Ghid Insula Corfu

Cum ajungi in Corfu?

Corfu este una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei, fiind caminul unor nume istorice ca zeul Ahile, Imparateasa Sissi, dar si a unor filme celebre precum “Laguna albastra” sau “For your eyes only”, din franciza James Bond. Plantatiile de maslini, lamai sau chiparosi, lanturile muntoase si apele cristaline alcatuiesc un peisaj mirific, impresionant.

Capitala insulei, numita Corfu sau Kerkira, oras medieval, este si principalul port si cel mai mare oras din Insulele Ionice, avand aproximativ 30.000 de locuitori.

Cele mai cautate statiuni din Corfu sunt: Agios Gordios (cea mai cautata si aglomerata statiune), Kassiopi (atmosfera relaxata), Barbati (statiune linistita, perfecta pentru familii), Messonghi, Gouvia (statiune cu multe baruri, cluburi), Sidari, Roda, Kavos (ideala pentru tinerii care vor sa petreaca).

Cu avionul
Pentru a va bucura cat mai repede de vacanta de vara din Corfu, cea mai rapida modalitate de a calatori este avionul. Cursele charter pleaca saptamanal, in timpul sezonului estival, de pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti sau din alte orase mari ale tarii: Iasi, Timisoara sau Cluj.

Cu masina
Daca doriti sa economisiti banii de avion, va recomandam sa plecati cu masina personala. Distanta Bucuresti – Corfu este de 1017 km si poate fi parcursa in aproximativ 14 ore.

Cu autocarul
Calatoria cu autocarul este ieftina, dar lunga si obositoare. Calatoria dureaza 24 ore, cu mici popasuri pentru gustari.

Cand sa vizitezi?

Insula Corfu are o clima mediteraneana, cu ierni blande si veri calduroase. In timpul verii, temperatura depaseste adeseori 35 grade Celsius, crema cu factor mare de protectie fiind nelipsita din geanta de voiaj. Sezonul estivalincepe in aprilie si dureaza pana spre sfarsitul lunii septembrie, cand apa este inca buna pentru a inota. Cei mai multi turisti sosec in Insula Corfu intre lunile iunie – august, cand temperaturile depasesc 30 grade. In timpul verii, exista sanse slabe sa ploua sau ca norii sa se adune pe cerul albastru.

Toamna este o alta perioada potrivita pentru a vizita insula Corfu. Temperaturile ajung pe la 25 – 28 grade, turistii se raresc, iar preturile scad simtitor.

In lunile racoroase (ianuarie, februarie, martie) temperaturile nu depasesc 15 grade Celsius, aceasta perioada fiind perfecta pentru turistii care vor sa exploreze muntii din Grecia.

Unde sa te cazezi?

Cu vedere spre piata Spianada si arcadele din Liston, fermecatorul hotel Arcadion 3*ofera cazare confortabilă, cu acces la internet wireless gratuit, în inima oraşului Corfu. Hotelul are 33 camere, amenajate cu mobilier lucrat manual si cu tesaturi bogate. Relaxati-va dupa o zi de explorare si urmariti programe prin satelit la TV, sau pastrati legătura folosind internet wireless gratuit.

Situat pe o plaja linistita din Roda, hotelul Coral Beach 3* ofera 46 camere cu vederi frumoase ale imprejurimilor. Hotelul are piscina si restaurant pe malul marii si ofera parcare privata gratuita.

Hotelul Bella Vista Beach 2* este situat la doar 30 de metri de plaja Benitses si ofera Wi-Fi gratuit in zonele publice ale hotelului. Bella Vista Beach Hotel se afla la 12 km sud de orasul Corfu si la 11 km de Aeroportul Corfu. Exista transport public regulat, iar hotelul ofera transferuri de la si spre aeroportul din Corfu, contra cost. Decorate in culori luminoase si vesele, cele 33 camere au balcon, sunt curatate zilnic, includ TV prin satelit si frigider. Sunt disponibile si camere in regim self catering, cu chicinete.

Unde sa mananci?

In Corfu exista numeroase restaurante ce ofera turistilor si localnicilor diverse preparate: de la souvlaki(fast food), la taverne unde se serveste doar peste si fructe de mare, psistarie (restaurante cu preparate la gratar), restaurante cu mancare traditionale pana la pizzerii. De obicei, terasele cu vedere spre mare au preturi foarte mari, asa ca nu ar strica sa verificati meniul afisat la intrarea in restaurant.

Odata asezati la masa, puteti sa va delectati cu preparatele grecesti. Incepeti cu delicioasele aperitive: salata horiatiki (rosii, castraveti, masline si branza feta), tarama (icre de peste),melitzanosalata (salata de vinete), sadziki (sos facut din iaurt, castraveti si usturoi), saganaki(branza prajita), capari (salata de capere),spanakopita (placinta cu spanac), tiropita(placinta cu branza), kreatopita (placinta cu carne).

Grecia este cunoscuta pentru minunata sa branza. Aici veti gasi numeroase sortimente, insa cea mai populara ramane branza feta. Nu ezitati sa gustati si mizithra, kasseri, kefalotyri (branza sarata folosita la paste) si graviera.

Foarte popular este gyro, saorma greceasca. Foarte gustos, gyro se diferentiaza de saorma prin ingredientele care se gasesc doar in Grecia. Sovlaki (frigarui grecesti) este un alt preparat care se gaseste in toate statiunile din Corfu.

Pestele si fructele de mare ocupa un loc privilegiat in bucataria greceasca.

Alte preparate traditionale ce merita incercate sunt: patsa (ciorba din intestine de porc sau vita), stifado (tocanita din carne de iepure sau vita, cu ceapa si sos de rosii),dolmades (sarmale), mousaka (musaca), pastitsio (un fel de lasagna), fricasse(tocanita de miel cu spanac, oua si lamaie) etc.

Grecii sunt mari amatori de dulciuri, de aici si marea varietate de produse: baklava,cataif, yaourti me meli (iaurt cu miere), milopita (placinta cu mere), karydopitas(bomboane cu nuci si migdale), inghetata cu diverse arome.

Ouzo este bautura traditionala greceasca si merge cel mai bine cu fructele de mare, in compania familiei sau a prietenilor apropiati. Ouzo este un lichior de culoare alba, cu aroma de migdale.

Metaxa este o alta bautura la fel de populara ca si ouzo, supranumita “elixirul vietii”, “nectarul zeilor” sau “taria binecuvantata”. Grecii au cateva sortimente de bere foarte bune, iar vinul grecesc este recunoscut la nivel mondial pentru aroma sa deosebita.

Recomandarile noastre sunt: Great Shakes (mancare indiana), Klimataria (taverne cu meniu cu peste si fructe de mare), Sebastian (mancare traditionala greceasca),Vitamins (statiunea Nissaki, mancare locala delicioasa), Armourada (organizeaza seri grecesti), Asteria si Boukari (fructe de mare) sau Chrisi (mancare greceasca).

Obiective turistice

Turistii vin in Corfu fascinati de pozele cu apa turcuaz si plajele superbe. Odata ajunsi aici, veti constata ca totul este exact cum va imaginati: apa este curata, limpede, iar plajele sunt cu nisip sau pietricele. Multe plaje din Corfu au primit distinctia Blue Flag, acordata doar plajelor foarte curate si bine ingrijite.

Pe insula Corfu se afla si unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din sud-estul Europei,Aqualand, unde toboganele, piscinele si barurile atrag anual mii de turisti. Pentru cei tineri, dornici de distractii nocturne, in sudul insulei Corfu, a fost creata o statiune in care cluburile si discotecile in aer liber au un design inovator, dupa cele mai pretentioase standarde.
Parcul acvatic este deschis in fiecare zi, iar preturile sunt de 17 euro (5 – 12 ani, peste 65 ani), 25 euro (13 – 65 ani) si gratuit pentru copiii sub 5 ani.

Una dintre cele mai apreciate atractii turistice din Corfu este manastirea Moni Theotokou. Lacasul se afla pe coasta de vest a insulei Corfu, in statiunea Paleokastritsa. Desi este cunoscuta inca din secolul XIII, cladirea actuala a fost ridicata in secolul XVIII si contine picturi detaliate ale Judecatii de Apoi.
Accesul in manastire este permis zilnic, intre orele 07.00 – 13.00 si 15.00 – 20.00. Intrarea este gratuita.

Centrul vechi din orasul Corfu este incantator si ofera turistilor ocazia de a admira cateva atractii istorice. Deseori, in centru are loc Festivalul Venetian. Strazile sunt construite in stilul labirint si se numesc “kantounia”. Citadela Venetiana este unul din punctele forte ale Centrului Vechi, de aici putandu-se admira Golful Garitsa.

In apropiere de Citadela Venetiana se afla o piata frumoasa, impartita in 2 parti: Piata Superioara (Ano Platei) si Piata Inferioara (Kato Plateia). Cunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari piete din sud-estul Europei, Kato Plateia este inconjurata de spatii verzi, flori superbe si un pavilion dedicat Filarmonicii din Insula Corfu.

Corfu Golf Club ofera o atmosfera diferita, departe de plaje, baruri si magazine. Aproape de orasul Pelekas, Golf Club are un teren impresionant, recunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase din Europa. Peisajul include teren de golf, lacuri, padurici si privelisti frumoase.

Fortul Vechi este una dintre figurile emblematice ale insulei Corfu. Cunoscut si sub numele de Palaio Frourio, interioarele fortaretei se afla intr-o stare foarte buna si sunt folosite la evenimente si concerte. Accesul in fort este permis intre orele 08.30 – 19.00.

Neo Frourio este cunoscuta sub numele de Noua Fortareata sau Noua Citadela si se afla in partea de nord a orasului Corfu. Cu ziduri enorme ce inconjoara monumentul, Neo Frourio domina malul marii, oferind privelisti minunate.
Neo Frourio este deschisa in fiecare zi, din mai pana in octombrie, intre orele 09.00 – 21.00.

Palaia Anaktora se afla in statiunea Kato Plateia si reprezinta un complex de cladiri si palate istorice, inconjurate de fortificatii venetiene si turnulete. Folosita in trecut de guvernatorii britanici si regele Greciei. Palaia Anaktora adaposteste astazi expozitii de arta, cea mai renumita fiind Muzeul de Arta Chineza.

Palatul Achilleion a fost resedinta de vara a imparatesei austriece Sissy. Superb decorat, palatul este impresionant atat pe dinafara, cat si pe interior. Statuile mitologice din gradina sunt impecabil realizate, iar privelistea de pe terasa de marmura iti taie rasuflarea. Dupa tragica asasinare a imparatesei in 1898, palatul a fost abandonat timp de o decada, dupa care a fost cumparat de Kaiser Wilhelm II.
Palatul este deschis zilnic, intre orele 08.00 – 19.00 (aprilie – octombrie) si noiembrie – martie (08.30 – 15.00).

Catedrala Agios Spyridon este cea mai frumoasa si importanta biserica de pe Insula Corfu. Construita in urma cu 400 ani, lacasul este dedicat Sf. Spiridon. Turnul catedralei este vizibil din orice punct al statiunii Kantounia si este folosit adesea ca punct de intalnire.

Palatul Sf Mihai si Sf. George se afla in capitala insulei si este o frumoasa cladire, in stilul neo-clasic, cu fatada de inspiratie malteza. Folosita ca resedinta de vara de monarhii greci, in prezent Palatul Sf. Mihai si Sf. George adaposteste Muzeul de Arta Asiatica si Galeria de Arta Municipala.
Muzeul este deschis in zilele marti – duminica, intre orele 08.30 – 15.00. Accesul este gratuit.

Desi Insula Corfu este o destinatie care ne face sa ne gandim la soare si plaja, iata ca si aici se afla cateva muzee foarte interesante: Muzeul Arheologic, Muzeul de Arta Asiatica, Muzeul Bizantin, Muzeul Palaeopolis, Muzeul Solomos si Galeria de Arta Municipala.

Festivaluri si sarbatori

Locuitorii din Corfu sarbatoresc Pastele Ortodox intr-un mod special: decoratiunile rosii apar pe aleile principale ale statiunilor, iar paradele sunt foarte asteptate de copii, dar si de adulti.

Carnavalul Corfu este cel mai faimos eveniment al insulei. Evenimentul are radacinile in antichitate, cand venetienii au adus pe insula Carnavalul de la Venetia. Astazi, Carnavalul din Corfu seamana foarte bine cu cel din Italia si se desfasoara in fiecare an, la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie. Cel mai spectaculos moment al festivalului este Marea Parada care are loc in pietele Liston si Spianada din orasul Corfu. Oamenii se imbraca in costume ciudate si pornesc petrecerea. Parada este acompaniata de muzica greceasca si trupe de dans locale.

Festivalul Corfu are loc in luna septembrie si prezinta turistilor cele mai frumoase reprezentatii de evenimente culturale, concerte, orchestre si scenete de teatru. Toate spectacolele sunt realizate de artisti greci si straini.

Luna august este plina de evenimente plina de culoare si arta. Statiunile in care au loc expozitii, evenimente culturale si parade stradale sunt Ano Korakiana, Garouna si Ano Gerakiana.

Festivalul de Cricket are loc in fiecare vara, in piata Esplanade din orasul Corfu. Devenit celebru in Marea Britanie, evenimentul aduna numeroase echipe de greci si englezi care se lupta pentru marele premiu.

Sarbatoarea lui Sf. Spiridon are loc pe 11 august, zi in care patronul insulei este comemorat prin slujbe frumoase. Sarbatoarea este cunoscuta sub numele de Varkarola si este celebrat printr-o batalie nautica, care aminteste de miracolul facut de Sf. Spiridon pentru a salva insula Corfu de invazia otomana. Pe langa muzica traditionala si show-urile de dans, cerul este luminat de artificii.

 

Shopping

Din fiecare vacanta, ne intoarcem acasa cu diverse suveniruri. Insula Corfu nu face exceptie de la regula, magazinele bine aprovizionate satisfacand toate dorintele turistilor. Cele mai populare suveniruri din Corfu sunt magnetii de frigider, canile si tricourile cu insula, miere locala, articole de imbracaminte din piele si ulei de masline.

Cel mai bun loc pentru miere este Kythira, iar pentru ulei de masline Paxi. Multe magazine din Paxi si orasul Corfu ofera o oferta generoase de obiecte de décor lucrate manual, jucarii si ornamente.

Cele mai frumoase magazine se afla in orasul Corfu, pe aleile principale. De aici puteti achizitiona faimoasa nuga mandolato, gentile de lana tagari si lichiorul de kumquat (citrice dulce-acrisoare). 

Pentru dantela lucrata manual, mergeti in satele statiunii si veti fi impresionati de modelele complicate.

Viata de noapte

Corfu are o viata de noapte frumoasa, care te intarata sa iti petreci serile dansand si simtindu-te bine. Unii turisti prefera sa isi petreaca seara la o terasa sau un restaurant elegant, dupa care se indreapta spre cafenelele din zona Liston (orasul Corfu): Capri, Liston, Europa sau Aegli.

Alte locuri care atrag un numar mare de turisti se afla in zona Esplanade: Cafe Bar 92, Magnet, Cool Down. Pentru o seara speciala, mergeti la barul aflat pe acoperisul hotelului Cavalieri. O alta locatie excelenta este Lindos Cafe, de unde puteti admira plaja si Clubul Nautic Corfu.

Unul dintre cel mai bine pastrate secrete din Corfu este micuta cafenea Art Cafe, langa Palatul Sf. Mihai si Sf. George. Cafeneaua este o oaza de liniste, cu o atmosfera relaxanta si racoritoare.

Daca vreti sa incingeti ringul de dans, atunci indreptati-va spre clubul Ekati (aflat intre orasul Corfu si statiunea Gouvia), Esperides (muzica greceasca) si Corfu by Night(frecventat de un numar mare de turisti). Alte cluburi ce merita vizitate sunt: Stagousta, Edem, Aktaion, Cafe Classico, Apokalypsis, Hippodrome si DNA.

Serile de vara sunt pline de concerte sustinute de orchestre si banduri cu muzica clasica, accesul la aceste evenimente fiind gratuit.

Pentru cei carora le place sa parieze, exista un cazino in incinta hotelului Corfu Holiday Palace.

Transport intern

Aeroportul International Corfu se afla la 3 km de orasul Corfu. Multe agentii de turism asigura turistilor transferul de la aeroport la hotel.

Insula Corfu are un sistem de transport public bine pus la punct, al carui orar este adesea respectat. Autobuzele albastru inchis fac legatura intre orasul Corfu, suburbii si destinatiile din apropiere. KTEL sunt autobuze semi-private, in nuante de verde si crem, care asigura transportul spre insulele Paleokastritsa, Glifada, Sidari.

Cea mai rapida si confortabila cale de a explora insula este cu ATV, masina inchiriata sau scuter. Preturile se pot negocia, in functie de numarul de zile.

Taxiurile sunt raspandite prin toate statiunile din Corfu, insa unii soferi nu pun aparatul de taxat sau au tarife mai mari. Atentie sporita!

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*