Ghid Insula Santorini

Aflata in arhipelagul Insulelor Ciclade, insula Santorini este cea mai cautata destinatie de vacanta, fiind si una dintre cele mai scumpe.

In mijlocul insulei se afla un lac cu apa albastra, care s-a format pe locul unui vulcan foarte vechi care, conform legendei, a distrus continentul pierdut, Atlantis, atunci cand a erupt acum 3600 de ani, ingropand orasul antic Akrotiri (care acum este excavat) sub tone de cenusa.

Din cauza acestei tragedii, insula Santorini si-a castigat “celebritatea”: plajele sale sunt unice in lume, datorita nisipului negru, rosu sau alb. Santorini are doua plaje accesibile, Perissa si Kamari, amandoua caracterizate prin nisipul vulcanic de culoare neagra.

Cele mai populare, dar si cele mai scumpe statiuni din Santorini sunt Fira (capitala insulei) si Oia, situate in zonele cele mai inalte ale insulei. Aici sunt construite hoteluri, restaurante, baruri si o multime de alte facilitati. Pe insula mai exista cateva statiuni, unde preturile sunt mult mai mici: Kamari, Perissa, Akrotiri, Imerovigli, Thira, Firostefani si Pyrgos Kallistis.

Se spune ca Santorini este locul in care “sunt mai multe biserici decat case, mai mult vin decat apa, mai multi magari decat barbati.”

Cum ajungi?

Cu avionul
Majoritatea turistilor opteaza pentru avion atunci cand merg in vacanta in Santorini. In sezonul estival, curse saptamanale pleaca de pe aeroportul Henri Coanda si aterizeaza pe aeroportul Santorini. Durata calatoriei este de aproximativ 2 ore. In restul anului, cursele spre Santorini fac escala la Atena.

Cu feribotul
In fiecare noapte, din portul Piraeus (Atena) pleaca feriboturi spre portul din Santorini. Cursa dureaza aproape 8 ore. Exista si varianta rapida de transport pe apa, care face cursa in patru ore din Piraeus sau din Heraklion (Creta) in doua ore.

Cand sa vizitezi?

Sezonul estival incepe in aprilie si dureaza pana spre sfarsitul lunii septembrie, cand apa este inca buna pentru a inota. Majoritatea turistilor soseste in Santorini intre lunile iunie – august, cand temperaturile depasesc 30 grade. In timpul verii, exista sanse slabe sa ploua sau ca norii sa se adune pe cerul albastru.

Toamna este o alta perioada buna pentru a vizita insula Santorini. Temperaturile scad cu 10 grade, turistii se raresc, iar preturile scad simtitor.

In noiembrie, temperaturile nu depasesc 20 grade, iar in decembrie – februarie, precipitatiile sunt frecvente, iar temperaturile ajung pana la 16 grade ziua, iar noaptea pana la 8 grade Celsius.

Unde sa te cazezi?

In Kamari, hotelul Zephyros 3* este situat aproape de centrul statiunii si la 5 minute de mers pe jos de plaja cu nisip negru. Camerele sunt spatioase, unele dintre ele cu vedere la piscina sau la gradina cu flori. Hotelul ofera turistilor piscina in aer liber, jacuzzi, seif si aer conditionat gratuit.
Pretul unui sejur de 7 nopti, cu avion si mic dejun porneste de la 300 euro si ajunge pana la 500 euro, in varf de sezon.

De review-uri bune se bucura si hotelul Dream Island 3* din Fira. Hotelul a fost construit in 2006 si ofera turistilor piscina cu vedere spre statiunile insulei, restaurant, bar si lobby. Camerele sunt elegante si decorate in stilul cicladic, cu mobilier alb si asternuturi matasoase.
Pretul unei nopti de cazare porneste de la 100 euro si ajunge pana la 250 pentru un apartament de 3 persoane, in varf de sezon.

Olympic Villas 3* este situat pe o stâncă deasupra satului Oia şi cuceritoarei Caldera. La 10 km de Fira (capitala Santorini) şi la 800 de metri centrul satului Oia. Cea mai apropiata plaja este la 2 km distanta si poate fi accesata cu maşina sau cu autobuzul (Baxedes). Olympic Villas are 9 case trditionale, 13 apartamente si 7 studiouri. Dormitoarele au paturi duble sau 2 paturi single. Baia are cabina de dus, iar bucatariile sunt echipate complet. Toate camerele beneficiaza de aer conditionat, telefoane ce pot fi folosite pentru convorbiri interne si externe.

Unde sa mananci?

In Santorini exista numeroase restaurante ce ofera turistilor si localnicilor diverse preparate: de la souvlaki (fast food), la taverne unde se serveste doar peste si fructe de mare, psistarie (restaurante cu preparate la gratar), restaurante cu mancare traditionale pana la pizzerii. De obicei, terasele cu vedere spre mare au preturi foarte mari, asa ca nu ar strica sa verificati meniul afisat la intrarea in restaurant.

Odata asezati la masa, puteti sa va delectati cu preparatele grecesti. Incepeti cu delicioasele aperitive: salata horiatiki (rosii, castraveti, masline si branza feta), tarama (icre de peste),melitzanosalata (salata de vinete), sadziki (sos facut din iaurt, castraveti si usturoi), saganaki (branza prajita), capari (salata de capere),spanakopita (placinta cu spanac), tiropita (placinta cu branza), kreatopita (placinta cu carne).

Grecia este cunoscuta pentru minunata sa branza. Aici veti gasi numeroase sortimente, insa cea mai populara ramane branza feta. Nu ezitati sa gustati si mizithra, kasseri, kefalotyri (branza sarata folosita la paste) si graviera.

Foarte popular este gyro, saorma greceasca. Foarte gustos, gyro se diferentiaza de saorma prin ingredientele care se gasesc doar in Grecia. Sovlaki (frigarui grecesti) este un alt preparat care se gaseste in toate statiunile din Santorini.

Pestele si fructele de mare ocupa un loc privilegiat in bucataria greceasca. Cele mai multe restaurante si taverne care servesc preparate din peste se gasesc in zonele Hadjikyriakio, Peiraiki, Passalimani, Kastela si Mikrolimano. Recomandarile noastre sunt: restaurantul Diasimos si taverna Margaro.

Alte preparate traditionale ce merita incercate sunt: patsa (ciorba din intestine de porc sau vita), stifado (tocanita din carne de iepure sau vita, cu ceapa si sos de rosii),dolmades (sarmale), mousaka (musaca), pastitsio (un fel de lasagna), fricasse(tocanita de miel cu spanac, oua si lamaie) etc.
Grecii sunt mari amatori de dulciuri, de aici si marea varietate de produse: baklava, cataif, yaourti me meli (iaurt cu miere), milopita (placinta cu mere), karydopitas(bomboane cu nuci si migdale), inghetata cu diverse arome.

Ouzo este bautura traditionala greceasca si merge cel mai bine cu fructele de mare, in compania familiei sau a prietenilor apropiati. Ouzo este un lichior de culoare alba, cu aroma de migdale. Metaxa este o alta bautura la fel de populara ca si ouzo, supranumita “elixirul vietii”, “nectarul zeilor” sau “taria binecuvantata”. Grecii au cateva sortimente de bere foarte bune, iar vinul grecesc este recunoscut la nivel mondial pentru aroma sa deosebita.

In statiunile mai putin pretentioase, ca Perissa si Kamari, mancarea este ieftina si delicioasa, iar portiile sunt generoase. In Perissa, in apropiere de soseaua principala se afla restaurantul Cyclades. Aici patronul si tot personalul este roman, iar meniul este traditional grecesc.

In Kamari, pe faleza sunt numeroase terase cochete care servesc peste proaspat, fructe de mare, paste facute in casa si deserturi minunate. La Crepe Academy, meniul este axat pe clatite. Cu umpluturi dulci sau sarate, va fi dificil sa va hotarati asupra unui singur sortiment.

Preparate traditionale se gasesc si la taverna Naoussa din Fira. Familiile numeroase, cuplurile de indragostiti sau grupurile de tineri sunt binevenite aici. Preturile sunt accesibile, iar meniul cu bauturi este stufos.

Muzica live cantata de patron, meniu bogat in preparate traditionale, staff bine instruit – acestea sunt doar cateva dintre calitatile restaurantului Mou din Oia.

Obiective turistice

Una dintre principalele atractii din Santorini este plaja cu nisip negru si rosu. Nu plecati la drum cu gandul ca va veti rasfata pe nisip fin si auriu. Datorita eruptiilor vulcanice, in unele statiuni, nisipul a fost inlocuit de pietris. La amiaza, din cauza soarelui puternic,este dificil de pasit pe plaje, de aceea o pereche de papuci cu talpa groasa ar fi perfecta. Cele mai populare plaje se afla in partea de est a insulei: in Kamari, plaja este cu nisip negru, este frecventata de foarte multi turisti, iar in apropiere de plaja se afla un centru de scufundari. In Perissa veti gasi o plaja cu nisip ceva mai fin, iar pe faleza statiunii se afla restaurante, terase si cluburi de noapte. In Oia si Fira nu exista plaje, insa multe hoteluri au piscine, unele dintre ele suspendate deasupra rocilor, oferind o priveliste spectaculoasa.

La 12 km de Fira se afla situl arheologic Akrotiri. Aici veti descoperi ramasitele unui castel, 2 biserici, iar cea mai impresionanta este privelistea asupra Calderei. Frescele descoperite aici pot fi admirate la Muzeul National Arheologic din Atena. Momentan, situl Akrotiri este inchis din 2005 si nu se cunoaste data redeschiderii.

La 3 km de Kamari se afla Thira Antica, un oras construit in secolul XIX I.Hr, unde puteti admira relicvele pline de istorie. Ruinele sunt situate pe varful unui munte, cunoscut sub numele de Mesa Vouna. Tot de aici, de pe stancile Thirei, veti avea parte de una dintre cele mai minunate peisaje: marea albastra creaza un contrast uimitor cu rocile colturoase.
Monumentul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 08.00 – 14.30, iar pretul unui bilet este de 4 euro.

Daca veti opta pentru un sejur in Santorini, atunci obligatoriu va trebui sa vizitati: Muzeul Preistoric al Therei, localizat in capitala insulei, Fira, unde se afla o parte din figurinele si vase de lut sau ceramica descoperite la situl arheologic Akrotiri.
Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi (luni este inchis), intre orele 08.30 – 15.00. Pretul unui bilet este de 3 euro.

Muzeul Arheologic, situat in Fira, adaposteste colectii de sculpturi, datate din perioada arhaica sau romana, inscriptii, vase si figurine din ceramica, din perioada elenistica.
Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi (luni este inchis), intre orele 08.30 – 15.00. Pretul unui bilet este de 3 euro.

Muzeul de Folclor se afla in Kontochori, Fira si este situat intr-o casa gen pestera construita in 1861. Muzeul este o vinarie vechi cu ateliere de lucru pentru tamplari, cizmari si tinichigiii si are si o galerie de arta unde isi expun operele artistii locali. In incinta muzeului veti gasi o bibliotecă, ogradina si o curte, zone de relaxare printre copaci si flori.
Muzeul poate fi vizitat zilnic, intre orele 10.00 – 14.00, iar pretul unui bilet este de 2 euro.

Muzeul Naval se afla in pitoreasca statiune Oia. Aici, sunt expuse diferite obiecte marine ce provin din diferite etape istorice ale insulei, cu precadere din timpul secolului 19.
Muzeul poate fi vizitat zilnic (marti este inchis), intre orele 11.00 – 12.00 si 17.00 – 20.00.

Muzeul Vinului se afla in zona Vothonas, pe drumul ce duce spre Kamari si prezinta istoria industriei vinului din Santorini, din 1660 si pana in 1950, cu figurine mobile si imobile si efecte sonore.
Muzeul poate fi vizitat zilnic, intre orele 12.00 – 20.00 (aprilie – noiembrie) si 09.00 – 14.30 (noiembrie – martie, cu exceptia duminicilor).

In satul de vacanta Pyrgos se afla un frumos castel venetian, Kasteli. Odinioara, in era medievala, castelul era folosit ca fortareata.

Fira este capitala insulei Santorini si cel mai important oras. Situat in partea de vest a insulei, la 10 km de portul Athinios, Fira fascineaza prin contrastul casutelor albe, cu ferestre albastre cu marea cristalina si stancile abrupte. In timpul sezonului estival, stradutele Firei sunt pline de turisti dornici sa se distreze. Numeroase cafenele, terase, taverne, cluburi de noapte si magazine cu suveniruri sau imbracaminte atrag mii de clienti.
Pentru a ajunge in portul Gialos din Fira puteti opta pentru a plimbare cu magarusul. Daca va e mila sa va urcati in spinarea magarului, puteti opta pentru telecabina care coboara 300 m in doar cateva minute.

Cea mai pitoreasca statiune din Santorini este Oia (se pronunta Ia), renumita la nivel mondial, pentru viata linistita si apusurile fantastice. Situata in varful unei stanci, la 11 km de Fira, Oia ofera privelisti uimitoare asupra vulcanului Palia, a Calderei si a insulei Thirassia. Stradutele intortocheate, bisericile cu acoperis albastru, terasele cu vedere spre mare, casele albe ofera un farmec aparte statiunii Oia. In portul Ammoudi se strang multi turisti, in fiecare seara, pentru a fi martorii unui apus fermecator. Tot din portul Ammoudi puteti lua o barca pentru a vizita Thirassia, o micuta insula unde peisajele salbatice incanta turistii care ii calca teritoriul.

Kamari este o statiune linistita, preferata, de obicei, de cuplurile de indragostiti sau de turistii trecuti de prima tinerete. Insa, datorita preturilor mici, in ultimii ani, statiunea este tot mai populara si in randul tinerilor.

Pe insula Santorini aveti ocazia de a vizita doua insule vulcanice: Palea Kameni si Nea Kameni. Insulele pot fi vizitate prin intermediul excursiilor de 1 zi ce fac inconjurul zonei. Privelistile spectaculoase si rocile vulcanice sunt garantia unei excursii ce nu trebuie ratate.

Shopping

Ca in toate statiunile estivale, si in Santorini sunt o multime de magazine cu suveniruri, incaltaminte, ochelari de soare sau imbracaminte. Aici veti gasi multe bijuterii lucrate manual, din roci vulcanice. Vinurile grecesti, cosmeticele cu ulei de masline sunt cateva suveniruri obligatorii.

In Fira si in Oia, pe aleele principale se afla numeroase magazine cu bijuterii de lux sau vintage, obiecte de decor lucrate manual, din ceramica frumos colorata si tablouri cu peisaje din Santorini.

Viata de noapte

Cea mai palpitanta viata de noapte o veti descoperi in capitala insulei, in Fira. Odata cu lasarea serii, strazile inguste pe care se afla numeroase pub-uri si cluburi se aglomereaza cu turisti dornici sa petreaca pana dimineata. In centrul statiunii este centrul distractiei, iar numarul mare de baruri aminteste de zona Lipscani din Bucuresti. In Kamari si in Oia, serile sunt mai linistite, principalele atractii nocturne fiind restaurantele si terasele cu vedere la mare.

Pentru o seara autentica greceasca, mergeti la Club 33. Situat in centrul orasului Fira, la Club 33 se asculta doar muzica greceasca, iar deseori, trupe de dansatori profesionisti intretin atmosfera.

Koo Club este cel mai mare club din Santorini, unde DJ renumiti mixeaza cea mai noua muzica. Situat pe o stanca din Fira, clubul are un ring de dans in aer liber, inconjurat de palmieri, si o sala acoperita unde atmosfera devine incendiara dupa miezul noptii.

Cu decoruri orientale si muzica care te face sa te unduiesti pe ritmurile ei, Taj Majal este unul dintre cele mai aglomerate cluburi din Fira. Draperiile albastre, canapelele din catifea rubinie si divanele acoperite cu matase te duc inapoi in timp.
Din 1979, Enigma este unul dintre cele mai populare cluburi in Fira. Aici se asculta cea mai noua muzica, atmosfera este una dintre cele mai placute, iar bauturile nu sunt scumpe deloc. Clubul are 3 sectiuni conectate intre ele, dintre care o terasa in aer liber si 2 incaperi dotate cu aer conditionat.

Desi bauturile nu sunt foarte ieftine, la Franco”s se aduna toata lumea buna din Santorini. Barul are o terasa de unde se poate admira apusul. Aici veti putea gusta cocktail-uri cu sampanie, iar muzica este un mix ingenios de muzica clasica cu piese moderne, de la Maria Callas la Secret Garden.

O atmosfera unica veti descoperi in restaurantele sau tavernele in care se organizeaza seri grecesti. Toata lumea danseaza si se simte bine, iar cireasa de pe tort o reprezinta farfuriile sparte.

Transport intern

Aeroportul Santorini se afla in apropiere de statiunea Kamari, chiar in zona Monolithos. Agentiile de turism din Romania asigura turistilor transferul cu autocarul la hotelurile alese.

In fata aeroportului se afla autobuze care fac legatura cu statiunile insulei. Taxiurile pot fi o alternativa potrivita, dar aveti grija la tariful afisat.

Pentru a va deplasa intre statiuni si pentru a explora frumusetea zonei, cel mai indicat ar fi sa inchiriati o masina sau un ATV. Pentru o plimbare pitoreasca, alegeti sa va plimbati cu magarusul.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*