenhaus(la intersectia Burggarten cu Goethegasse), amenajat intr-o fosta sera, unde se ofera o selectie de vinuri austriece de calitate. In Planter’s Club (Zelinkagasse, nr 4) se servesc cocktailuri, peste 300 de feluri de whisky si nu mai putin de 90 de tipuri de rom.

Skybar (Karntner Strasse, nr 19) este foarte popular printre tinerii care au bani de cheltuit, aici preturile find ceva mai piperate. Volksgarten (Burgring, nr 1) in schimb este unul dintre cele mai accesibile si cautate locuri de distractie din oras, cu un amestec variat de muzica: soul, funk hip-hop si house.

Bermuda Brau (Rabensteig, nr 6) si-a castigat faima datorita berii la halba, servita in ulcioare de lut, iar Havana Club (Mahlerstrasse, nr 11) este mai potrivit pentru fanii muzicii cubaneze si pentru cei care prefera ca romul.

Transport intern

In Viena exista cinci linii de metrou, care se diferentiaza prin culoare si prin numar si care unesc toate partile orasului. Metroul sau U-Bahn este cel mai folosit mijloc de transport, preferat mai ales de turisti.
Pe langa liniile de metrou, vienezii, dar si turistii, au la dispozitie 60 de linii de autobuz, precum si o sumedenie de tramvaie.

Totodata, exista si S-Bahn, adica Trenul Rapid, un serviciu feroviar care uneste aeroportul de centrul orasului. Biletul valabil pentru autobuz, tramvai, metrou si trenuri speciale costa 1,5 euro sau 2 euro, daca il cumparati de la bord. Tichetele valabile o zi intreaga costa 5 euro. Pentru un abonament valabil 3 zile pretul este de 12 euro.

O particularitate a Vienei este faptul ca sunteti obligati sa cumparati bilete si pentru caini sau pentru biciclete.

Un mijloc mai interesant de a calatori in capitala Austriei este Fiaker-ul sau taxiul tras de cai. Statiile pentru Fiaker se afla la Opera de Stat, in complexul Hofburg si langa Catedrala Stephansdom.

Turistii sunt sfatuiti sa isi cumpere un Vienna Card, adica un abonament valabil timp de 72 de ore, care le asigura accesul cu orice mijloc de transport in comun, precum si o serie de reduceri la majoritatea obiectivelor turistice.

Capitala Austriei ramane in topul preferintelor turistilor romani si o destinatie atragatoare, care merita vazuta. Distanta relativ mica fata de Romania, obiectivele turistice superbe, cu o bogata semnificatie istorica si preparatele culinare delicioase, toate sunt argumente care pledeaza in favoarea Vienei.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*