Ghid turistic Milano

Moda si afacerile se impletesc intr-o maniera armonioasa in Milano, transformandu-l intr-unul din cele mai renumite orase din lume. Desi, dupa parerea unora, Milano nu este la fel de frumos ca alte orase italienesti, Milano impresioneaza printr-un numar mare de biserici impozante, monumente si cladiri frumoase.

Desi multe cartiere au fost distruse in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, Milano este al doilea oras ca marime din Italia si locul in care iau nastere colectiile celebrelor case de moda Gucci, Armani, Versace sau Prada. Sa nu uitam de fabrica de masini de lux Bugatti si Alfa Romeo.

Dintotdeauna, Milano a fost un oras bogat si important, un loc in care artistii si-au gasit sursele de inspiratie care au dus la crearea unor opere nemuritoare. Strazile orasului sunt pline de oameni frumosi, interesanti, care acorda modei o atentie speciala. Milano este locul care reuneste la un loc iubitorii de opera, modelele sau turistii pasionati de istorie.

Cum ajungi?


Cu avionul
Avionul este cea mai rapida cale de a ajunge la Milano. Ambele aeroporturi din Bucuresti opereaza zilnic spre orasul italienesc. Calatoria dureaza cel mult 2 ore, iar daca va procurati biletele din timp, puteti economisi foarte multi bani. Alte orase din Romania care opereaza curse aeriene spre Milano sunt: Cluj Napoca, Timisoara, Targu Mures, Bacau, Baia Mare, Oradea.

Cu masina
Daca doriti sa mergeti cu masina personala, aveti de parcurs 1633 km, distanta ce poate fi parcursa in minim 18 ore. Cea mai indicata ruta ar fi Bucuresti – Pitesti – Craiova – Serbia – Croatia – Slovenia – Italia – Padova – Verona – Milano.
Cu o clima mediteraneana, Milano este un oras care poate fi vizitat in orice perioada a anului. Fiecare anotimp are farmecul sau, cei mai numerosi turisti sosind in lunile de vara. Una dintre cele mai frumoase perioade pentru a-ti petreceva vacanta la Milano este primavara. Zilele sunt insorite, ploile rare, iar temperaturile oscileaza intre 10 grade (noaptea) si 22 grade Celsius (ziua). Cozile la atractiile turistice nu sunt foarte mari, iar preturile la cazare sunt reduse cu 30% fata de sezonul de varf.

Cand sa vizitezi?
Lunile de vara sunt la fel de calduroase ca si in Bucuresti. Temperaturile ridicate, soarele arzator fac dificila vizitarea orasului. Din pacate, in luna august, localnicii pleaca in vacanta, multe magazine si restaurante fiind inchise.

Si toamna este un anotimp potrivit pentru a vizita Milano. Daca veniti in septembrie, puteti avea norocul sa zariti multe celebritati internationale care vin la Saptamana Modei. In septembrie, temperatura ajunge pana la 22 grade, pentru ca in octombrie si noiembrie sa scada la 14 – 15 grade Celsius. Zilele insorite sunt inlocuite de cele ploioase, asa ca nu uitati sa impachetati si cateva haine mai groase.

Inca de la inceputul lunii decembrie, Milano imbraca haine de sarbatoare. Multe cartiere si centrul orasului sunt impodobite cu lumini colorate, brazi inalti si Mos Craciuni veseli.

Unde sa te cazezi?

Hotelul Lancaster 3* este situat in cartierul Porto Sempione, o zona centrala si linistita din Milano, la 15 minute de centrul orasului. Hotelul are 30 camere dotate cu aer conditionat, TV cu ecran plat, telefon si baie cu dus sau cada.

Hotelul Ibis Milano Centro 3* se afla la 1 km de Gara Centrala si 3 statii de metrou de Dom. In apropiere de hotel se afla statia de metrou Repubblica. Hotelul are 437 camere duble, triple si apartamente spatioase, toate dotate cu aer conditionat, TV cu ecran plat, telefon, baie cu dus sau cada si uscator de par. Hotelul are numeroase facilitati, printre care: acces Internet, parcare, restaurant, bar, seif, sali de conferinte si camere pentru bagaje.

Hotelul Fenice 3* este situat in Corso Buenos Aires, una dintre cele mai aglomerate zone comerciale din Milano. In apropiere de hotel se afla statia de metrou Piazza Venezia (linia rosie). Hotelul are 46 camere single, duble si triple. Camerele sunt decorate simplu, cu bun gust si dispun de pardoseala din parchet, TV, telefon, baie cu dus sau cada, aer conditionat. In incinta hotelului Fenice beneficiati de acces Internet, bar, room service, spalatorie si seif.

Aflat in partea de sud a orasului Milano, hotelul Alga 3* este aproape de centrul de expozitii Mediolanum Forum din Assago si autostrada A7. Statia de metrou Famagosta, aflata pe linia verde din Milano, este la 1 statie de autobuz distanta si ofera acces rapid in centrul orasului. Hotelul are 87 camere single, duble sau triple, toate dotate cu aer conditionat, minibar, mocheta catifelata si baie privată cu dus. Micul dejun este tip bufet si este inclus in pretul camerei.

Hotelul Serena 2* se afla chiar pe coltul strazii Corso Buenos Aires, la numai 50 de metri de statia de metrou Lima, pe linia 1. Hotelul are 44 camere dotate cu TV, baie privata, birou, telefon si aer conditionat. Accesul la internet prin cablu este disponibil in toate camerele, iar receptia ofera acces la internet Wi-Fi. Micul dejun tip bufet este servit în salonul panoramic de la etajul 4 al hotelului Serena, cu vedere către aglomeratul district comercial din Milano.

Hotelul Stazione 2* se afla in centrul orasului, la mica distanta de principala gara din Milano. In apropiere de hotel se afla Corso Buenos Aires, Via Montenapoleone, Biserica Santa Maria delle Grazie. Chiar daca are numai 2 stele, hotelul are 10 camere elegante, spatioase si foarte curate. Camerele sunt dotate cu baie proprie, seif, tv LCD, uscator de par si aer conditionat.

Hotelul Charly 2* se afla in centrul orasului Milano, la 5 minute pe jos de Gara Centrala si la 4 statii de metrou de Dom. Hotelul Charly este situat pe o strada laterala, la 5 minute pe jos de statia de metrou Lima si de zona comercială Corso Buenos Aires. Cele 18 camere sunt luminoase, curate si dispun de TV prin satelit, balcoane cu vedere spre gradina. Micul dejun vi se poate servi de la 7:30 la 10:00 pe terasa cu privelişte spre gradini.

Unde sa mananci?

Italienilor le place sa manance si le place mancarea buna. In centrul orasului se afla cele mai multe restaurante si cei mai multi turisti, asa ca este usor sa te pacalesti. In schimb, daca vedeti restaurante cu localnici, atunci intrati fara grija, pentru ca nu aveti cum sa dati gres. Pentru cei care nu stiu, bucataria italieneasca nu este compusa doar din paste si pizza. Meniurile restaurantelor sunt intesate cu bucate delicioase, din diverse regiuni ale tarii, multe dintre ele fiind preparate traditionale.

Aperitivul traditional din pizzerii este bruschetta(paine prajita frecata cu usturoi, ulei de masline, sare si cu sos de rosii pe deasupra) si carnuri afumate cum ar fi prosciuto crudo sau salam. Majoritatea localurilor au bufet cu autoservire.

Saltimboca este escalopul de vitel, acoperit de straturi de frunze de salvie si prosciuto, apoi stropit cu vin alb. Carciofi alla romana sunt anghinarele fragede, asezonate cu usturoi si menta, calite intr-un amestec de ulei de masline si apa. Mielul de primavara sau abbacchio scottadito este foarte fraged si se gaseste in meniuri in perioada Pastelui, inainte de sacrificarea de primavara.

In fiecare joi, italienii mananca gnocchi alla romana, niste galuste din cartofi si faina, servite cu sos de rosii sau sos de gorgonzola. Turistii carora le plac preparatele excentrice isi pot incerca norocul cu pajata (intestine de vitel de lapte fierte cu laptele matern inca aflat in ele; acestea se taie, se toarna sos de rosii si se pun peste pastele fierbinti) sau coda alla vacinara (coada de vita inabusita in suc de rosii cu telina).

Nu ezitati sa comandati la restaurant pasta con il nero di seppia, adica paste combinate cu un sos bogat de rosii si sepie, puternic colorate in negru cu cerneala sepiei. Risotto di pesce (orez cremos cu moluste, midii, creveti si peste) este o alta delicatesa cu o textura inconfundabila si cu un gust special. Risotto milanese este o mancare delicioasa facuta din orez, parmezan, ciuperci si vin alb.

Cassoeula este o mancare tipica milaneza, asemanatoare cu sarmalele romanesti. Cassoeula se serveste cu mamaliga.

Printre specialitatile culinare din Milano se numara carpaccio (carne de vitel cruda, feliata foarte subtire, servita cu fulgi de parmezan si ruccola), sarde in saor (sardine prajite, marinate intr-un amested culce-acru de ceapa, stafide negre si seminte de pin) sau antipasto di frutti di mare (platouri cu caracatite mici, ansoa si creveti). Alte minunatii care va vor incanta papilele gustative sunt: salame di Milano (salam din carne de porc, vita si branza), grana padano (branza), gorgonzola (cea mai faimoasa branza italieneasca).

Desi italienii nu se dau in vant dupa dulciuri, la Milano veti gasi cea mai buna inghetatadin lume. Pe langa aromele clasice de vanilie, ciocolata sau capsuni, veti gasi si diverse sortimente, care de care mai incantatoare pentru papilele gustative: mango, rodii, cu crema de whisky, rom sau alte bauturi alcoolice. Maritozzi sunt chifle moi, ovale, facute cu stafide si coji de portocale. Ele se servesc cu cafea si pot fi umplute cu frisca proaspata. Crostata di Ricotta este un fel de cheesecake facut cu fructe confiate: stafide, nuci de pin sau alte arome, cum ar fi ciocolata. Tiramisu este un alt desert legendar, iar cantucci con vin santo (biscuiti cu vin dulce) sunt nelipsiti de pe mesele italienilor.

Frascati este cel mai bun vin al Italiei. Facut din struguri albi, de pe podgoriile din jurul Romei, vinul are un parfum deosebit. Chianti este cel mai intalnit vin in barurile si restaurantele din Milano. Este un vin rosu, vechi renumit, preparat din struguri de pe domeniile Toscanei. Dupa ce termina de mancat, italienii servesc un pahar de grappa, cel mai bun digestiv, cu un gust relativ aspru.

Obiective turistice

Domul din Milano (Duomo di Santa Maria Nascente) este simbolul orasului, fiind al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca marime din lume, dupa Bazilica San Pietro din Roma si Catedrala din Sevilla. Domul are o inaltime de 157 m, iar cele 135 turle ii ofera un aspect ravasitor. Constructia Catedralei a inceput in 1386 si a fost incheiata in 1887.
Accesul in Catedrala este gratuit. Daca doriti sa admirati orasul Milano de pe acoperisul Domului, va trebui sa achitati 4 euro (daca urcati pe scari) si 6 euro (daca optati pentru lift). Catedrala este deschisa zilnic, intre orele 6.50 – 19.00, acoperisul: 07.00 – 19.00.Langa Domul care domina Piazza del Duomose afla Galleria Vittorio Emanuele II, o locatie exclusivista unde se afla cele mai renumite magazine din lume. Intrarea este chiar in fata Catedralei si se extinde pana in Piazza della Scala.Teatro alla Scala este unul dintre cele mai renumite teatre de opereta din lume. Inaugurata pe 3 august 1778, La Scala a fost locul in care au cantat cei mai mari artisti italieni, dar si ai lumii. Tot aici se afla si Museo Teatrale alla Scala, un muzeu care prezinta vizitatorilor momentele de glorie ale teatrului, schite, picturi, statui si costume. Totodata, sunt expuse si opere ale unor compozitori celebri: Rossini, Puccini si Toscanini.
Accesul este permis in fiecare zi, intre orele 09.00 – 12.30, 13.30 – 17.30. Pretul unui bilet este de 5 euro (adulti), 4 euro (grupuri) si 2.50 euro (elevi si studenti).

Santa Maria delle Grazie – Cina cea de taina este una dintre cele mai renumite picturi din istoria universala a artelor. Opera lui Leonardo da Vinci se afla in fosta sala a meselor din bisercia Santa Maria delle Grazie si a fost realizata intre anii 1494 – 1497. De-a lungul anilor, pictura a fost restaurata de mai multe ori, supravietuind miraculos unui bombardament aerian din anul 1943. In 1983, biserica Santa Maria delle Grazie, manastirea dominicana si opera Cina cea de taina au intrat in patrimoniul UNESCO.
Biserica este deschisa vizitatorilor de marti pana duminica, intre orele 08.15 – 19.30. Accesul in biserica este gratuit, dar daca doriti sa vedeti pictura va trebui sa achitati 6.50 euro.

Muzeul National de Stiinta si Tehnologie Leonardo da Vinci (Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci) prezinta o colectie impresionanta a inventiilor lui da Vinci: de la schite ingenioase, la masini de razboi pana la viziuni arhitecturale.
Muzeul este deschis de marti pana vineri, intre orele 09.30 – 17.00, iar sambata, intre orele 09.30 – 18.30. Pretul unui bilet este de 10 euro (adulti), 7 euro (tinerii sub 25 ani, grupuri de 10 persoane), 4 euro (grupuri scolare si pensionarii de peste 65 ani), gratuit (copii sub 3 ani, persoane cu dizabilitati).

Castelul Sforzesco a fost construit in secolul XV si este unul dintre cele mai remarcabile monumente din Milano. Ultima restaurare a avut loc dupa bombardamentele din 1943. In curtea castelului se afla 3 muzee, cel mai notabil fiind Muzeul de Arta Istorica (Museo d’Arte Antica del Castello Sforzesco). In patrimoniul muzeului se afla Pieta Rondanini, ultima opera a lui Michelangelo, si picturi ale celebrilor artisti: Mantegna, Bellini, Leonardo da Vinci si Fra Filippo Lippi. Celelalte 2 muzee care se afla in castelul Sforcezo sunt: Muzeul de Arte Aplicate si Muzeul Arheologic.
Castelul este deschis zilnic, intre orele 07.00 – 18.00 (iarna) si 07.00 – 19.00 (vara). Accesul in castel este gratuit, iar pentru vizitarea muzeului se achita 3 euro (adulti), 1.50 euro (studentii la Academia de Arte), gratuit (tinerii sub 25 ani, pensionarii peste 65 ani, jurnalistii si persoanele cu dizabilitati).

Galeria de Arta Monderna (Civica Galleria d’Arte Moderna) se afla intr-o cladire eleganta, somptuoasa, care a servit ca resedinta de vara a lui Napoleon. Aici veti putea admira cateva opere ale faimosilor Picasso, Matisse, Renoir Gaugin si Cézanne.
Galeria poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 09.30 – 17.00, accesul fiind gratuit.

Pinacoteca di Brera este o galerie de arta ce gazduieste una dintre cele mai frumoase colectii de picturi medievale si renascentiste din Europa. Colectia a fost adunata de Napoleon, confisandu-le din biserici sau din casele unor oameni bogati. Capodoperele galeriei sunt: Montefeltro Altarpiece (Madonna cu Sfintii) de Piero della Francesca, Lamentation over the Dead Christ de Andrea Mantegna si Sposalizio (Betrothal of the Virgin) de Raphael.
Galeria este deschisa de marti pana duminica, intre orele 08.30 – 19.15, iar pretul biletelor este de 5 euro (adulti) si 2.50 euro (elevi, studenti si pensionari).

Basilica Sant’Ambrogio este una dintre cele mai vechi biserici din Milano, fiind construita de episcopul Ambrozie, intre anii 379 – 386 d. Hr. Initial, biserica a fost numita Basilica Martirilor deoarece se afla in zona in care nu fost inmormantati numerosi martiri. In 1099, biserica a fost reconstruita dupa stilul arhitectural romanic, pastrand planul original al edficiului care includea un portic cu arcade elegante.
Biserica poate fi vizitata de luni pana sambata, intre orele 07.00 – 12.00; 15.00 – 19.00, duminica, intre orele 07.00 – 13.00; 15.00 – 20.00. Accesul este gratuit.

Muzeul de Jucarii (Museo del Giocattolo) a fost deschis in 1989, pe Via Ripa Ticinese si prezinte peste 200 jocuri si jucarii din 1700 pana in 1950.
Muzeul este deschis in fiecare zi, intre orele 09.30 – 12.30; 15.00 – 18.00

Stadionul San Siro este casa a doua dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Italia: AC Milan si FC Internazionale. Cu putin noroc, puteti avea parte de o experienta extraordinara daca asistati la un meci pe stadionul San Siro. Preturile incep de la 20 euro si ajung pana la 185 euro.
Stadionul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 10.00 – 15.00, turul durand 30 – 40 minute. Pretul unui bilet costa 12 euro, iar daca doriti sa intrati doar in muzeu platiti 7 euro.

La 45 minute departare de Milano se afla Lacul Como. Zona a devenit celebra dupa ce actorul George Clooney si-a cumparat o casa aici. Peisajele sunt mirifice: apa contrasteaza minunat cu muntii stancosi, iar restaurantele cu mancare excelenta se gasesc la tot pasul. Pentru a aprecia mai bine frumusetea lacului Como, va recomandam sa luati furnicularul care urca pe munte. Totodata, puteti opta si un vaporas care va va plimba prin toate statiunile de pe malul lacului. Pentru a ajunge aici, puteti lua trenul din Gara Centrale, pretul unui bilet fiind de aproximativ 15 euro.

Festivaluri si sarbatori
Saptamana Modei de la Milano (Milan Fashion Week) este cel mai asteptat eveniment al anului. In cadrul celor 2 editii anuale, in luna februarie si luna septembrie, designerii italieni isi prezinta cele mai noi colectii. La fiecare editie, orasul este plin de modele superbe, jurnalisti de moda si vedete internationale.
Website:

Italienii adora Craciunul, de aceea incep sa sarbatoreasca inca de la inceputul lunii decembrie. In fiecare an, intre zilele de 7 si 8 decembrie are loc targul Oh Bej! Oh Bej!, (n.r. Ce frumos! Ce frumos!). Targul are loc in fata Basilicei Sant’Ambrogio si ofera turistilor si localnicilor posibilitatea de a cumpara antichitati, diverse mezeluri traditionale, dulciuci sau castane prajite.

In fiecare an, pe circuitul de la Monza, aflat la 16 km de Milano, are loc F1 Grand Prix. Evenimentul are loc la inceputul lunii septembrie si strange mii de fani ai Formulei 1.

Shopping

Supranumit si orasul modei, Milano fascineaza prin eleganta, lux si calitate. Destinatia este recomandata pentru: haine, accesorii, pantofi, palarii, opere de arta, bijuterii sau lenjerie. Reducerile de vara incep pe 1 iulie si dureaza pana la sfarsitul lunii august. Iarna, reducerile incep la sfarsitul lunii ianuarie si dureaza pana la sfarsitul lunii februarie.

Cele mai renumite strazi: Via Monte Napoleone (cea mai luxoasa strada din Milano), Via Della Spiga, Via Borgospesso, Via Sant’ Andrea, Corso Buenos Aires.

Cele mai celebre magazine: Ermenegildo Zegna, Chanel, Hermes, Dolce & Gabbana, Laura Biagiotti, Missoni, Prada, Valentino, Versace (Via Monte Napoleone), Zara, H&M, Diesel, Promod, Furla, Intimissimi, Benetton etc.

La Rinascente este cel mai mare lant de magazine din Italia si ofera o gama larga de produse, de la haine, accesorii, parfumuri, cosmetice, restaurante, cafenele. In magazinele Rinascente, preturile sunt destul de piperate.

Galeria Vittorio Emanuele este situata in partea de nord a Domului si gazduieste unele dintre cele mai luxoase magazine ( Prada, Massimo Dutti, Gucci si Louis Vuitton), cafenele si restaurante.

In apropiere de Milano, la 1 ora distanta de mers cu masina, puteti gasi unul dintre cele mai mari outlet-uri din Italia. Cu reduceri cuprinse intre 30-70%, centrul comercial gazduieste branduri ca Calvin Klein, Wrangler, Diesel, Nike, Adidas, Levi’s, Guess, Benetton, Fornarina, Stefanel, Hugo Boss etc.

 

Viata de noapte

Milano nu este doar capitala modei din Italia sau un oras de afaceri, ci si locul in care viata de noapte este vibranta, cosmoplita si mereu surprinzatoare. Principalele zone in care se afla cele mai multe cluburi, baruri si restaurante sunt in apropiere de galeria Brera, Corso Como si cartierul Navigli. Aici veti descoperi baruri unde au loc spectacole cu muzica live, in special jazz.

Unele baruri si cafenele isi deschid portile la ora 18.00, cand incepe happy hour cu aperitive. Preturile unei bauturi alcoolice incep de la 7 euro si pot creste, in functie de cat de pretentios este clubul.

Cele mai renumite cluburi sunt: Rolling Stones(muzica live), Hollywood (club frecventat de actori, modele, designeri si fotbalisti), Alcatraz (restaurant, pub, sala de concerte si discoteca), Plastic (unul dintre cele mai renumite cluburi din Milano), Tocqueville(decorul aminteste de anii ’70, VIP-urile numarandu-se printre clientii fideli), Nausicaa (muzica latino, hip hop si dance), Old Fashion (ringul de dans in aer liber devine neincapator in lunile de vara), Nuova Idea International Disco (club dedicat comunitatii gay), Blue Note (club de jazz).

Baruri si puburi care atrag mii de turisti si localnici sunt: Old Fox Pub (pub englezesc), Musical Box, Cambridge (pub englezesc), Frog Cafe (cocktail-uri foarte bune), El Beverin (bar frecventat de actori), Mas (bar spaniol), Birrificio Lambrate (bar italienesc), Diana Bar (terasa din gradina este o oaza de liniste in lunile de vara), Il Foyer (un bar de lux in incinta hotelului Four Seasons),

In Capitala Modei nu puteau sa lipseasca cluburile designerilor: Gold este creatia designerilor Dolce&Gabbana si ofera clientilor restaurant, cafenea si cocktail bar. Just Cavalli Café este clubul designerului Roberto Cavalli si promite sa ofere clientilor o experienta memorabila.

Transport intern

Milano are 3 aeroporturi: Linate, Malpensa si Bergamo. Aeroportul Linate se afla la 7 km de Milano, are un singur terminal, la parter aflandu-se Sosirile, iar la etaj Plecarile. Pentru a pleca de la aeroport puteti opta pentru un taxi, calatoria dureaza 15-20 minute, iar pretul este in jur de 20 euro; autobuzul 73 face legatura intre aeroport si Piazza San Babila si pleaca la fiecare 10 minute in intervalul 06.05 – 00.55; autobuzele din fata aeroportului fac legatura intre aeroport si Gara Centrala din Milano, pleaca la fiecare 30 minute intre orele 06.05 – 23.45.

Aeroportul Malpensa se afla la 45 km de Milano si are 2 terminale: Sosiri si Plecari. Pentru a ajunge in oras, puteti alege trenul: statia se afla la Terminalul 1 si are capat de linie la statia Milano Cadrona. Durata calatoriei este de 40 minute, iar pretul unui bilet este de 9 euro (dus) sau 12 euro (dus-intors). Autobuzul Malpesa Express pleaca din fata aeroportului la fiecare 20- 30 minute si are capat de linie la Gara Centrala. Calatoria dureaza 50 minute, iar pretul unui bilet variaza intre 4.50 – 6.50 euro. In fata terminalului se afla si taxiuri care va pot duce la destinatia dorita. Calatoria pana in centrul orasului dureaza 45 – 60 minute si costa intre 70 – 80 euro.

Aeroport Bergamo se afla la 40 de km de Milano si la 5 km departare de Bergamo.
Shuttle-bus Terravision face legatura intre Aeroportul Orio al Serio Bergamo si Gara Centrala din Milano, la intervale de 30 minute. Biletele costa 7 euro (o calatorie) sau 12 euro (dus-intors). Calatoria dureaza aproximativ 60 minute.Milano are un sistem de transport in comun foarte eficient. Strazile nu sunt aglomerate, iar masinile nu stau cu orele in trafic, ca in alte orase europene. ATM este compania care se ocupa cu transportul in comun si dispune de metrouri, autobuze, tramvaie si troleibuze. Biletele pot fi cumparate de la tonomatele ATM, magazine, au o perioada de valabilitate de 75 minute si pot fi folosite pe toate mijloacele de transport.

Metroul este cel mai eficient si rapid mijloc de tranport. Metroul are 3 linii ( linia rosie: MM1, verde MM2 si galbena MM3) care acopera cele mai importante zone din Milano: Duomo, Gara Centrala, Loreto si Cadorna.Tramvaiele au culoarea portocalie si fac legatura intre centrul orasului si toate zonele din Milano. In prezent, exista 2 tipuri de tramvaie: unele lungi (moderne) si cele scurte (cu interior din lemn).

Autobuzele si troleibuzele sunt tot galbene si ajung in toate zonele din Milano.

Milanezii adora sa se plimbe cu bicicleta, avand la dispozitie sute de km. Intr-un oras aglomerat, cu putine locuri de parcare, bicicleta este o metoda sanatoasa de transport.

Taxiurile din Milano sunt albe sau galbene si pot fi acostate pe strada sau chemate la comanda. Principalele firme de taxi sunt Radiotaxi (tel: 02 5353) si Autoradio (tel: 02 8585).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*