Ghid Sighisoara

Cum ajungi

Sighisoara este considerata cea mai frumoasa cetate medievala locuita din Europa. Perla Transilvaniei a fost intemeiata in 1191 de catre colonistii germani veniti in Transilvania in secolele al XII-lea si al XIII-lea. Cetatea Sighisoarei s-a ridicat din comert si mestesugarie.

Cetatea Sighisoara are un zid lung de 930 m, cu 14 turnuri al caror rol a fost sa largeasca punctul de observatie si de tragere si sa intareasca sistemul defensiv. Din cele 14 turnuri, doar 9 mai strajuiesc astazi Cetatea Sighisoara.

Cu masina
Drumul pana la Sighisoara este superb, masina personala fiind cea mai buna alegere pentru a putea admira in voie peisajele de vis. Cele mai inspirate alegeri ar fi drumul Bucuresti– Pitesti-Ramnicu Valcea- Sibiu-Copsa Mica-Sighisoara sau Bucuresti-Buzau-Brasov-Sighisoara.

Cu trenul
In gara din Sighisoara opresc toate trenurile: regio,interregio si intercity, acestea facand legatura cu cele mai importante orase din Romania: Bucuresti, Constanta, Satu Mare, Cluj, Brasov, etc.

Cand sa vizitezi

Frumusetea aparte a orasului il face perfect pentru o scurta escapada in orice anotimp. Primavara, aerul cald de primavara te ademeneste sa descoperi Cetatea si cele mai ascunse colturi ale sale. Vara, temperaturile nu depasesc 30 grade Celsius la amiaza, iar seara este foarte placut sa stai la un pahar de vin, la o terasa din centrul orasului. Iarna, orasul este decorat cu cele mai frumoase instalatii de Craciun, iar targurile organizate in centrul orasului adauga un plus de farmec Sighisoarei.

Unde sa te cazezi

Una dintre cele mai impresionante pensiuni din Sighisoara este Casa Cositarului. Pensiunea se afla pe o straduta ingusta, chiar langa Scara Scolarilor. Odata ajunsi aici, va veti simti ca intr-o alta lume. Camerele sunt elegante, cu mobilier traditional, restaurantul este cochet si intim, iar terasa cu mobilier din fier forjat este ideala pentru a servi micul dejun. Personalul pensiunii este foarte amabil si bine instruit, iar ospatarile poarta uniforme de tip bavarez. Pretul unei nopti de cazare este de 130 ron (in timpul saptamanii) si 160 ron (in weekend).

Daca nu doriti sa stati la hotel sau pensiune, va recomandam Aparthotel Sighisoara 3*. Situat in centrul orasului, aici veti regasi confortul caminului intr-un spatiu diferit de cel de acasa. Complexul are 10 camere cu 1 sau 2 dormitoare, bucatarie complet echipata, baie, aer conditionat, TV, masina de spalat rufe, uscator, fier de calcat la dispozitia clientilor. Pretul unei nopti de cazare porneste de la 30 euro si ajunge pana la 65 euro pentru apartamentele cu 2 dormitoare.

Casa Wagner 3* se afla in piata centrala din centrul istoric al Sighisoarei si isi impresioneaza oaspetii prin camerele unice, ce pastreaza amprenta trecutului. Pensiunea are 32 camere echipate cu mobilier de epoca, minibar, TV, telefon, baie proprie si uscator de par. Pretul unei nopti de cazare porneste de la 48 euro si ajunge pana la 87 euro pentru apartamente.

Unde sa mananci

Gustul desavarsit al preparatelor culinare romanesti te asteapta in atmosfera vesela a rusticului restaurant Korona. Indiferent daca ti-e pofta de o ciorba de fasole cu costita, servita in paine, sa savurezi un muschi de vita la gratar sau o tochitura cu mamaliguta, aici mananci romaneste! Clientii hotelului Korona beneficiaza de 20% reducere.

Restaurantul Vlad Dracul este situat in inima orasului, in imediata vecinatate a Turnului cu Ceas. Cu o capacitate de 120 de locuri si 60 de locuri pe terasa, in restaurant se pot servi, pe langa specialitatile bucatariei internationale, si mancaruri romanesti cum ar “Mancarea Printului Dracula”, alaturi de palinca ardeleneasca si renumitul sange al vampirului, “Vinul Vampir”. Unicitatea cladirii o dau frescele din secolul al XV-lea aflate in salonul medieval. una din ele reprezinta pe Vlad Dracul, fiind de altfel si singurul portret al domnitorului. La parter functioneaza o berarie, potrivit epocii medievale de care apartine intreaga casa.

Restaurant& Pizzerie Venetia va asteapta intr-o ambianta deosebit de placuta si va sta la dispozitie cu serviciile sale de o foarte buna calitate. Fie ca doriti sa savurati o pizza sau sa serviti mancaruri traditionale romanesti, restaurantul Venetia reprezinta locatia ideala.

Obiective turistice

Biserica din Deal este unul din cele mai valoroase monumente arhitectonice ale cetatii si este considerat unul dintre edificiile reprezentative ale stilului gotic din tara noastra. Dealul pe care se afla biserica constituia un punct de refugiu pe care, probabil, localnicii l-au intarit pentru caz de pericol. Constructia acestei biserici a inceput in 1345 si ca ontinuat cu intermitente pana in 1525. In 1429 biserica tip basilica a fost reamenajata in biserica tip hala. Monumentul este valoros si prin existenta singurei cripte cunoscute in Transilvania aflata dedesubtul chorului si contine morminte din sec. XVI-XVIII.

Biserica Ortodoxa din Cornesti este situata la intrarea in oras dinspre Targu-Mures si a fost construita in 1788-1797 pe locul unei biserici din lemn in timpul preotului Stefan Balas. Pe latura de vest edificiul prezinta un turn clopotnita. Biserica Ortodoxa este primul lacas crestin romanesc din piatra din zona. Inainte de construirea bisericii, slujbele se tineau in diverse incaperi improvizate. Pictura murala din interior este opera artistului Veniamin Precup.

Primaria orasului este una din cele mai frumoase cladiri ale cetatii din punct de vedere architectonic. Aflata pe latura exterioara a cetatii, lipita de zidul acesteia, cladirea vegheaza, parca, asupra Orasului de Jos. Constructia impresioneaza prin dimensiunile si frumusetea ei.

Scara acoperita mai poarta denumirea de Scara Scolarilor. Scara a fost conceputa pentru a facilita drumul elevilor spre Scoala din Deal pe perioada iernii. Scara a fost construita in 1662 si era alcatuita din 300 de trepte protejate de un acoperis. In urma modificarilor din 1849 au ramas doar 175 de trepte.

Casa Venetiana a fost numita asa datorita ferestrelor duble care imita goticul venetian. Edificiul dateaza din sec. al XVI-lea fiind resedinta primarului Stephanus Mann, a carui piatra funerara poate fi vazuta in Biserica din Deal. Forma actuala a constructiei este datorata refacerii efectuata in secolul trecut. Desi are o arhitectura aparta, Casa Venetiana se incadreaza perfect in ambianta cetatii dandu-i o nota de fermecatoare noblete.

Casa Vlad Dracul este situata vis-a-vis de Casa Venetiana si este considerata a fi o cladire foarte veche, datata aproximativ in secolele XIV-XV. In aceasta cladire se presupune ca s-a stabilit intre anii 1431-1435, principele Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran, domnul Tarii Romanesti.

Casa cu Cerb este situata in centrul Cetatii medievale. Denumirea se datoreaza picturii murale exterioare, reprezentand un cerb in marime naturala, cu capul si trofeul montate pe zid. Casa cu Cerb este una dintre cele mai vechi cladiri din Cetate si cea mai interesanta din punct de vedere architectonic. Etajul si mansarda au fost construite in secolele XVII-XVIII.

Turnul Franghierilor a fost ridicat pe zidurile vechii cetati si a fost distrus in anul 1241. Forma actuala o are din 1305 si este unul din putinele turnuri neatinse de incendiul din 1676. Din punct de vedere strategic, a facut parte din vechea fortificatie din varful dealului. Acest turn este unul din cele mai vechi edificii ale Sighisoarei, fiind si singurul turn locuit din cele pastrate pana azi.

Turnul Macelarilor este unul din cele mai vechi turnuri, datand din secolul XV. Turnul a avut un rol imporant in apararea laturii de vest a cetatii. In fata turnului s-a ridicat ulterior un bastion de pe care artileria avea o larga arie de tragere.

Turnul Fierarilor a fost ridicat in anul 1631 pe o baza dreptunghiulara, apare masiv si relativ scund. Vazut dinspre cetate, pare mic ca dimensiuni, dar este impunator vazut dinspre oras. Rolul sau era sa apere Biserica Manastirii in caz de asediu.

Turnul Tabacarilor se afla pe latura de S-E a zidului cetatii. Este atat de modest incat nici nu pare a fi fost turn de aparare. Forma si pozitia retrasa in spatele zidului il recomanda ca un turn foarte vechi, din secolele XIII-XIV.

Turnul Cojocarilor se afla la mica distanta de Turnul Macelarilor de care este legat prin poarta Torle. Pare a fi construit in jurul anului 1350 odata cu zidul cetatii. A fost distrus de incendiul din 1676 si refacut ulterior. Este modest ca arhitectura, fiind contruit pe o baza patrata.

Turnul Cizmarilor marcheaza capatul de nord al zidului cetatii. Si el a fost afectat de incendiul din 1676, si a fost recladit in forma actuala in 1681. In partea din fata se gasea un bastion care a fost demolat in 1648. Ca arhitecura, Turnul Cizmarilor prezinta influente ale stilului baroc. Astazi, gazduieste statia locala de radio.

Turnul Cositorarilor a fost construit odata cu zidul cetatii si are o pozitie exceptionala de aparare. Turnul a fost intr-o continua refacere, datorita incendiilor si cutremurelor prin care a trecut. In fata turnului se afla cel mai bine pastrat bastion. Turnul poarta inca urme de gloante din timpul asediului curutilor, de la 1704-1706. Turnul Cositorarilor este legat de Turnul Tabacarilor prin Galeria Arcasilor din care se apara partea de S-V a orasului.

Festivaluri si sarbatori
Organizat de Primarie, evenimentul Zilele Orasului Sighisoara are program diversificat si cuprinde: conferinte (despre istoria, respectiv patrimoniul istoric si cultural al orasului medieval), expozitii de fotografii si picturi cu teme legate de Sighisoara, intreceri sportive si program folcloric.

La sfarsitul lunii iulie, Sighisoara gazduieste cel mai mare festival medieval din Romania, Festivalul Sighisoara Medievala, unde turistii vor fi coplesiti de aerele medievale ce stapanesc orasul. In fiecare an, festivalul are 10 sectiuni – teatru, muzica, arte plastice, expozitii, dans, film, recital de poezie medievala, expozitie de carte, concerte pentru tineret si conferinte, presarate cu spectacole de animatie stradala, concerte de seara, concerte corale, expozitie de costume medievale si cursuri de dans medieval. Sunt invitate trupe de teatru studentesti, trupe private si teatre profesioniste din tara si din strainatate.

Festivalul Fanfarelor, devenit deja traditie pentru Sighisoara, se desfasoara la inceputul lunii septembrie si este un eveniment care se adreseaza iubitorilor muzicii de promenada. Acest festival se bucura de participarea unor fanfare atat din tara, cat si din strainatate.

Shopping

Sighisoara nu are nici un centru comercial. Insa, in centrul orasului, sunt numeroase buticuri ce vand suveniruri de toate felurile: vederi, poze, albume foto, picturi, magneti pentru frigider. Tot in Sighisoara veti avea ocazia sa admirati numeroase antichitati: bijuterii, mobilier si piese de decor.

Viata de noapte

In comparatie cu alte orase din Romania, Sighisoare are o viata de noapte linistita. Unul dintre cele mai cautate cluburi este Onix, unde ambianta placuta, muzica anilor ”80 – ”90 si serviciile de cea mai buna calitate sunt garantia unei seri reusite.

Clubul Aristocrat este construit pe doua nivele, este mobilat si decorat in stil clasic, cu mobilier din lemn masiv si piele, cu balustrade din fier forjat si candelabre din cristal. Luxul, imbinat cu sonorizarea de ultima generatie, cu confortul oferit si cu servirea prompta sunt doar cateva atu-uri prin care club Aristocrat Sighisoara isi propune sa urce rapid scara ierarhica din doemniul celor mai puternice cluburi din Romania.

Transport intern

In Sighisoara exista 7 linii de autobuze care fac legatura intre centrul istoric si satele din apropierea orasului. Pretul unui bilet pentru 1 calatorie este de 1.5 ron. Tot in Sighioara veti intalni si cateva microbuze care opresc de cate ori li se face semn.

In Sighisoara exista  companii de taxi care va pot duce in orice directie doriti dvs.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*